Autor Wątek: Cafelat Robot  (Przeczytany 126942 razy)

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #420 dnia: 27 Grudzień 2023, 17:55:52 »
Jakieś 97 mm.

Ja mam Wacaco EXAGRAM i odpukać jestem z niej bardzo zadowolony, jest jeszcze luz ;)

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Tomek_1

• Ekspres: La Pavoni Europiccola
  • Młynek: G-iotta, Varia VS3
« Odpowiedź #421 dnia: 27 Grudzień 2023, 19:57:07 »
Dziękuję za szybką odpowiedź  :ok: Ja myślę o wadze 95mm, w tym rozmiarze coś się znajdzie. Skoro piszesz, że rozstaw ma 97mm, to mogę śmiało szukać ciut szerszej od Exagrama. To Wacaco miałem w rękach, sympatycznie wygląda i jak testowałem na zasadzie połóż/zdejmij różne obciążenia, to działała bez zarzutu, powtarzalnie. Mam już od dawna taką wąską wagę 65 czy 70mm, rozkładaną jak portfel, teraz chciałbym coś większego. Niestety info o rozstawie nóżek nigdzie nie znalazłem. To znaczy znalazłem w internetach model CAD Robota, zmierzyłem rozstaw i wychodziło mi 98mm. Twój wpis jest cennym potwierdzeniem stanu rzeczy  :)
« Ostatnia zmiana: 27 Grudzień 2023, 20:03:22 wysłana przez Tomek_1 »

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
« Odpowiedź #422 dnia: 28 Grudzień 2023, 10:50:45 »
Proszę.
Z takich które patrzyłem w rozsądnych pieniądzach to jeszcze coś takiego,
MiiCoffee Nano.

71PF9xfFJbL.jpg

Edit.
Przepraszam, była sporo tańsza.
Na Polskim Ama, patrzę już ponad 200 ;/
Jest jeszcze Tiny, Tiny2, to też już podobna cena, bez zniżek ok
200.

No nie jest to cena ACAIA  Pyxis  :smiech:
« Ostatnia zmiana: 28 Grudzień 2023, 11:13:20 wysłana przez Heniutek »

Offline Tomek_1

« Odpowiedź #423 dnia: 28 Grudzień 2023, 21:03:54 »
Heh, Acaia poza zasięgiem, nawet nie myślę :) Za to ta którą pokazałeś wydaje mi się całkiem, całkiem. Ona występuje pod różnymi nazwami w różnych sklepach, jest też w PL. I mam nadzieję, że wejdzie między nóżki Robota  ;)

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #424 dnia: 29 Grudzień 2023, 16:46:46 »
@Tomek_1 Kupiłem tę wagę w konesso za 200zł https://www.konesso.pl/product-pol-13729-Waga-do-kawy-AVX-KC200.html
Też miałem ten sam problem żeby znaleźć pasującą wagę do Flair 58 :) Ale pomijając same rozmiary to świetna waga z super opcjami, bardzo żywo reaguje na pomiary i łapie już od 0.5g, jest też auto timer od pierwszej kropli jak w Acaia

Offline Tomek_1

« Odpowiedź #425 dnia: 29 Grudzień 2023, 20:23:19 »
to świetna waga z super opcjami, bardzo żywo reaguje na pomiary i łapie już od 0.5g, jest też auto timer od pierwszej kropli jak w Acaia
No i wszystko w temacie. Parę dni temu dostałem ze sklepu info, że ta waga Flair wróciła do oferty, fajnie że o niej napisałeś w superlatywach. Nie będę dłużej kombinował, biorę tą.
Pięknie dziękuję Tobie i Kol.@Heniutek za pomoc  :piwko:

Offline vogga

• Ekspres: AVX Hero Pro X, Cafelat Robot, Flair58 plus, Bellezza Bellona, Gaggia Classic, Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF54, DF64, Eureka Single Dose, Niche Zero, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #426 dnia: 17 Styczeń 2025, 11:04:19 »
Pytanie do posiadaczy robota- czy ten czerwony element z napisem CAFELAT to naklejka czy coś innego? Da się to bezinwazyjnie usunąć?

Offline SLK Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot z Subminimal NanoFoamer, wcześniej Flair Neo/Classic, Lelit Grace
  • Młynek: STARSEEKER E55Pro, wcześniej DF54, Lelit William
« Odpowiedź #427 dnia: 17 Styczeń 2025, 11:06:58 »
Pytanie do posiadaczy robota- czy ten czerwony element z napisem CAFELAT to naklejka czy coś innego? Da się to bezinwazyjnie usunąć?

naklejka. U mnie nawet delikatnie odstaje róg naklejki.

« Odpowiedź #428 dnia: 17 Styczeń 2025, 11:23:24 »
Potwierdzam, u mnie też zaczął się podwijać rożek .

Offline vogga

• Ekspres: AVX Hero Pro X, Cafelat Robot, Flair58 plus, Bellezza Bellona, Gaggia Classic, Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF54, DF64, Eureka Single Dose, Niche Zero, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #429 dnia: 17 Styczeń 2025, 14:53:59 »
Super, dzięki!

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #430 dnia: 13 Marzec 2025, 09:57:16 »
Witam Wątkowiczów ;)
działając pod wpływem desperacji (przymusowy przestój ekspresu w serwisie) po obejrzeniu wielu recenzji złamałem się i zakupiłem Robota ;) Jest u mnie od wczoraj i w sumie zrobiłem 3 espresso na ten moment, ale niezależnie od obejrzanych materiałów mam wrażenie poruszania się trochę jak we mgle ;) To mój pierwszy manualny ekrpes ;) Dlatego z chęcią posłuchałbym waszych rad, a w szczególności współpracy Robota z Niche Zero;) Próbowałem strzałów 17g->38g i 18g -> 40,5 g. Nie mam zupełnie wyczucia i nie czuję jak duży powinien byc opór ten aby wiedzieć, że trafiło sięz przemiałem. Wczoraj przy pierwszym wiem, że było za grubo, bo mimo dobrego czasu to jednak nie udało się zbytnio przekorczyć 4 bary.
Sorki za tochę chaotyczny wpis - podsumowując czuję się "trochę" zagubiony ;) Natomiast mimo tych nieudolnych (według mnie ;) ) prób to co można osiągnąć w kubku w połączeniu z NanoFoamerem to jest dla mnie pewien poziom szoku, że można mieć mobilnie takie trunki będąc odciętym od ekspresu stacjonarnego ;)

Offline SLK Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot z Subminimal NanoFoamer, wcześniej Flair Neo/Classic, Lelit Grace
« Odpowiedź #431 dnia: 13 Marzec 2025, 10:36:50 »
Ja mam wersję bez manometra. Dla pojedynczej kawy mielę 16g, dla podwójnej 18-19g. Oczywiście przy większej ilości kawy jest większy opór. Istotna jest, wiadomo, świeżość wypalonej kawy i ewidentnie to czuć w stawianym oporze.

Po osadzeniu koszyka z kawą w Robocie, delikatnie naciskam dźwignię do wyczuwanego oporu i zwalniam mocne dociskanie (być może nawet zatrzymuję bez odpuszczania). W tym czasie istotne jest równomierne rozprowadzenie wody w kawie i spęcznienie zmielonych ziarenek. Jeśli zbyt mocno naciśniesz, nie czekając na preinfuzję, to rozwalisz ciastko kawowe i doprowadzisz do powstania kanałów w ziarnach. Woda wieloma strumieniami pod ciśnieniem ucieknie do filiżanki, a pozostała część ziaren nie będzie miała możliwości właściwego zaparzenia.

W pierwszej fazie wyczuwany opór lekko ustępuje, gdy zamiast pojedynczych kropli, kawa zaczyna samoistnie lecieć ciurkiem, idealnie gdy pojedynczym. W tym momencie zaczynasz coraz mocniej dociskać dźwignię. Z wyczuciem, bo jeśli przesadzisz, rozwalisz ciastko (powstanie kilka strumieni kawy), jeśli zbyt słabo, z ciastka zrobi się bryndza i potem nie nadrobisz większym dociskaniem. Istotne jest pokazywanie się pęcherzyków powietrza/napowietrzonej piany pod koszykiem - świadczy to o zbyt mocnym naciskaniu na dźwignię. Jeśli wstępnie jest parę strumieni, delikatnie zmniejszam dociskanie i po uformowaniu się pojedynczego strumienia przyspieszam dociskanie. Jeśli to nie pomoże, to dupa, ciastko się rozwaliło i kawa niestety będzie niedoparzona.

Jeśli kawa podczas zaparzania rozpryskuje się na boki drobnymi strumykami to musisz popracować nad równym rozłożeniem zmielonej kawy w koszyku i mocnym, równym jej ubiciem.

Myślę, że na początku, zamiast manometra, lepsza będzie obserwacja strumienia kawy, formowania się lejka zaparzonej kawy pod koszykiem i spływania kawy do filiżanki. Na pewno zauważysz w jaki sposób mocniejsze lub słabsze dociskanie wpływa na ten strumień. A przy okazji sprawdzisz, jak zachowuje się wtedy ciśnienie na manometrze.

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
« Odpowiedź #432 dnia: 13 Marzec 2025, 12:05:51 »
@SLK - bardzo wielkie dzięki za te cenne wskazówki :) Jedyne co jest pewne na ten moment to brak problemu ze świeżością kawy ;)
No nic - dzisiaj wieczorem kolejne podejście :)

Offline SLK Mężczyzna

« Odpowiedź #433 dnia: 13 Marzec 2025, 12:26:57 »
Muszę sprecyzować, że po osadzeniu koszyka pierwszy ruch dźwignią jest dość szybki, ale nie gwałtownie-mocny :) do poczucia oporu. Jest to pozycja mniej więcej pozioma ramion (zależy od ilości wody w koszyku). W tym momencie natrafiasz na opór, z wyczuciem lekko dociskasz i czekasz aż pierwsze krople będą kapać do filiżanki. Po chwili będzie mały strumień i dopiero wtedy rozpoczynasz mocniejsze dociskanie dźwigni, nie doprowadzając do powstania wielu strumieni.

Korekcję oporu kawy można oczywiście wprowadzić przez grubsze lub drobniejsze zmielenie. Generalnie 16g to jest niemal minimum ze względu na trudność w opanowaniu ciastka. Łatwiej byłoby się uczyć przy większej ilości, powiedzmy 18g, góra 19g.

Offline MarVald

« Odpowiedź #434 dnia: 13 Marzec 2025, 14:01:31 »
@SLK - dzięki za uzupełnienie :)Zamierzałem pracować nad techniką przy 18g właśnie :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi