Autor Wątek: Coś jak przelew ale przygotowany w ekspresie  (Przeczytany 7025 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Coś jak przelew ale przygotowany w ekspresie
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Październik 2018, 22:22:29 »
Już to kiedyś widziałem. Jednak nie posiadam ekspresu. Sprawdzałeś taki przepis @pj.w ? Tak się zastanawiam czy efekt nie będzie smakował podobnie jak rozcieńczony napar z moki.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Październik 2018, 22:30:09 »
Nie sprawdzałem, na dźwigni się nie da tego zrobić w prosty sposób.
Z drugiej strony, takie szklany kawy z ekspresu są dość popularne we Francji. Nie na EK, pewnie bardziej jak wyjdzie niż wedle konkretnego przepisu. W każdym razie doza i uzysk się zgadzają. Dla mnie niepijalne. Ale miejscowym smakowało 

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Październik 2018, 22:48:24 »
Było takie nieporozumienie jak Cafe Crema. Duża kawa z rozkręconego młynka,  cytując "Kilera" - "g...o jakieś".
« Ostatnia zmiana: 23 Październik 2018, 23:33:47 wysłana przez WS »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Październik 2018, 22:57:32 »
Z drugiej strony, jakby to puścić na ciśnieniu preinfuzji i dobrać kawę i przemiał, to mogłoby coś ala Aeropress wyjść.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Październik 2018, 23:31:02 »
Spróbuje w czwartek. Nie mam na chwile obecna refraktometra, ale kawa, ek i maszyna do testów się znajdzie ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Październik 2018, 08:21:13 »
Dyskusję przelewową wydzieliłem do osobnego wątki. Kawy marketowe zostawmy tam gdzie ich miejsce.

Tutaj kontynujmy rozważania i testy smaku
LMWDP #469

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Październik 2018, 14:30:03 »
Obawiam się, że nijak ma się to do przepisu Matta Pergera. Nie ma w takim codziennym przecieku dobrej jakości przemiału, równej dystrybucji i tampowania, preinfuzji i równego wysycenia i ekstrakcji ciastka. Jak dla mnie zdecydowanie lepsza jest zalewajka o ile trafi do niej odpowiednia ilośc kawy zalana lekko przestygniętą wodą.

Poza tym kto sypie 18g do kolby ? przecież to zupełnie nie opłacalne, przeważnie trafia tam jakieś 8-10 g kawy na kubek.
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2018, 14:32:10 wysłana przez krystians »

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Październik 2018, 14:34:31 »
320ml z kolby?

Heh, podobny przepis stosuje od dawna wielu użytkowników ekspresów marketowych (o ile nie większość) . Nawet poradniki o gotowaniu publikują poradniki na cappucino w rodzaju: 200ml"espresso" + 50 ml mleka :)

a i tak pani narzeka że nie mieści się kubas 350ml a powinien, pewnie wtedy cappu byłoby z 300ml "espresso"  :taniec:

Inny z kolei mistrz z YT pokazuje jak zrobić dwie kawy z tego ekspresu - najppierw jedną, zatrzymujemy parzenie, a potem jeszcze raz parzymy te same fusy jako kolejna kawa.
https://youtu.be/H9FRNFBnzkY?t=177
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2018, 14:49:18 wysłana przez grex »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Październik 2018, 14:46:30 »
jeszcze raz parzymy te same fusy jako kolejna kawa
To można by nazwać "dopluj" albo "dolura" :)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Październik 2018, 14:50:45 »
Wielka dolewka

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Październik 2018, 14:52:30 »
Na zasadzie: przecież nakarmiłem ekspres, to powinien produkować przez następne parę godzin kawę.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Październik 2018, 15:16:27 »
Ja kiedyś miałem zamówienie na dużą (ok 300ml) kawę z odrobiną mleka. Mogłem zrobić espresso i dolać wody, ale zrobiłem gruby przemiał, do kolby i przepuściłem 300ml. Wyszło ok.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Październik 2018, 16:04:48 »
Moim ulubionym z takich jest:

Kawusia idealna, a ta piana jak marzenie a i muzyka pięknie podłożona, ale co zrobić jak ludzie tak naprawdę potrzebują ekspres przelewowy, ale kto by takie wiesniactwo używał, panie na mieście tylko ciśnienie mają, marketing sprawił cuda, jak widzę jakie ludzie wydają pieniądze na takie badziewie ciśnienio-parzydełka, ile na automaty i jakie kawy z tego piją, to trochę przykro się robi.

Spójrzcie na rynek, mamy 2 może 3 dostępne przelewy z młynkiem, a to moim zdaniem urządzenie optymalne dla większości znanych mi "kawoszy", proste w obsłudze, proste w czyszczeniu i zrobi poprawny duży kubek kawy, dokładnie tak jak chcemy, że świeżych ziaren i przy niedużym koszcie eksploatacji.
Z drugiej strony 90% przelewów w sklepach to duże na filtry 4, gdzie dla bardzo wielu jest nienaturalnym robić kubek-dwa w 1,5-2 litrowym dzbanie. Sytuacja marketingowo idealna, wmówiono klienteli że potrzebują urządzeń nie robiących tego co chcą.

Z drugiej strony są urządzenia jak oxo czy clever, tylko jak można rozsądnie podejść do zakupu plastikowej miseczki, której nie powinno się myć w zmywarce za stówę, kiedy w biedrze za 150 można wyrwać prawdziwy ekspres ciśnieniowy?

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Październik 2018, 18:13:48 »
320ml z kolby?

Heh, podobny przepis stosuje od dawna wielu użytkowników ekspresów marketowych (o ile nie większość) . Nawet poradniki o gotowaniu publikują poradniki na cappucino w rodzaju: 200ml"espresso" + 50 ml mleka :)

Co tam marketowe ekspresy.  ;)  Są przelewy w ekspresach gastro i to jeszcze w najwyższych modelach.
Jednym słowem doskonale producenci wiedzą, że człowiek nie wielbłąd kawy napić się musi.  :)
Sam jakiś czas temu zaczynając swoją przygodę z ekspresem kolbowym domyślałem się, że jak kawa ma smakować innym osobą w znacznej większości, to powinna być zrobiona na wzór ekspresu automatycznego jak np. Nivona, Jura itp.
Teraz z własnego doświadczenia wiem, że ten typ kawy ze smakiem wypiją osoby które lubują się w espresso jak i te które piją zalewajkę. Głównie za sprawą dobrego przemiału i mieszaniu ziaren.

Ekspres gastro. Ile kaw pod względem pojemności jest do wyboru?

https://www.youtube.com/watch?v=JL2EGnUnS4c&feature=youtu.be&t=36
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi