Autor Wątek: Kawa Bezglutenowa  (Przeczytany 13128 razy)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Kawa Bezglutenowa
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Październik 2018, 21:53:00 »
Owszem, ale trudno powiedzieć czy jednak nie pojawiłby się wtedy jakiś nietypowy zapach..
Ja zadaję sobie natomiast hamletowskie pytanie, czy ptasie odchody mogą zawierać gluten..Jeśli ludzie chodzą po patio, to teoretycznie mógłby on być na butach, jeśli noszący człowiek miał do czynienia z mąką..

Czysta dociekliwość teraz nie daję mi spokoju: dlaczego w kawie, o której pisał założyciel wątku odkryto zawartość glutenu w stężeniu przekraczającym poziom dopuszczalny dla certyfikatów z przekreślonym kłoskiem. Chętnie zobaczyłabym całą dokumentację badania.

Dziękuję za przywrócenie wątku: lubię rozważać sytuacje nietypowe i wcale nie jestem "zacietrzewiona".
Spokojnie czekam na wyniki wyborów w Stroniu Śląskim i do Rady Powiatu w Kłodzku  kawka
Tak przy okazji, mogę poprosić o odwieszenie wątku o przedwyborczych filmikach? :-)
Może ktoś coś ciekawego dopisze  :szampan:

« Ostatnia zmiana: 21 Październik 2018, 21:58:35 wysłana przez Elka »

Online Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Październik 2018, 22:03:45 »
Spokojnie czekam na wyniki wyborów w Stroniu Śląskim i do Rady Powiatu w Kłodzku 

Kandydowałaś?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #47 dnia: 21 Październik 2018, 22:06:23 »
Coś Ty!

Ja nawet nie mogłam tam głosować, bo nie jestem zameldowana, ale mocno kibicuję niektórym.. :mrgreen:

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Październik 2018, 22:35:46 »
Wracając do kawy - jaki maksymalny poziom glutenu gwarantuje Illy? Po drugie, co mogło by wprowadzić owe 20ppm z amerykańskich certyfikatów? To w końcu tylko 20 mikrogramów na gram, albo 20 miligramów glutenu na kilogram kawy. Pszenica zawiera 20% glutenu, a ziarno pszenicy waży 40mg, czyli dopuszczalny wg. Amerykanów poziom glutenu to około dwu i pół ziarna pszenicy na kilogram kawy.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #49 dnia: 21 Październik 2018, 22:39:08 »
http://www.przekreslonyklos.pl/licencja/

Nasi certyfikujący podają tą samą wartość.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #50 dnia: 21 Październik 2018, 22:56:29 »
Wracając do kawy - jaki maksymalny poziom glutenu gwarantuje Illy? Po drugie, co mogło by wprowadzić owe 20ppm z amerykańskich certyfikatów? To w końcu tylko 20 mikrogramów na gram, albo 20 miligramów glutenu na kilogram kawy. Pszenica zawiera 20% glutenu, a ziarno pszenicy waży 40mg, czyli dopuszczalny wg. Amerykanów poziom glutenu to około dwu i pół ziarna pszenicy na kilogram kawy.

2 ziarna pszenicy na 1 kg ziarna kawy? to strasznie dużo, skoro nigdy niczego takiego nie znalazłam.. kawka
Ziarna oglądam bardzo dokładnie: w końcu je wysypuję na sito. Raz Antonio znalazł kukurydzę, ale chyba o tym pisał..

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #51 dnia: 21 Październik 2018, 23:04:58 »
No to chyba pomijając wspomniane ptasie guano są to ilości zauważalne gołym okiem (zakładając, ze nikt złośliwie nie popryskał kawy glutenem w czymś rozpuszczonym).

nigdy niczego takiego nie znalazłam..
Czy to znaczy, że możesz wystawić w/w certyfikat?

A poważnie, po przejrzeniu odnośnika, do którego odesłał @Kekacz, to po pierwsze, nie sądzę, żebyście takiego znaczka mogli używać, bo skąd weźmiecie odpowiednie dokumenty od Waszego etiopskiego chłopa? A po drugie, to nie jestem pewnie, czy Wam by się to opłaciło (nakłady na zdobycie praw do używania znaczka vs. zysk z tegoż).
« Ostatnia zmiana: 21 Październik 2018, 23:17:26 wysłana przez Krakus »

Online Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #52 dnia: 22 Październik 2018, 07:17:38 »
2 ziarna pszenicy na 1 kg ziarna kawy? to strasznie dużo, skoro nigdy niczego takiego nie znalazłam..
Ziarna oglądam bardzo dokładnie: w końcu je wysypuję na sito.

Myślę, że ziarno pszenicy, gdyby było, nie powinno przelecieć przez oczko w sicie?

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #53 dnia: 22 Październik 2018, 09:38:41 »
Ziarno ziarnem, pozostaje jeszcze pył. Tylko czy wysoka temperatura palenia nie unieczynnia glutenu w takiej formie? W końcu to białko, denaturujące w okolicach 60-70*C. Nie wiem, nie znam się.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #54 dnia: 22 Październik 2018, 11:01:12 »
Jestem uczulony na jabłka, orzechy laskowe i migdały. Po upieczeniu już nie uczulają mnie.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #55 dnia: 22 Październik 2018, 11:59:41 »
No to chyba pomijając wspomniane ptasie guano są to ilości zauważalne gołym okiem (zakładając, ze nikt złośliwie nie popryskał kawy glutenem w czymś rozpuszczonym).

nigdy niczego takiego nie znalazłam..
Czy to znaczy, że możesz wystawić w/w certyfikat?

A poważnie, po przejrzeniu odnośnika, do którego odesłał @Kekacz, to po pierwsze, nie sądzę, żebyście takiego znaczka mogli używać, bo skąd weźmiecie odpowiednie dokumenty od Waszego etiopskiego chłopa? A po drugie, to nie jestem pewnie, czy Wam by się to opłaciło (nakłady na zdobycie praw do używania znaczka vs. zysk z tegoż).

Nie, ja jestem przeciwna tego typu certyfikatom w przypadku produktów, w których ilości danej substancji mogą być śladowe i których użycie nie jest związane z technologią danego produktu. Na żadnym etapie produkcji kawy ziarnistej nie są do niej dodawane substancje zawierające gluten czy też inne substancje. To jest dla mnie proste, logiczne i nie wymagające dyskusji.  Niskie prawdopodobieństwo nie oznacza pewności, że jednak dane zdarzenie nie wystąpi. Wiele kaw ma w workach pył i skąd mogę wiedzieć, czy nie zawiera on (jakimś cudem) śladowych ilości glutenu.

Po co miałabym ryzykować? Jak zostało słusznie zauważone, przyklejanie dodatkowych znaczków nie ma dla nas ekonomicznego sensu. Świadomy klient może natomiast poczytać o obróbce, które to informacje udostępniamy i wyciągnąć samodzielne wnioski.
« Ostatnia zmiana: 22 Październik 2018, 12:20:51 wysłana przez Elka »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #56 dnia: 22 Październik 2018, 12:25:04 »
Myślę, że ziarno pszenicy, gdyby było, nie powinno przelecieć przez oczko w sicie?
Albo tu czyli na końcu podczas chłodzenia albo już w bębnie jako lżejsze od kawy odleci...

Online Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #57 dnia: 22 Październik 2018, 12:31:43 »
Problem z tym glutenem przejaskrawiony w kawie ziarnistej.

Offline dehado Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Compak K6 PB
« Odpowiedź #58 dnia: 22 Październik 2018, 13:16:24 »
(...) bo skąd weźmiecie odpowiednie dokumenty od Waszego etiopskiego chłopa?
Rozmawiałem kilka miesięcy temu z właścicielami palarni, którzy również sprowadzają zieloną kawę. Ziarna pochodzą głównie z Afryki, jednak jakiś czas temu pojawiła się u nich również kawa z Peru, która jest certyfikowana jako bio/organiczna (ma stosowny certyfikat i nadruk na opakowaniu). Jednak sami właściciele zaręczają że kawa z Kamerunu też mogłaby mieć ten sam certyfikat, ale koszty takiego certyfikatu są za wysokie dla rolników z Afryki.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #59 dnia: 22 Październik 2018, 13:28:40 »
Ale to jest certyfikat bio, a nie zaświadczający o braku glutenu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi