Autor Wątek: Słodzenie kawy..., jestem za...  (Przeczytany 43272 razy)

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Kwiecień 2013, 09:26:56 »
Kaz, napisz coś więcej o cafe cubano pierwsze słyszę o czymś takim.
No i oczywiście zapraszam do Wątku powitalnego gdzie możesz też napisać kilka słów o sobie.
 ;)
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 3002
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Kwiecień 2013, 09:30:04 »
Co Wy wiecie o słodzeniu...
Ja nie słodzę... :mrgreen:

Za to od ranGo dostałem ostatnio w przesyłce gratisik w postaci kawy w czekoladzie. Mniam.
Ja zamawiam teraz z kg
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Kwiecień 2013, 09:35:48 »
Goran już chyba pojechał...

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Kwiecień 2013, 09:38:04 »
Fux, ja też dostałam! Jeszu, jakie to dobre! A najlepsze jest to, że Nieletni wypluł, czyli jak zamówię więcej, to CAŁA MOJA!  :evil:
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Kwiecień 2013, 14:40:21 »
Maciek - Ty byś lepiej napisał słów kilka o tym młynku ;) Jak on się czuje? Czy ma widok na morze?

Młynek czuje się świetnie, regularnie odżywia się etiopią od Antonia :)
tylko przemiał jest naelektryzowany jak cholera, muszę coś z tym zrobić...
inna sprawa, że etiopia nie jest chyba najszczęśliwszym wyborem do nauki, średnio co 3 strzał wychodzi akceptowalny, ale to temat na inny temat :)
A zamiast morza, przez okno w kuchni widać u mnie pagórki  :jezyk:

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Kwiecień 2013, 22:21:32 »
"Nie po to Bóg stworzył czarną, gorzką kawę, żeby ją słodzić i zabielać"
Słyszałem to w takiej wersji:
„Nie można psuć smaku herbaty cytryną, smaku kawy cukrem, a smaku miłości ślubem” ;)
Też nie słodzę
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Kwiecień 2013, 07:12:01 »
Słodzi się, słodzi - ale kawy, które słabo wyszły. Często goście wzrokiem szukają cukru (jest oczywiście, ale schowany), część z grzeczności kosztuje i ... zaskoczenie. To jest słodkie (mowa np. o espresso macchiato). Spora część z nich MUSI posłodzić (pijąc pierwszy raz) espresso. Fajnie to wygląda, przypominam sobie swoje początki.  ;)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Kwiecień 2013, 07:22:20 »
Niektórzy po prostu lubią słodzić i tyle. Ciężko dyskutować z gustami, być może z cukrem jest jak z solą - podkreśla pewne smaki  :)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Kwiecień 2013, 10:00:22 »
Kiedyś naprawdę uważałem, że dosypanie odrobiny trzcinowego wzmaga mój odbiór smaczków występujących w espresso.
Choć ciężko się przystosować do ilości cukru podawanego czy to w Hiszpanii czy też Portugalii - tam saszetki z cukrem ważą zdecydowanie więcej niż 10 gram (u nas 5-7)  :o

ps. oczywiście, każdemu w/g potrzeb czy smaku.

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Kwiecień 2013, 14:12:47 »
Espresso w swoim życiu osłodziłam dwa razy: pierwszy i ostatni. Inna sprawa, że TAMTEGO espresso nie dało się wypić czy to z cukrem czy bez.
W Pasjo dostałam ristretto, no i  :wow2: pycha, choć początkowo myślałam, że pyszczek mi wykręci.
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline Pilot

  • Wiadomości: 38
  • Ekspres: Ascaso Steel PID, Phin
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Kwiecień 2013, 15:51:51 »
Ostatnią słodzoną kawę piłem w listopadzie 2012, jeszcze rozpuszczalną. Od czasu pierwszej świeżopalonej kawy z kolby nie zabiłem jej smaku cukrem. Z tym że espresso piję zawsze z mlekiem, raz tylko wypiłem czarną, ble.  :lol2:

kaz

  • Gość
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Kwiecień 2013, 15:58:56 »
Kaz, napisz coś więcej o cafe cubano pierwsze słyszę o czymś takim.
[...] ;)


Jako że generalnie lubię słodkie napary kawowe/espresso, to i z café cubano/ cafecito spotkałem się raczej szybciej, niż później ;D

Ten sposób tworzenia naparu poprzez poddanie cukru trzcinowego delikatnej karmelizacji (hydroliza wielocukrów) i następne wtarcie cukru trzcinowego do naparu kawowego/espresso kojarzony jest z kubańską tradycją picia kawy. Głównym punktem tworzenia tego naparu jest wytworzenie ze sporej ilości cukru trzcinowego i minimalnej ilości kawy (odlanie z kafetiery) coś a la kawowy kogel mogel, który stanowi “bazę”. Po ukończeniu zaparzania kawy w kafetierze, otrzymaną całość wlewamy do naczynia z "bazą" i całość mieszamy. W końcowym efekcie otrzymany smaczne, karmelowe espresso z cremą. I to wszystko bez konieczności posiadania ekspresu ciśnieniowego! Cafecito spopularyzowane zostało w świecie wraz z diasporą kubańską, szczególnie w południowych stanach USA.  Znaczna popularność tego typu naparu, spowodowała już odchodzenie od pierwotnych zasad przyrządzania café cubano, a mianowicie zastępowania cukru trzcinowego (demerara sugar), białym cukrem... .


W pamięci mam tradycyjny, kubański sposób tworzenia tego słodkiego naparu przy użyciu kafetiery,

dobrze ukazuje to szereg filmów na YouTube, np.

Natomiast moim Klientom i przy okazji sobie, przyrządzam café cubano tym sposobem:

1. filiżanka do naparu ma być dobrze gorąca

2. dwie porcje cukru trzcinowego lądują w filiżance

3. wstępna hydroliza demerary

4. zasadnicza ekstrakcja naparu

5. zdecydowane połączenie espresso z cukrem

6. café cubano


Pozdrawiam
kaz
« Ostatnia zmiana: 29 Kwiecień 2013, 16:01:53 wysłana przez kaz »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10624
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Kwiecień 2013, 16:52:30 »
Może raz na dzień takie coś w gorącym klimacie, podczas sjesty jest OK. Jakoś mnie to tu-i-teraz nie podnieca... ;)
Jedyną słodycz mam od pszczół  :evil:.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwiecień 2013, 16:56:11 wysłana przez Antonio »

kaz

  • Gość
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Kwiecień 2013, 17:20:35 »
Antonio, rozumiem, że espresso słodzisz ... miodem, tez może być dobre   ;)

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Słodzenie kawy..., jestem za...
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Kwiecień 2013, 17:26:52 »
Ostatnią słodzoną kawę piłem w listopadzie 2012, jeszcze rozpuszczalną. Od czasu pierwszej świeżopalonej kawy z kolby nie zabiłem jej smaku cukrem. Z tym że espresso piję zawsze z mlekiem, raz tylko wypiłem czarną, ble.  :lol2:

To co za różnica, zabić mlekiem czy cukrem :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi