Autor Wątek: LaCimbali Junior D  (Przeczytany 11726 razy)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
LaCimbali Junior D
« dnia: 17 Styczeń 2014, 01:12:02 »
e: Kontynuacja tego tematu: Rozsądny sprzęcik do espresso za rozsądne pieniądze ;)

Znalazłem dzisiaj (w końcu :redface:) trochę czasu i odpaliłem potworka  :ogien:

Pierwsze wrażenie? Mam ochotę wziąć DeLonghi pod pachę, wyjść na dach jakiegoś wieżowca....
Nawet nie zdawałem sobie sprawy, jak bardzo się katowałem :sciana:

Np. spienianie mleka, nie istnieje już dla mnie takie pojęcie, jak "starać się uzyskać wir", teraz muszę uważać, żeby wir nie wywalił mleka z dzbanka ;)
Doppio - dość powiedzieć, że pierwszy "testowy" strzał, bez przestawiania młynka, był lepszy, niż to, co zwykle serwował mi DL... Jest pysznie  :pycha: żadna próba nie zasługiwała na zlew :D

Jeszcze dużo przede mną, muszę wymyślić jakieś rozsądne miejsce, z podłączeniem do wody. Niestety ciśnienie na wejściu musi być większe niż ciśnienie w bojlerze, inaczej się nie napełni.
« Ostatnia zmiana: 20 Styczeń 2014, 10:02:28 wysłana przez Maciek »

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: LaCimbali Junior D
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Styczeń 2014, 21:01:26 »
Wow, robi wrażenie. Electrolux jak zabawka z domku dla lalek przy nim wygląda.  ;D Życzę samych udanych shotów !  :szampan:
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Styczeń 2014, 21:57:12 »
Co masz na myśli z tym ciśnieniem?

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Styczeń 2014, 15:17:56 »
Antonio, pompa w tym modelu służy tylko do przepychania wody przez hx i grupę. Na wejściu do bojlera jest zawór jednokierunkowy otwierany jak poziom wody spadnie, jedynym napędem jest ciśnienie w wodociągu.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Styczeń 2014, 16:16:41 »
Ciśnienie na wejściu pompy jest potrzebne pompie rotacyjnej, w którą najczęściej są wyposażone ekspresy z podłączeniem do wody, także La Cimbali Junior D.. Ze zbiornika pompa powinna pobierać wodę, ale wtedy sama długo nie pociągnie. Można ją oszukać umieszczając zbiornik z wodą wysoko nad ekspresem, i w ten sposób wytworzyć ciśnienie grawitacyjnie. Ale oczywiście najlepszym wyjściem jest podpięcie do instalacji wodnej, bo do tego ten ekspres jest przeznaczony.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Styczeń 2014, 17:00:01 »
Niektóre pompy rzeczywiście wymagają większego niż zerowe ciśnienia, np. w niektórych maszynach FAEMA. W większości przypadków pompy rotacyjne nie mają takich wymagań i zupełnie spokojnie można zasilać je ze zbiorników, położonych nawet poniżej. Trzeba tylko nie dopuścić do sytuacji, gdy zbiornik zostaje opróżniony, a pompa czerpie powietrze. Wtedy dochodzi do uszkodzenia pompy.

Skoro Twoja maszyna stoi w kuchni, to co za problem podłączyć ją do sieci wodnej? W każdym przypadku i dla każdej maszyny takie zasilanie w wodę jest najlepsze :).

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Styczeń 2014, 20:24:40 »
Informacje o takich wymaganiach pomp rotacyjnych dostałem od człowieka zawodowo zajmującego się naprawą i renowacją ekspresów gastronomicznych. Pytałem o Rancilio Epocę z pompą rotacyjną, bez zbiornika. Konkretnie o możliwość pracy bez przyłączenia do instalacji wodnej. Powiedział, że pompa rotacyjna pociągnie wodę z baniaka, ale wtedy sama długo nie pociągnie. Bardzo też ostrzegał przed jej zapowietrzeniem.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Styczeń 2014, 21:17:20 »
Z tą nietrwałością pompy to przesada. Znam przypadek, gdy znajomi pracowali z pompą zasilaną z baniaka przez całe lato... Dzień w dzień. Pompa przeżyła i ma się dobrze :).

Offline kmleon

• Ekspres: La Marzocco Linea Mini R <- Bezzera Giulia R
  • Młynek: Caedo E37S <- Mazzer Mini A
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Styczeń 2014, 22:05:04 »
Całe lato, to nie to samo co całe lata ;-) Trzeba by określić co dla kogo oznacza "ta nietrwałość" i jakiej ktoś może oczekiwać "długości pociągnięcia". Może się okazać że piszemy o zupełnie innych oczekiwaniach. A do wszystkiego przydałyby się miarodajne badania trwałości różnych pomp pracujących w różnych warunkach, ale to chyba tylko producent dla własnych potrzeb takie badania przeprowadza. A dzisiejszemu producentowi bardziej opłaca się zrobić pompę która popsuje się pracując w każdych innych warunkach, niż zalecane... Choćby to było technicznie irracjonalne. Takie czasy :-/ Więc chyba lepiej dmuchać na zimne, niż zbytnio zaufać.
« Ostatnia zmiana: 18 Styczeń 2014, 22:08:55 wysłana przez kmleon »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Styczeń 2014, 22:35:03 »
Całe lato w kawiarni to całe lata, trzydziestolecia w domu... Nie rusza mnie spiskowa teoria o kiepskich pompach, zwłaszcza w Cymbale. Mój mały ekspresik ma też rota-pompę, a zasilać go można z wewnętrznego baniaka. Producent bierze odpowiedzialność za takie rozwiązanie.

Zabawne jest to, że w moim ekspresiku jest też wibracyjna pompa tylko do napełniania bojlera. Pracuje ona znacznie lepiej bez ciśnienia zewnętrznego, gdy czerpie wodę z baniaka... Jest wtedy niesłyszalna.
« Ostatnia zmiana: 18 Styczeń 2014, 22:42:55 wysłana przez Antonio »

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Styczeń 2014, 23:40:53 »
Jak pisałem gdzieś wyżej, moja maszyna nie ma rota, a zwykłą "ulkę" sam się zdziwiłem ale pierwsze modele juniora (bez "m21" w nazwie) tak miały.

Pompka nie bierze udziału w napełnianiu bojlera, jest tylko elektrozawór wpuszczający wodę z sieci, więc ciśnienie na wejściu musi być większe niż w bojlerze, inaczej się nie napełni.

Pewnie, że zasilanie z sieci jest lepsze, tylko w moim konkretnym przypadku wymaga to trochę gimnastyki, żeby jakoś wyglądało. Dodatkowo chcę podłączyć maszynę bezpośrednio pod osmozę.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Styczeń 2014, 23:48:34 »
Pewnie są różne systemy podłączeń, różne reduktory i zabezpieczenia. Ja tylko napisałem przed czym mnie ostrzegał doświadczony serwisant. Zaś o pompie wibracyjnej powiedział, że nie powinna być bezpośrednio podłączona do instalacji wodnej, tylko przez jakiś reduktor, bo stałe ciśnienie na nią wywierane, działa na nią niekorzystnie. A Juniory La Cimbali z podłączeniem do sieci, kojarzyłem tylko z pompą rotacyjną.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Styczeń 2014, 14:07:07 »
Ze względu na tę wibracyjną pompę kupiłem ogranicznik ciśnienia :).
Maćku, na Twoim miejscu planowałbym chyba instalację pompy rotacyjnej w tym Juniorze...

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Styczeń 2014, 09:58:17 »
Taka była moja pierwsza myśl, bo miejsca w środku nie brakuje ale są 2 problemy, pierwszy, że na pewno szybko się za to nie zabiorę, bo ostatnio nie mam czasu na nic, a drugi jest ciekawszy ;) mimo podłączenia pod wodociąg, pompka nie pracuje pod ciśnieniem - pobiera wodę z pośredniego zbiorniczka zastępującego przepływomierz :o
Nie wiem, czy w czasach, kiedy powstawał ten ekspres przepływomierze były tak drogie, że opłacało się tak kombinować, projektant nieźle puścił wodze fantazji :D
Na schemacie wygląda to tak:

Jak będę w domu postaram się zrobić zdjęcie wnętrza

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Styczeń 2014, 10:07:46 »
Jakie są akceptowalne wahania ciśnienia w bojlerze? U mnie zmienia się pomiędzy 1,1 a 1,25 podczas "nicnierobienia".
To normalne, czy coś nie tak z presostatem?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi