Autor Wątek: Zestaw za około 6000 PLN  (Przeczytany 24681 razy)

Offline Jacek Mężczyzna

• Ekspres: Profitec PRO 700, Kalita 185, V60, Acaia Pearl
  • Młynek: Ceado E37S
Odp: Zestaw za około 6000 PLN
« Odpowiedź #60 dnia: 01 Kwiecień 2015, 12:39:58 »
No ja wczoraj zrobiłem eksperyment. Nie mam bladego pojęcia czy to kierunek dobry w ogóle w kontekście poszukiwań. I czy to co zrobiłem w sferze "ciekawostek krajoznawczych" pozostać nie musi.  :taniec:
W każdym razie. ustawiłem OPV na 5 bar. Wyciągnąłem ze zbiornika wężyk którym woda idzie na zlew i umieściłem go w plastykowym pojemniku. Założyłem ślepe sito, odpaliłem pompę i zacząłem zbierać wodę do pojemnika na zewnątrz. Potem zważyłem całość. Waga akurat super hiper dokładna nie jest bo +,- 2 gramy. W każdym razie z pojemnikiem cyferblat pokazał mi 360 gramów (ważyłem to bez tarowanie wagi więc w tym ciężarze jest wliczona waga pojemniczka).
Zrobiłem kolejny pomiar tyle że OPV przestawiłem na 10 bar. I tym razem waga pokazała mi 220 gramów.
Pomiar był przeprowadzany przez jedną minutę.

Później już wymyśliłem żeby może zmierzyć czas w jakim osiągnę 5 bar przy OPV ustawionym na 5 i następnie te same 5 bar tylko przy OPV ustawionym na 10. Ale złożyłem już obudowę na maszynę i nie chciało mi się ponownie w to bawić.

Pozdr.
« Ostatnia zmiana: 01 Kwiecień 2015, 12:58:51 wysłana przez Jacek »
If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right.

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #61 dnia: 01 Kwiecień 2015, 13:03:32 »
Jeżeli przewody są takie same a ciśnienie w systemie 9bar, czy jest większy przepływ wody przy pompie rotacyjnej niż przy wibracyjnej?
nie wolno dawać takich pytań za trudne... :)

Ja bym zapytał inaczej. Jeśli przy ślepym sitku ustawił OPV raz na 10bar a raz na 12bar dla obu typów pomp przy pomiarze wykonanym przy pomocy manometru ekspresu. To jaki przepływ będzie dla jednej i drugiej pompy podczas ekstrakcji jak ten sam manometr pokaże  w każdym przypadku 9.5 bar.

Jacek, to dobry sposób by określić rzeczywistą wydajność pompy dla danego ciśnienia, ale nie rzeczywisty przepływ na sitku przy danym ciśnieniu, oczywiście pod warunkiem że mierzysz od momentu osiągnięcia zadanego ciśnienia.
« Ostatnia zmiana: 01 Kwiecień 2015, 13:07:51 wysłana przez KiT »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #62 dnia: 01 Kwiecień 2015, 13:35:38 »
Kiedyś coś w temacie OPV pisałem i myślałem - ale nie pamiętam co za wnioski były  :hihihi:

Zostały mi z tego czasu wykresy Ulki
LMWDP #469

Offline Bogdan Mężczyzna

• Ekspres: Expobar Brewstus IV
  • Młynek: Eureka Zenith Club E
« Odpowiedź #63 dnia: 01 Kwiecień 2015, 21:48:55 »
Czy OPV można zmieniać bez narażenia utraty gwarancji (jesli oczywiście maszynka jest jeszcze na gwarancji)?

Offline Bogdan Mężczyzna

« Odpowiedź #64 dnia: 01 Kwiecień 2015, 21:53:42 »
Coś będę myślał żeby końcówkę dyszy pary wymienić na coś z mniejszą średnicą otworów i żeby ze 3 chociaż były.
Bawiłem się też ustawianiem ciśnienia na OPV. I miałem i 9  i 10 a po obejrzeniu filmu na YT z fabryki bazerry, gdzie koleś uzasadniał dlaczego na wibracyjnej pompie trzeba wyższe ciśnienie zapodać niż na rota pompie, ustawione mam 11.

Dlaczego decydujesz się wymienić dysze pary? Mleko słabo się ubija?

Na których ustawieniach wg. Ciebie wyszedł najlepszy smak kawy?

Offline Jacek Mężczyzna

• Ekspres: Profitec PRO 700, Kalita 185, V60, Acaia Pearl
  • Młynek: Ceado E37S
« Odpowiedź #65 dnia: 02 Kwiecień 2015, 10:14:40 »
Dlaczego decydujesz się wymienić dysze pary? Mleko słabo się ubija?

Na których ustawieniach wg. Ciebie wyszedł najlepszy smak kawy?

@Bogdan
Dyszę chcę wymienić z czystej "babskiej ciekawości". Zobaczyć jak by pracowała końcówka z 3 czy 4 otworami. Poza tym po mojemu są trochę za duże otwory w fabrycznej i z tego powodu też podniosłem ciśnienie w kotle pary, żeby na poziom moich umiejętności mleko spieniać bardziej komfortowo. I to tylko tyle.
A pytasz o kawę i ustawienia maszyny. No ja tak jak wyżej napisałem. Nie bawiłem się w maszynie zmiana temperatury jeszcze, a  to ma niewątpliwy wpływ na smak konkretnej kawy ( a nut smakowych jak dobrze wiesz, ci u nas dostatek). Nie wiem co Ci odpowiedzieć więcej. Ustawiam młyn, shotglass ustawiam, stoper włączam, robię strzała obserwuję ciśnienie i patrzę co tam "siura z peefa" . Jeśli potrzeba to poprawiam ustawienia młyna na tyle, na ile mi mój obecny egzemplarz pozwala. A odczucia smakowe to sprawa indywidualna. Jeden woli orzechy i czekoladę, ktoś owocki a inny jeszcze czegoś innego poszukuje.
Poza tym ja za mało jeszcze wiem, ale ćwiczę i się uczę. :)    :taniec:
Pozdrowionka. 
If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right.

Offline Bogdan Mężczyzna

« Odpowiedź #66 dnia: 02 Kwiecień 2015, 14:37:55 »
To mam nadzieję, że i ja w niedługim czasie również podzielę się swoimi doświadczeniami  :D

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #67 dnia: 02 Kwiecień 2015, 15:54:56 »
Ta cala wypowiedz o OPV jest bez sensu, jedna z teorii mowi ze uzywa sie w wibracyjnych 12 bar,
bo uzywane w wloszech pody wymagaja cisnienia.

Bezzera do australii wysyla ustawione na 9-10 barow i nie maja problemu.

Druga sprawa, ze roto pompa jest lepsza technicznie...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi