Autor Wątek: Kawa Bezglutenowa  (Przeczytany 13145 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawa Bezglutenowa
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Październik 2018, 13:43:36 »
kawa zawiera szczątkowe ilości glutenu po przebadaniu
Jak to badanie zostało wykonane i jaka to była kawa? Sam chyba bez obaw byłbym skłonny poddać jakąkolwiek z naszych kaw rzetelnej analizie :).

Offline MalcolmX Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Professional
  • Młynek: Comandante C40 MK3
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Październik 2018, 13:49:26 »
Jak to badanie zostało wykonane i jaka to była kawa? Sam chyba bez obaw byłbym skłonny poddać jakąkolwiek z naszych kaw rzetelnej analizie .

Nie wiem jak technicznie to wyglądało. Relacjonuję tylko sytuację. Nie jestem ekspertem.
Niezależnie od tego zachęcam do kontaktu z w/w stowarzyszeniem. Wg mnie takie oświadczenie lub certyfikat przekreślonego kłosa to ciekawa okazja biznesowa o niskiej relacji kosztów do efektów (tak mi się wydaje).

Przy okazji poszukiwań trafiłem na kolejnego producenta z oznaczeniem na opakowaniu Gluten Free - Manuel Caffe Capriccio
« Ostatnia zmiana: 20 Październik 2018, 14:02:49 wysłana przez MalcolmX »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Październik 2018, 14:06:23 »
Dlaczego Pan nas zachęca do kontaktu z ekspertem i twierdzi, że mogłoby nam to pomóc w rozwoju biznesowym? Przez hasło "nam" rozumiem tutaj siebie i kolegów z branży, stojących przy piecu osobiście i prowadzących bardzo małe firmy.

Odnośnie powiązania czyli naukowo mówiąc korelacji  między faktem spożycia kawy wyprodukowanej przez kogoś z moich kolegów a faktem wystąpienia objawów chorobowych u kuzynki znowu nie mamy pewności. Teoretycznie gluten może się znajdować we wdychanym powietrzu, np. w pizzerrii, gdzie pizzaiolo w sposób widowiskowy żongluje ciastem a ręce ma oprószone mąką..Mamy tutaj znowu element niepewności naukowej: skąd wiadomo, że za wystąpienie chorobowych objawów odpowiedzialna była właśnie wypita kawa, wyprodukowana przez kogoś z naszej dużej rodziny "mikropalarni", których nie stać na kontakt z ekspertem "od glutenu"?

Wydaje mi się, że mówimy zupełnie innymi językami i żyjemy w światach, które niekoniecznie są "równoległe"..Chyba się nie rozumiemy i ja osobiście po prostu wycofuję się z dyskusji. Miałam na studiach wspaniałego Profesora, pana Adama Łomnickiego, który w trakcie swoich wykładów ze statystyki starał się nam pokazać, jak uprawia się naukę a my tutaj chyba mówimy o czym innym..Życzę Panu miłego odpoczynku sobotnio-niedzielnego.

« Odpowiedź #18 dnia: 20 Październik 2018, 14:13:34 »
Miałam na studiach wspaniałego Profesora, pana Adama Łomnickiego, który w trakcie swoich wykładów ze statystyki starał się nam pokazać, jak uprawia się naukę a my tutaj chyba mówimy o czym innym..Życzę Panu miłego odpoczynku sobotnio-niedzielnego.

dziękuję za zaangażowanie w dyskusję, ja również byłem piątkowiczem na studiach ze statystyki i ekonometrii na Politechnice, ale to nie miejsce na dyskusję na ten temat, również pozdrawiam i życzę spokojnego weekendu

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Październik 2018, 14:21:35 »

Rozumiem, że reprezentuje Pani producenta. Przypomnę, że mówimy o osobach chorych na celiakię.
Jeśli chce Pani produkować dla nich kawę sugeruję kontakt z:
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
ul. Na Uboczu 28 U-C4
02-791 Warszawa
www.celiakia.pl
tel.: (22) 253 04 97

Tylko jedno wyjaśnienie na zakończenie. Nie, nie reprezentuję producenta. Reprezentuję siebie jako magistra biologii, który w trakcie studiów miał okazję przejść porządny kurs statystyki u profesora Adama Łomnickiego, w Zakładzie Ekologii Ewolucyjnej UJ. W tej dyskusji nie proponuję Panu moich produktów a przedstawiam system myślenia o rzeczywistości, jaki u swoich studentów starał się rozwijać Profesor, jeden z moich Wielkich Mistrzów.

U Luigi Odello pogłębiłam swoje zainteresowania dotyczące metodyki prowadzenia różnego rodzaju badań i zetknęłam się z kolei ze statystyką nieparametryczną. Luigi pokazał mi natomiast jak dobrze zarabiać na certyfikacji..niekoniecznie "koniecznej" :-)

P.S. Ze statystyki u Profesora Łomnickiego miałam zaledwie czwórkę, ale mnóstwo rzeczy, po wielu latach jeszcze pamiętam. Uważam, że trudny kurs u Niego był jednym z moich najciekawszych życiowych doświadczeń. Również pozdrawiam  :szampan:
« Ostatnia zmiana: 20 Październik 2018, 14:33:22 wysłana przez Elka »

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Październik 2018, 15:04:19 »
Tak sobie obserwuję z boku tę dyskusję. Nie wchodzę w merytorykę bo się nie znam - ani na badaniach w kierunku obecności glutenu (w szczególności w kawie), ani na celiakii (znam jedną osobę z tą chorobą).

Natomiast wspomniany był argument wyjścia biznesu do chorych na celiakię i certyfikowania produktów. Otóż uważam, że z punktu widzenia biznesu jest to nieuzasadnione. Nie znalazłem źródła o Polsce ale tutaj są dane np. Finlandii:
https://www.celiakia.pl/wp-content/uploads/2009/11/poradnik_internet.pdf

W Finlandii szacuje się, że 2,5% populacji ma celiakię. Ile z tych osób pije/piłoby kawę speciality z małych palarni specjalistycznych? Śmiem twierdzić, że wychodzą z tego promile. Spodziewam się, że uzyskanie certyfikatu z przekreślonym kłoskiem to nie lada inwestycja. To po prostu się nie opłaca z biznesowego punktu widzenia.

Od ludzkiej strony: gdybym był dotknięty tą chorobą i bardzo chciał pic kawę speciality to wykonałbym eksperyment. Nie wiem jakie są koszty zdrowotne takiego eksperymentu, wiem tylko, że wystarczy śladowa ilość glutenu, żeby miała na osobę chorą działanie toksyczne. Jeśli by mnie to nie zabiło, to bym spróbował.

« Odpowiedź #21 dnia: 20 Październik 2018, 15:15:15 »
W Finlandii szacuje się, że 2,5% populacji ma celiakię. Ile z tych osób pije/piłoby kawę speciality z małych palarni specjalistycznych? Śmiem twierdzić, że wychodzą z tego promile. Spodziewam się, że uzyskanie certyfikatu z przekreślonym kłoskiem to nie lada inwestycja. To po prostu się nie opłaca z biznesowego punktu widzenia.

Od ludzkiej strony: gdybym był dotknięty tą chorobą i bardzo chciał pic kawę speciality to wykonałbym eksperyment. Nie wiem jakie są koszty zdrowotne takiego eksperymentu, wiem tylko, że wystarczy śladowa ilość glutenu, żeby miała na osobę chorą działanie toksyczne. Jeśli by mnie to nie zabiło, to bym spróbował.

1) 2,5% to wariant nie uwzględniający pewnego rodzaju mody, która śmiało może podwoić ten udział. Moda dotyczy najczęściej kręgu zamożnych ludzi.
2) Wspomniałem o oświadczeniu (brak kosztów - przykład Illy, Manuel) a nie certyfikacji (ale kosztów nie znamy więc nie ma co uprzedzać faktów i z góry zakładać brak uzasadnienia ekonomicznego).
3) Eksperymentów na własnym zdrowiu osobiście nie toleruję tym bardziej, że miałbym wybór pomiędzy różnymi produktami (pewnymi i niepewnymi).

Offline rubin Mężczyzna

« Odpowiedź #22 dnia: 20 Październik 2018, 15:33:47 »

1) 2,5% to wariant nie uwzględniający pewnego rodzaju mody, która śmiało może podwoić ten udział. Moda dotyczy najczęściej kręgu zamożnych ludzi.
Tak, Lewandowscy i tym podobni. Nie wiem ile w tej nietolerancji prawdy. Dzięki takim celebrytom traktuję to bardziej jak wesoły folklor i modę jak zaznaczyłeś. Dopóki oni nie powiedzą, ze kawa speciality ze znaczkiem kłoska to jest to, to nie widzę wpływu ;).

Cytuj (zaznaczone)
2) Wspomniałem o oświadczeniu (brak kosztów - przykład Illy, Manuel) a nie certyfikacji (ale kosztów nie znamy więc nie ma co uprzedzać faktów i z góry zakładać brak uzasadnienia ekonomicznego).

Akurat w kontekście Illy mówiłeś o certyfikacie. A oświadczenie? Hmm, jakbym przeczytał to co napisała @Elka i @Antonio to wystarczyłoby mi jako oświadczenie od nich, żeby polecić. Główne przesłania: zaufanie do dostawców, kawa pakowana szczelnie, nie palą u siebie Inki lub innych produktów zbożowych.
Cytuj (zaznaczone)
3) Eksperymentów na własnym zdrowiu osobiście nie toleruję tym bardziej, że miałbym wybór pomiędzy różnymi produktami (pewnymi i niepewnymi).
Rozumiem cię. Zależy co jest dla ciebie ważniejsze - priorytety.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Październik 2018, 16:11:20 »
Illy, Manuel to rodzaj przemysłu w którym od lat produkuje się "jednorodny produkt". Oni bardziej skupiają się na kreowaniu ekskluzywnego wizerunku (vide: certyfikacje). Illy to marka globalna: czytatałam o ich ekstatycznej radości, gdy zostali "wybrani" przez koncern Coca-Cola jako partner do produkcji zimnej kawy w puszkach na rynek japoński czy też "azjatycki". Mają różnych klientów postrzegających ich jako topową markę. Jeśli będzie taka potrzeba, opatrzą swoje produkty każdym certyfikatem (np. że ich kawa jest wolna od "pyłu kosmicznego" ).

My reprezentujemy innego rodzaju rynkową niszę: staramy się wyszukiwać kawy od małych plantatorów, ciągle "mentalnie podróżujemy" i mamy też bardziej świadomych klientów: dużo czytających, wiedzących,  na czym polega proces produkcji ziarna kawowego. Bardziej interesują nas kawy produkowane w rzetelny sposób, przez konkretną osobę, takie np. jak Miriam Elisabeth Peres z Hondurasu czy Luis i Juan Saldarriaga z Kolumbii. Cieszymy się, gdy uda się nam na przykład pozyskać "kawę biodynamiczną", ale przy niczym (oprócz profilu sensorycznego) się nie upieramy.

Jesteśmy prości a w świecie nie interesuje nas "sterylność". Absolutu szukamy na własną rękę, ale częściej "cieszymy się chwilą". Idziemy własną drogą, podobnie jak inni nasi koledzy z branży. Nie czuję się zawstydzona faktem, że ktoś posiada określony certyfikat a ja nie..
« Ostatnia zmiana: 20 Październik 2018, 16:27:46 wysłana przez Elka »

« Odpowiedź #24 dnia: 20 Październik 2018, 16:25:08 »
Jesteśmy prości a w świecie nie interesuje nas "sterylność". Idziemy własną drogą, podobnie jak inni nasi koledzy z branży. Nie czuję się zawstydzona faktem, że ktoś posiada określony certyfikat a ja nie..

Z racji, że nie mnie dotyczy choroba a szukam różnych odkryć, czy można gdzieś zapoznać się z Twoją ofertą i nabyć kawę? Może jest jakiś wątek tutaj poświęcony Twoim produktom - chętnie poczytam?

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Październik 2018, 16:29:25 »
Można :-). Myślę jednak, że i inny koledzy z branży stosują "uczciwe metody". Odezwę się do Ciebie na pw  :kwiat:

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Październik 2018, 18:26:23 »
Elu!
  Niepotrzebnie się tak zacietrzewiasz. W katalogach wszystkich elementów elektronicznych jest napisane, że nie nadają się do urządzeń ratujących/podtrzymujących życie. Takie, które nie mają takiego dopisku, a wręcz mają informację, że się nadają też można kupić, tyle, że w zupełnie innej cenie.
Wielu producentów żywności zastrzega, że ich wyrób może zawierać np. orzechy arachidowe. O ile z pewnością możesz napisać, że w Waszej palarni nie ma środków zawierających gluten, to czy wystawisz certyfikat, że Wasza kawa jest bezglutenowa? Szczególnie w dzisiejszym ciężkim świecie zarządzanym przez prawników?

Offline rubin Mężczyzna

« Odpowiedź #27 dnia: 20 Październik 2018, 18:35:38 »
Wielu producentów żywności zastrzega, że ich wyrób może zawierać np. orzechy arachidowe.

To jest mój mistrz w tej kwestii:

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Październik 2018, 18:41:13 »
Jak działa kawa, z certyfikatem czy bez, i czy osoby chore na celiakie w ogóle powinny jej pić a ktoś zachęcać do tego swoim oświadczeniem : https://www.thehealthyhomeeconomist.com/gluten-issues-or-celiac-dont-drink-coffee/

W skrócie :
The protein in coffee is the most common cross-reactor to gluten.   Because it is the protein in the coffee that is the trigger, switching to decaf coffee does not solve the problem.

Offline rubin Mężczyzna

« Odpowiedź #29 dnia: 20 Październik 2018, 19:00:21 »
No to by zamykało temat.
Choć mimo, że podsumowanie artykułu wydaje się czarno białe. Wczytując się w szczegóły można wyczytać, że nie jest gwarantowane, że kawa wywoła taką sama reakcje co gluten u osób z nietolerancją.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi