Autor Wątek: Porównanie Astoria CKE na Rocket R58 PID czy warto zmienić  (Przeczytany 13969 razy)

Offline Jeżyk

Odp: Porównanie Astoria CKE na Rocket R58 PID czy warto zmienić
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Sierpień 2018, 17:06:16 »
Już tak psów nie wieszaj na tym Rockecie.
Nie wieszam psów, tylko napisałem o jego ISTOTNYCH wadach. Ekspres za 2000Euro powinien mieć nieco lepsze niektóre elementy. Nie zawsze da się podłączyć na stałe wody i ścieków. A połączenie PID-a z ekspresem a właściwie jego wyświetlacza to kompletne dno. Pompa w R58 jest głośniejsza niż moja ULKA z tłumikiem wibracji. A propos, masz ten R58 czy tak sobie piszesz z powietrza?

Moim zdaniem pomiar termometrem bezdotykowym nie ma sensu.

Są pirometry z ustawianiem jaką powierzchnię się mierzy, a właściwie jest to ustawiana emisyjność. Na przykład w termometrach do pomiaru temperatury ciała jest ustawiona na 0,95. W zależności od mierzonej powierzchni ustawia się tę wartość od 0,1 do 1 w kroku co 0,01 ja mam P4975 Peaktech. Można mierzyć różne powierzchnie, do pirometrów dołączane są odpowiednie tabele. Jednak pomiar płynącej wody będzie chyba zafałszowany, bo woda cieknie z grupy strumieniem niejednorodnym.
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2018, 18:03:53 wysłana przez Jeżyk »
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Sierpień 2018, 19:18:24 »
Dobra ale pomyślałem że dokonam pomiaru kontrolnego zwykłym termometrem z sądą i cokolwiek też odczytam w ten sposób.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Sierpień 2018, 19:21:38 »
Już tak psów nie wieszaj na tym Rockecie.
Nie wieszam psów, tylko napisałem o jego ISTOTNYCH wadach. Ekspres za 2000Euro powinien mieć nieco lepsze niektóre elementy. Nie zawsze da się podłączyć na stałe wody i ścieków. A połączenie PID-a z ekspresem a właściwie jego wyświetlacza to kompletne dno. Pompa w R58 jest głośniejsza niż moja ULKA z tłumikiem wibracji. A propos, masz ten R58 czy tak sobie piszesz z powietrza?

Nie mam R58, poniekąd ze względu na dużą cenę, o której piszesz. Jestem użytkownikiem Rocket Evo - HXa z rotapompą. Zgadzam się też z tobą, że wyświetlacz PiDa jest zrobiony jak projekt studencki (nie obrażając studentów :)). Nie wiem jak w R58, ale u mnie pompa jest cichutka, co najwyżej wibruje obudowa gdy nie ma filiżanek na półce. A podłączenie wejścia i wyjścia to super sprawa.
Mój komentarz dotyczył raczej ogólnego wydźwięku twojej wypowiedzi - po przeczytaniu jej odniosłem wrażenie, że R58 to najgorszy ekspres na rynku. Tylko tyle i jest to moje wrażenie.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #18 dnia: 25 Sierpień 2018, 20:38:59 »
R58 nie jest najgorszy na rynku, jednak ma wady o których mówią użytkownicy. Jego największą wadą jest cena. Przynajmniej o 1/3 za wysoka. Są ekspresy w podobnych cenach lub nieco tańsze i pozbawione wad R58. Być może późniejsze wersje są poprawione, ale ta którą miałem okazję używać to w sumie mnie nie urzekła. Ale marketing działa bezbłędnie. Pompa rotacyjna nie jest bezszelestna, nie przesadzaj. Wierz mi, miałem trochę różnych ekspresów w rękach z pompami rota wewnątrz i zewnętrznymi, wibracyjnymi Ulkami, Invensys i diabli wiedzą z jakimi jeszcze. Pompy wibracyjne są głośne jak młot pneumatyczny. Gdy jednak założy się tłumik do takiej pompki, wrażenie jest nieprawdopodobne zwłaszcza, gdy ekspres ma obudowę z blachy. Tak uciszyłem Silvię, że właściciel nie wiedział czy Silvia pracuje. Takie cuda się zdarzają. Oczywiście pompa wibracyjna ma więcej wad niż rotacyjna, ale ma też niezaprzeczalną zaletę w stosunku do rotacyjnej. Może pracować na sucho i się od razu nie uwali.
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2018, 20:41:09 wysłana przez Jeżyk »

Offline rubin Mężczyzna

« Odpowiedź #19 dnia: 25 Sierpień 2018, 21:16:20 »
Ze wszystkim co napisałeś się zgadzam :). Sam przeżyłem Ulkę, Invensys teraz mam rota. Nie twierdzę, że jest bezszelestna, jest dużo cichsza. Ale dla mnie jej większym atutem jest możliwość podpięcia bezpośredniego.

Offline rubin Mężczyzna

Porównanie Astoria CKE na Rocket R58 PID czy warto zmienić
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Sierpień 2018, 21:20:59 »
Ze wszystkim co napisałeś się zgadzam :). Sam przeżyłem Ulkę, Invensys teraz mam rota. Nie twierdzę, że jest bezszelestna, jest dużo cichsza (nie montowałem tłumików w poprzednikach). Ale dla mnie jej większym atutem jest możliwość podpięcia bezpośredniego do wody.
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2018, 22:10:37 wysłana przez rubin »

Offline hi_aro Mężczyzna

• Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Sierpień 2018, 21:59:16 »
Są pirometry z ustawianiem jaką powierzchnię się mierzy, a właściwie jest to ustawiana emisyjność
Nie jest możliwy prawidłowy pomiar temperatury powierzchni błyszczącej, a płynącej wody, to Panie tylko w NASA. W przypadku pomiarów ciągłych pirometrem ma znaczenie nawet rodzaj oświetlenia otoczenia. Właściwie wszystko absolutnie ma znaczenie. Domowe czy nawet te tańsze przemysłowe rozwiązania są tylko do "śledzenia trendów" zmiany temperatury. Dawno temu prawie osiwiałem implementując ciągły pomiar temperatury powierzchni obrabianego fi3000mm koła zębatego...

Pompa rotacyjna nie jest bezszelestna
Nowa pompa rotacyjna jest zdecydowanie cichsza niż każda, nie wiadomo jak tłumiona Ulka.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #22 dnia: 25 Sierpień 2018, 22:17:36 »
Z łaski swojej, przeczytaj co napisałem o pomiarze temperatury płynącej z grupy wody. Jak chcesz się wymądrzać i wytykać innym błędy, czytaj to co ktoś napisał i pomyśl co przeczytałeś.

Offline hi_aro Mężczyzna

• Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Sierpień 2018, 22:31:07 »
Z łaski swojej, przeczytaj ponownie co napisałem o pomiarze temperatury powierzchni błyszczącej pirometrem. Żadne ustawienia emisyjności w pirometrze jaki posiadasz, nawet nie zbliżają się do prawidłowych pomiarów. Pewnie gdzieś w instrukcji Twojego pirometru jest napisane że mierzona powierzchnia musi być ciemna i matowa. Najlepiej czarna i matowa. 

O pomiarze płynącej wody pirometrem to miał być taki mały żart ;) 

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #24 dnia: 25 Sierpień 2018, 23:30:22 »
Swoje żarty, nawiasem mówiąc mało śmieszne, kieruj do kogoś innego o swoim poziomie poczucia humoru. Polecam JESZCZE RAZ przeczytać to, co napisałem wcześniej o pirometrze i jeśli w dalszym ciągu nie rozumiesz o czym napisałem, zapytaj kogoś ze starszej klasy. Daruj sobie jakiekolwiek uwagi pod moim adresem, bo sobie ich nie życzę.

Offline Immortal

• Młynek: Compak K3 Elite
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Sierpień 2018, 23:35:09 »
Panowie... lepiej idźcie na dobrą kawę.

Offline nester Mężczyzna

• Ekspres: posiadam
  • Młynek: też jest
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Sierpień 2018, 01:04:04 »
 :lol2: :picardpalm:
If only closed minds came with closed mouths

Offline multifan4 Mężczyzna

• Ekspres: Astoria CKE, Expobar Office Leva HX
  • Młynek: Fiorenzato F4E nano, Eureka Mignon
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Sierpień 2018, 16:46:22 »
To za jakim ekspresem znacznie lepszym niż Astoria CKE warto się rozejrzeć? Skoro R58 używany nie jest wart swojej ceny? Celuję w ekspres używany, chętnie dwa bojlery, nie za duże, gdyż sprzęt ma być do użytku domowego, podłączany do wodociągu.
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpień 2018, 16:49:02 wysłana przez multifan4 »

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Sierpień 2018, 18:31:00 »
Wciąż piszesz, że chciałbyś go zmienić, tyle że nie wiemy dlaczego.
Co z tą Astorią jest nie tak? - powtórzę pytanie..... ;)

Offline multifan4 Mężczyzna

• Ekspres: Astoria CKE, Expobar Office Leva HX
  • Młynek: Fiorenzato F4E nano, Eureka Mignon
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Sierpień 2018, 20:13:57 »
Stabilniejsza temperatura przy dwóch bojlerach, dokładniejsza regulacja temperatury PID oraz preinfuzja, wygodniejsza dysza spieniania mleka. Tak mnie się wydaje, że jest to lepszy sprzęt. Gdybym był przekonany, że tak jest, to bym zmienił i nie pytał. Pytam, bo Rocketa R58 nie używałem i nie wiem co z praktycznego punktu widzenia zyskam zmieniając, nie miałem nigdy ekspresu z grupą E61 ani jakiegokolwiek z preinfuzją. Nie miałem też sprzętu z dwoma bojlerami więc nie mam porównania, dlatego pytam i będę wdzięczny za sugestie.
Astoria jak już pisałem działa, jest po odkamienieniu i wymianie zaworów, także nie ma z nią najmniejszego problemu.

Na pewno mnie brakuje w Astorii stabilności temperatury przy robieniu kilku kaw. Trudno się też jest wstrzelić we właściwą temperaturę poprzez flush, co utrudnia uzyskanie dobrej powtarzalności. Espresso smakuje inaczej po dłuższym i krótszym postoju. Dlatego myślę o dwubojlerowcu z PID - nie wiem, czy słusznie.
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpień 2018, 20:21:24 wysłana przez multifan4 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi