Autor Wątek: Słodzenie kawy..., jestem za...  (Przeczytany 43407 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10664
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Kwiecień 2013, 11:57:09 »
Wczoraj wpadł mi w oko syrop klonowy — to pewnie też lepsze niźli cukier ;).

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Kwiecień 2013, 12:15:46 »
A może jakiś brzozowy?
Klonowy jest świetny do deserów - moje dziewczyny go uwielbiają - ale z kawą nigdy nie próbowałem. :)

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 705
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #47 dnia: 30 Kwiecień 2013, 12:39:05 »
Generalnie nie słodzę espresso, ale parę razy z miodem próbowałem. Z różnym miodem, gryczanym, malinowym, wrzosowym zawsze deformował smak espresso po swojemu. Tym syropem klonowym kiedyś polewałem naleśniki, jak jeszcze jadłem mączne wypieki.... Ale jak pamiętam smak to mógłby zagrać z espresso.... muszę spróbować :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10664
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #48 dnia: 30 Kwiecień 2013, 13:05:14 »
Miód może i deformuje bukiet aromatów, ale jeśli zastosujemy znikomą jego ilość, to będzie raczej uwypuklał piękne aromaty kwiatowe... Wszak miód jest produktem pochodnym z kwiatów.

CzarneZiarenko

  • Gość
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #49 dnia: 13 Czerwiec 2013, 11:01:25 »
koneserzy kawy twierdzą, że powinna ona być spożywana w czarnej postaci i bez cukru. Ale ja sobie nie wyobrażam nie dodania chociaż łyżeczki cukru :P  :kawa:

Offline slavik Mężczyzna

  • Wiadomości: 141
  • Młynek: I-mini
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #50 dnia: 13 Czerwiec 2013, 16:56:52 »

Gdzie Ty idziesz...?
Ide se do Malawi...
Malawi Mzuzu Geisha...
E i A , Oni wiedzą gdzie idę....

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #51 dnia: 27 Sierpień 2013, 15:10:06 »
Właśnie zrobiłem sobie kawę z tygielka z dodatkiem słodzika ze stewii i muszę przyznać, że...stewia skutecznie zabiła smak kawy  :ohyda:

Ziarenko

  • Gość
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #52 dnia: 04 Grudzień 2013, 14:47:50 »
Ja niestety kawę muszę osłodzić... :/ Herbaty nie słodzę w ogóle, nienawidzę jak ma słodki smak. W przypadku kawy natomiast bez cukru się nie obędzie... Ale słodzę już coraz mniej. Mam nadzieję, że za jakiś czas cukier w ogóle nie będzie mi już potrzebny ;)
Stewia naprawdę zabiła smak kawy? Zastanawiałam się nad jej zakupem i nie wiem czy warto... :/

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #53 dnia: 04 Grudzień 2013, 14:49:34 »
Dobrze wykonane espresso i cukier zbędny, a jeśli z mlekiem to słodycz mleka aż gryzie (mówi to człek, który słodzikuje czaj).

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #54 dnia: 04 Grudzień 2013, 22:05:41 »
Ja odstawiłem cukier z dnia na dzień. Bezproblemowo. Używam jedynie do wypieków i czuje się z tym lepiej.




mikey

  • Gość
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #55 dnia: 26 Luty 2014, 22:30:44 »
Słyszałem kiedyś, tylko kawa z cukrem tak naprawdę pobudza ale nie wiem ile w tym prawdy. Ja sam nie słodzę i kawa z cukrem kompletnie mi nie smakuje...

Alicja

  • Gość
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Luty 2014, 09:17:32 »
Na co dzień nie słodzę kawy.. Piję zazwyczaj z mlekiem. Słodką kawę okazjonalnie, ale wtedy traktuję ją raczej jako deser :)

Allwelt

  • Gość
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #57 dnia: 02 Marzec 2014, 23:17:59 »
O nie nie, kawa bez cukru - a nigdy u mnie nie przejdzie. Zwykły, trzcinowy lub syrop do kawy - jeśli syrop to już bez cukru oczywiście :)

Kawa-Swiezo-Palona

  • Gość
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Marzec 2014, 13:26:04 »
Ja nigdy nie słodziłam kawy i to niezależnie od jej gatunku,raz spróbowałam i smak był naprawde nie do zniesienia. Nigdy więcej cukry,to zabija prawdziwy smak kawy:)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #59 dnia: 23 Czerwiec 2014, 06:33:13 »
Nie słodzę ani herbaty, ani kawy. Od wielu lat. Nie dlatego, że się odchudzam, bo cukier dostarczam w innej postaci, najczęściej dużo smaczniejszej niż cukier sam w sobie. Cukier trzcinowy jest doskonałym dodatkiem do babeczek z espresso.  :jezyk:
A próbowałeś ze słodzikami, xylitolem albo stewią?
Nie mam pojęcia czy mają jakiś wpływ na smak bo sam nie słodzę... :-[
Słodzę stewią i jestem zadowolony. Oczywiście jest to wycinek z łyżeczki bo jest bardzo słodka. Niby 0 kalorii a czy ma jakiś wpływ na mój organizm nie wiem ale na pewno nie gorszy jak pół litry wódki w sobote i porządne pieczone golonko :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi