Autor Wątek: LELIT - BIANCA, Super Star :)  (Przeczytany 257104 razy)

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1170 dnia: 03 Luty 2025, 08:29:31 »
Co ile robicie backflush ?

Samą wodą czasami raz dziennie, a czasami raz na kilka dni, zależy ile kaw poszło. Z chemią może raz na 2-3 tygodnie.

Gdzieś tutaj, na forum, natrafiłem na post, w którym użytkownik napisał, że częsty backflush może powodować wypłukiwanie smaru z dźwigni.
Prawda?

To wręcz czuć na dźwigni po płukaniu, ten brak smaru - procedura jest taka, że po backflushu z cafiza powinno się rozebrać dźwignię i wszystko nasmarować więc dobrze posłuchać rady, żeby dbać na bieżąco, zaopatrzyć się w Espazzole, płukać po każdej sesji albo te 2 razy w tygodniu, przy okazji ściągać prysznic, bo mimo płukania i stosowania sitka czy filtrów papierowych i tak się brudzi.
Ja raz na kwartał robię backflush z cafiza i smarowanie, a płukanie na bieżąco, natomiast czyszczenie sitka i prysznica raz na dwa tygodnie.

Offline MatroX Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: F64 Evo Sense
« Odpowiedź #1171 dnia: 03 Luty 2025, 09:49:11 »
Dzięki za wyjaśnienie tematu backflusha.
Czas zaopatrzyć się w smar do dźwigni. Jaki polecacie? Macie może jakiś filmik pokazujący, jak prawidłowo przeprowadzić smarowanie? Przyznam, że mam dwie lewe ręce do takich rzeczy.

Mam jeszcze pytanie o odkamienianie. Czytałem, że jeden z użytkowników odkamienił Marę i „w gratisie” otrzymał drobinki metalu w wodzie.
Teoretycznie używam wody RO. Jak często wy to robicie?

Offline Sebosam

• Ekspres: Lelit Bianca, wszelkie alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Duo. Commandante MK3
« Odpowiedź #1172 dnia: 03 Luty 2025, 11:01:52 »
Ze smarów to Molykote 111. Czyszczenie jak i sam kanał Dave'a Corbey'a polecam. (tytuł - Vesuvius how to lubricate E61 after backflushing with cleaner)

Ja osobiście jeszcze patyczkiem do uszu/mikrofibrą czyszczę w środku bo syf lubi wchodzić w zakamarki. Samo smarowanie ja osobiście smaruję wszystko gdzie jest jakiś ruch (uszczelki też przesmarowuje). Samo składanie dźwigni wymaga trochę wprawy, dość ciężko wchodzi i trzeba sposobem. Ja ten "młoteczek" "wkręcam" minimalnie od góry z naciskiem na grupę. Ale pewnie każdy ma swój sposób.

Grupa E61 jest w większości taka sama więc sam backflush + smarowanie nie różni się niczym.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #1173 dnia: 03 Luty 2025, 12:42:28 »
Ze smarów posiadających normę H1 - incydentalny kontakt z żywnością - to jednak Molykote G-1502, wymieniany na diagramie części samego Lelita. Można trafić w opakowaniach 15g, co czyni go przystępniejszego cenowo. Inny, łatwiej dostępny to CX80 ACX Food Grease.

Powszechnie polecany Molykote 111 jest dyskusyjny. Niby jest stosowany w urządzeniach mających styczność z żywnością, ale raczej nie tak bezpośrednim i w wysokiej temperaturze jak w grupie E61.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #1174 dnia: 03 Luty 2025, 22:14:14 »
Mam jeszcze pytanie o odkamienianie. Czytałem, że jeden z użytkowników odkamienił Marę i „w gratisie”  drobinki metalu w wodzie.
Teoretycznie używam wody RO. Jak często wy to robicie?
Odkamienianie nie powoduje powstawania drobinek metalu. Mogą to być pozostałosci montażu fabrycznego, czynności serwisowych lub fragmenty złuszczonego niklu któregoś z elementów i  raczej dobrze, że zostały wypłukane.
Ja odkamieniam dwa razy w roku przy stosowaniu wody z dzbanka Dafi i zużyciu 2-3 kg ziarna miesięcznie. Bojlery są czyste, bez kamienia.

Offline MatroX Mężczyzna

• Młynek: F64 Evo Sense
« Odpowiedź #1175 dnia: 04 Luty 2025, 16:50:55 »
Jakie środki polecacie do odkamieniania? Urnex czy może coś innego?

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #1176 dnia: 04 Luty 2025, 17:53:19 »
Możesz sam zrobić PULY DESCALER ESPRESSO Liquid - który jest zalecany do niego.
Wystarczy woda destylowana oraz tworzysz roztwór zawierający:
15% Kwasu amidosulfonowego 29 zł 1kg
5% kwasu cytrynowego 20 zł 1 kg
3% kwasu winowego 55zł - 0,5 kg

Za stówkę masz jakieś 7 litrów odkamieniacza.  którego używasz w ilości 125ml na 400 ml wody czyli ~ 50 dawek po 2 złote. Oryginalnie masz za ~ 48 PLN  8 dawek po 6 złociszy. 
« Ostatnia zmiana: 04 Luty 2025, 17:56:19 wysłana przez Airacobra »

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline pawelgr

« Odpowiedź #1178 dnia: 09 Luty 2025, 22:57:17 »
Cześć/dzień dobry.
Mam na imię Paweł. Obserwuję (czytam) forum WOK od dwóch tygodni. Podoba mi się bohaterka tego wątku. Czy ktoś,  z szanownych użytkowników, może mi podpowiedzieć gdzie na śląsku mogę w realu zobaczyć tą "super gwiazdę". Dobrze pozycjonowane popularne sklepy: w Warszawie i Stalowej Woli nie są mi po drodze. Z gory dziekuję za podpowedz i pozdrawiam.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #1179 dnia: 14 Luty 2025, 17:05:27 »
Czy u Was ekspres z włączonym bojlerem pary i bez niego to dwie zupełnie różne maszyny?

W moim przypadku różnica jest naprawdę bardzo wyraźna.

Na dzisiejszym przykładzie, temperatura na PID 94 stopnie, mielenie oczywiście to samo, dystrybucja taka sama:

- przypadek 1, bez bojlera pary.

Espresso nr 1 - 18g in, ~43g out, czas ekstrakcji 38s - espresso bardzo fajne, dobre body, fajne smaczki, przyjemna temperatura w filiżance.
Espresso nr 2 - 18g in, ~43g out, czas ekstrakcji 39s - espresso bardzo fajne, dobre body, fajne smaczki, przyjemna temperatura w filiżance.

- przypadek 2, bojler pary włączony.

Espresso nr 3 - 18g in, ~43g out, czas ekstrakcji 32s - espresso co najwyżej poprawne, body już nie to, wyraźnie więcej kwasowości, napar w filiżance bardziej gorący.
Espresso nr 4 - 18g in, ~43g out, czas ekstrakcji 33s - espresso co najwyżej poprawne, body już nie to, wyraźnie więcej kwasowości, napar w filiżance bardziej gorący.

Ja rozumiem, że bojler pary dogrzewa całą maszynę, ale tutaj różnica jest na tyle duża, że mam wrażenie iż ekspres działa zupełnie inaczej. 94 stopnie bez bojlera pary a z nim to już nie te same 94 stopnie ;)

Może ja coś tu robię źle i powinienem coś pozmieniać w ustawieniach ekspresu?

Offline arizonaoov Mężczyzna

• Młynek: Niche Zero, Comandante C40
« Odpowiedź #1180 dnia: 16 Luty 2025, 09:58:32 »
Cześć. Moja prawie 5-letnia Bianca doświadczyła dziś awarii :)
Mianowicie chyba przestał działać ogranicznik temperatury (na pewno ma swoją lepszą i fachową nazwę, o ile to jest to). Także ciśnienie w bojlerze parowym wyszło poza skale, a temp. bojlera głównego z ustawionego na 88C widziałem jak wędrowała do 120... Ekspres zaczał syczeć i puszczać parę (wyglądało jakby leciała z tacki). Wyłączyłem. Odczekałem aż ciśnienie spadnie do ok. 1,5b i wypuściłem wodę/parę. Włączyłem jeszcze raz od razu wyłączając parowy, ale temp bojera głównego zaczęła wariować tj wyżej opisałem, także wyłączyłem ponownie.

Pytanie co może być przyczyną? Pytam zanim poszukam serwisu gdzieś w Warszawie.
Pozdrawiam,

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #1181 dnia: 16 Luty 2025, 10:14:47 »
Mój ekspres tak świrował na samym początku i tak jak problem się pojawił ta też sam zniknął ;)

Od czasu do czasu ciśnienie w bojlerze parowym potrafi nieco wzrosnąć i wtedy na pid obniżam o kilka stopni i zaraz wraca do normy.

Spróbuj zresetować pid, też powinno pomóc.

Offline Sebosam

« Odpowiedź #1182 dnia: 16 Luty 2025, 12:51:36 »
Miałem identyczny problem.

Występował po ustawieniu temp bojlera na 135. Zresetowałem Biankę dałem 130 i nie kombinowałem wyżej. Problem ustąpił.
Z tego co wiem może być też niby zakamieniony bojler/czujnik wtedy źle odczytuje.

Jednak u mnie samo ustąpiło więc nie drążyłem tematu.

Offline arizonaoov Mężczyzna

• Młynek: Niche Zero, Comandante C40
« Odpowiedź #1183 dnia: 16 Luty 2025, 14:33:01 »
Dzięki. Zrobiłem reset PID'a, ale nie pomogło.
Choć była nadzieja, bo faktycznie przy nagrzewaniu temp. robocza bojera kawowego była OK i utrzymywana, a temp. bojera pary oscylowała w okolicy 125C i nie rosła. Ale minęło jeszcze kilka/kilkanaście minut i zobaczyłem jak wskazówka dość płynnie wędruje do 3 bar i dalej. Wyłączyłem bojer parowy, porobiłem espresso (to działa). W poniedziałek umówię serwis i dam znać.
To może być kamień. Bo igrałem z losem nigdy nie odkamieniając ekspresu, za to lejąc tylko wody źródlane. No ale zobaczymy. Przebieg to 3300 kaw przez te prawie 5 lat i raczej sporadyczny maintenance w postaci backflushy Cafiza i ręcznego czyszczenia grupy i sita (choć backfush wodą po każdej kawie).

Offline Sebosam

« Odpowiedź #1184 dnia: 16 Luty 2025, 16:49:45 »
W tym wypadku niestety backflush nie ma znaczenia. Z tego co wiem sam czujnik też lubi się psuć.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi