Autor Wątek: Zestaw za około 6000 PLN  (Przeczytany 24665 razy)

Offline Jacek Mężczyzna

• Ekspres: Profitec PRO 700, Kalita 185, V60, Acaia Pearl
  • Młynek: Ceado E37S
Odp: Zestaw za około 6000 PLN
« Odpowiedź #45 dnia: 12 Kwiecień 2014, 14:53:18 »
@Krzysiek...
Założony na początku budżet 6000  trochę zweryfikowałem i podniosłem do 6500.
Więc powiedzmy to była wyjściówka. Zmieścił bym się w tej kasie z jakimś tam i-Mini,  i jeszcze by trochę zostało no tyle, że i-Mini najnormalniej w świecie  mi się nie podobają.
Myślę też, że wersja Macap-a M2M,  nie w chromie, była by bliska temu 6500.  Ja odrobinę ten budżet przekroczyłem, nie na tyle żeby mi serce pęknąć miało.
Generalnie to i tak jest kupa kasy więc wolałem dołożyć jeszcze "ciutek złociszy", żeby być najbardziej zadowolonym z zakupów, a nie za chwile pluć sobie w brodę że mogłem, a nie zrobiłem.
Cena końcowa oczywiście też zależy od kursu euro, więc z tym też może być różnie.

Pozdrowionka serdczne
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień 2014, 14:56:56 wysłana przez Jacek »
If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #46 dnia: 15 Lipiec 2014, 12:30:12 »
Pozwolę sobie podpiąć się pod ten temat.

Otóż, założyłem sobie jakiś czas temu, że wymienię swojego classica na coś bardziej przewidywalnego/lepszego/stabilnego i tak jakoś wyszło, że zacząłem się skłaniać w stronę Vibiemme Domobar Junior DB. Ekspres ten wydaje mi się dość dobrym dla mnie rozwiązaniem bo w większości piję doppio. Jedynie moja pani preferuje kawy mleczne no i wiadomo, że goście także. Kupując ten ekspres najpewniej będę zadowolony, ale nurtuje mnie pytanie czy może dysponując nieprzekraczalnym budżetem 5500zł można kupić coś "ciekawszego"? Albo inaczej, co Wy byście kupili mając do wydania taką kwotę?

Wspomniana kwota dotyczy zakupu samego ekspresu bp młynek już powinien do mnie jechać, a będzie to Macap MC4.

Dzięki za pomoc, pozdrawiam

Offline roger

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #47 dnia: 15 Lipiec 2014, 13:29:26 »
a dlaczego ten młynek?
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #48 dnia: 15 Lipiec 2014, 13:40:09 »
Do M2M jakoś nie mogłem się przekonać, a M4D za drogi  ;)

Ten model jakoś od samego początku przypadł mi do gustu. Mam nadzieję, że równie dobrze będzie jak już zacznę z niego korzystać. Brak widełek pod PF nie jest dla mnie problemem.

Offline Bogdan Mężczyzna

• Ekspres: Expobar Brewstus IV
  • Młynek: Eureka Zenith Club E
« Odpowiedź #49 dnia: 30 Marzec 2015, 20:04:13 »
Chciałbym odświeżyć co nie co wątek. Pytanie do Jacka (jeśli tu jeszcze zagląda). Czy masz jeszcze sprzęt  :evil:, a jeśli tak to opowiedz pokrótce o swojej przygodzie ze sprzętem który zakupiłeś, swoich wrażeniach zaraz po i teraz.

Offline Jacek Mężczyzna

« Odpowiedź #50 dnia: 31 Marzec 2015, 15:56:36 »
@Bogdan..
"a jakże i azaliż" sprzęt mam cały czas..:))   :evil: :evil:  i nawet go użytkuję i to dość intensywnie  :ogien:
Generalnie jestem bardzo zadowolony z tego co w kuchni stoi. Nauki dla mnie to takie, że za czas jakiś będę kupował nowy młyn i tym razem jakoś bardzo wagi do jego rozmiarów przywiązywać nie będę. Chcę kupić nowy nie dlatego, że M2M jest złym młynem. nie nie nie. Mały Macap ma niewątpliwą zaletę, że jest mały, zgrabny, zajmuje niewielką powierzchnię i nie sięga do sufitu. Niestety ma też stopniową regulację przemiału. O ile na początku mi to nie przeszkadzało (bo  222 całe potrafiłem) i cieszyłem się ze wszystkiego, to teraz często jest tak, że chciało by się ustawić przemiał gdzieś pomiędzy "ząbkami" a nie ma jak. I to jest główny powód chęci zmiany młyna (czy też kupienia drugiego).
Natomiast ekspres hula jak należy. Co prawda "awaryję" już jedna miał, którą po konsultacji z Januszem ( czy mogę sam) usunąłem .Uszkodził się jeden z wężyków przy OPV - obciąłem, nałożyłem, "trytka" i bangla. Nie bawiłem się tylko ze zmianą temperatury jeszcze. Pewnie uczynię to za czas jakiś, jak zacznę niuanse smakowe bardziej rozróżniać. Zwiększyłem trochę ciśnienie w kotle pary ponad to fabrycznie ustawione. Coś będę myślał żeby końcówkę dyszy pary wymienić na coś z mniejszą średnicą otworów i żeby ze 3 chociaż były.
Bawiłem się też ustawianiem ciśnienia na OPV. I miałem i 9  i 10 a po obejrzeniu filmu na YT z fabryki bazerry, gdzie koleś uzasadniał dlaczego na wibracyjnej pompie trzeba wyższe ciśnienie zapodać niż na rota pompie, ustawione mam 11.
Nie wiem co jeszcze powiedzieć mogę. I tak mało jeszcze na tym wszystkim się znam.   :D :D 
Pozdróweczki
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2015, 19:47:33 wysłana przez fux »

Offline red Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, 1zpresso JE Plus
« Odpowiedź #51 dnia: 31 Marzec 2015, 16:44:35 »
@Jacek możesz zapodać link do tego filmu Bazzary na Youtube dotyczącego ciśnienia na pompie wibracyjnej? Jakoś nie mogę go wygooglać. Na swoim Lelicie mam fabrycznie opv ustawione na 12 bar i nie bardzo wiem dlaczego. Myślę nad tym, żeby zmniejszyć max ciśnienie ale może nie mam racji.
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2015, 17:28:38 wysłana przez red »

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #52 dnia: 31 Marzec 2015, 16:57:07 »
Koleś może sobie uzasadniać co chce.
Najlepiej spróbować kawy na 8 na 9 na 10 i na 11 i samemu stwierdzić, która opcja najlepszą jest.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Jacek Mężczyzna

« Odpowiedź #53 dnia: 31 Marzec 2015, 17:06:13 »
a proszę bardzo
taki film ma tytuł na "jutubku"   
9 bar or 11 bar - What is the right pump pressure for the espresso machine ??
&
niestety linków nie mogę wklejać pewnie z racji "wieku"..:)

EDIT: dodałem link :)
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2015, 18:53:51 wysłana przez DrUsagi »

Offline Albinos Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #54 dnia: 31 Marzec 2015, 19:17:51 »
Jeśli dobrze zrozumiałem sens wypowiedzi, chodzi o to, że w profesjonalnych maszynach jest inna pompa (rota), gdzie 9 barow daje wystarczający przepływ wody. Natomiast w sprzęcie domowym przeważnie są pompy wibracyjne.
Bardzo lubię słuchać Luca Bezerry po angielsku  :taniec: .

Offline Jacek Mężczyzna

« Odpowiedź #55 dnia: 31 Marzec 2015, 19:37:37 »
Dokładnie o to chodzi, że rota pompa i wibracyjna mają różne wydajności. I taka Ulka  musi szybciej pociskać, żeby zabezpieczyć odpowiedni przepływ wody.
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2015, 19:41:06 wysłana przez Jacek »

Offline red Mężczyzna

« Odpowiedź #56 dnia: 31 Marzec 2015, 20:59:36 »
Jeśli Luca ma rację (chyba wie co mówi) obniżenie ciśnienia max na OPV w moim Lelicie spowoduje, że przy odpowiedniej dozie i tampingu nie uzyskam wzorcowych 25ml w 25 sekund bo pompa nie nadąży z podawaniem wystarczającej ilości wody. Dobrze myślę?

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #57 dnia: 31 Marzec 2015, 21:21:50 »
Jeżeli przewody są takie same a ciśnienie w systemie 9bar, czy jest większy przepływ wody przy pompie rotacyjnej niż przy wibracyjnej?

Offline red Mężczyzna

« Odpowiedź #58 dnia: 31 Marzec 2015, 21:31:50 »
Z wypowiedzi Bezerry wynika, że większą wydajność ma pompa rota. Luca mówił że stosowana w jego sprzętach pompa rota ma przy 9 barach wydajność 100 litrów na godzinę a  pompa wibracyjna 44 litry. To w sumie oczywiste jeśli weźmie się pod uwagę wielkość obu konstrukcji.

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #59 dnia: 01 Kwiecień 2015, 12:06:50 »
44l/h daje 12ml na sekundę. Czyli 305 ml / 25 sec.
To tak w temacie wydajności i czy jest zbyt mała do strzału...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi