Autor Wątek: LELIT - BIANCA, Super Star :)  (Przeczytany 257053 razy)

Offline MatroX Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: F64 Evo Sense
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1155 dnia: 25 Sierpień 2024, 00:03:56 »
Mam jeszcze pytanie bo nie wiem po prostu czy tak te zbiorniki mają wszystkie.
Czy wasze zbiorniki również specyficznie pachną? Próbowałem mieszanki kwasek cytrynowy ale dalej zapach utrzymuje się.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #1156 dnia: 25 Sierpień 2024, 07:59:53 »
Próbowałem mieszanki kwasek cytrynowy ale dalej zapach utrzymuje się.

A może spróbuj czegoś takiego, ja kiedyś wyczytałem tutaj by "wymoczyć" zbiornik na wodę w sodzie oczyszczonej dlaczego to chyba by trzeba dłużej pisać.
Ale od kiedy tak robię nie miałem w żadnym ekspresie problemu z wodą.

20240825_075352.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #1157 dnia: 25 Sierpień 2024, 08:37:01 »
Czy wasze zbiorniki również specyficznie pachną? Próbowałem mieszanki kwasek cytrynowy ale dalej zapach utrzymuje się.
Trzeba codziennie więcej zużywać wody, np dodatkowo na różne płukania, a tym samym dostarczamy systematycznie świeżej wody do bojlerów i uzupełniamy częściej zbiornik. Wiem, wiem => aekologiczne, ale na późniejsze czyszczenie też zużywamy wodę.
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2024, 08:39:32 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Ma_k

• Ekspres: ECM technika V Flow Control
  • Młynek: ECM 64 Manuale, G-iota PRO83VS
« Odpowiedź #1158 dnia: 25 Sierpień 2024, 11:36:57 »
Dobrze jest wyjąć zbiornik i raz na jakiś czas umyć detergentem. Np płynem do mycia naczyń.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #1159 dnia: 25 Sierpień 2024, 12:33:48 »
Dobrze jest wyjąć zbiornik i raz na jakiś czas umyć detergentem. Np płynem do mycia naczyń.
Tak. Miałem na myśli, że jak jest nieduża wymiana wody to biologia się szybciej tworzy.
》tertium non datur《

Offline MatroX Mężczyzna

« Odpowiedź #1160 dnia: 26 Sierpień 2024, 11:03:22 »
Co ile wykonujecie proces odkamieniania ?

Offline S.grey

« Odpowiedź #1161 dnia: 24 Styczeń 2025, 20:09:54 »
Witam Wszytkich,
Mam taki problem, wyjechałem na 3 tygodnie i zostawiłem Biancę pod opieką rodzinki. Wracam a tam na ścience pod skraplaczem takie zacieki się zrobiły. Próbowałem przetrzeć bąbką z płynem, ale bez rezultatów. Proszę Was o podpowiedź, jak to wyczyścić bez zarysowania.
pozdrawiam

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #1162 dnia: 26 Styczeń 2025, 16:47:53 »
Co ile wykonujecie proces odkamieniania ?

Używam wody z RO więc dla spokoju raz do roku odkamieniam.

@S.grey co do zacieków to z wody nie ma możliwości-raz tak miałem po odkamienianiu w serwisie i musieli mi wymienić panel przedni w ramach gwarancji, bo ktoś nie dopilnował zabezpieczenia obudowy przy odkamienianiu. Próbowałem wtedy kilku środków głownie od Tenzi ale nic nie pomogło, co prawda wyglądało to dużo gorzej.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #1163 dnia: 27 Styczeń 2025, 11:17:36 »
Próbowałem przetrzeć bąbką z płynem
Proponowałbym przetrzeć mikrofibrą namoczoną w occie, zostawić na minutę i potem jeszcze raz tą samą ściereczką. Wysuszyć suchą mikrofibrą. U mnie w ten sposób różne zacieki bez problemu ze stalowych i lakierowanych elementów w kuchni schodzą.

Offline MatroX Mężczyzna

« Odpowiedź #1164 dnia: 02 Luty 2025, 15:20:05 »
Co ile robicie backflush ?

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #1165 dnia: 02 Luty 2025, 18:04:09 »
Sprawę załatwi sodu podchloryn czyli po prostu Domestos albo kup sobie na Allegro w litrowej butelce r-r 5,25%. Ewentualnie Chloramina dostępna w proszku nawet w aptece jako preparat do czyszczenia studni/zbiorników na wodę, kupisz ją też na stronie woda.com.pl jako proszek do sporządzania roztworu do czyszczenia filtrów, którymi handlują.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #1166 dnia: 02 Luty 2025, 18:29:06 »

Samą wodą czasami raz dziennie, a czasami raz na kilka dni, zależy ile kaw poszło. Z chemią może raz na 2-3 tygodnie.

Offline MatroX Mężczyzna

« Odpowiedź #1167 dnia: 02 Luty 2025, 20:21:26 »

Samą wodą czasami raz dziennie, a czasami raz na kilka dni, zależy ile kaw poszło. Z chemią może raz na 2-3 tygodnie.

Gdzieś tutaj, na forum, natrafiłem na post, w którym użytkownik napisał, że częsty backflush może powodować wypłukiwanie smaru z dźwigni.
Prawda?

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #1168 dnia: 02 Luty 2025, 20:27:58 »
Nie robiłem jakichś testów czy to faktycznie ma jakieś duże znaczenie, ale jestem w stanie uwierzyć, że może być to prawda ;)

Tak czy inaczej dźwignię trzeba co jakiś czas przesmarować.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #1169 dnia: 02 Luty 2025, 20:52:07 »
Gdzieś tutaj, na forum, natrafiłem na post, w którym użytkownik napisał, że częsty backflush może powodować wypłukiwanie smaru z dźwigni.
Prawda?
Z pewnością tak jest, im częściej płuczesz chemią, tym częściej smarujesz.
Dosyć skuteczne jest płukanie samą wodą po każdej sesji kawowej. Spokojnie możesz wtedy raz w miesiącu zrobić backflush chemią i w tacce ociekowej tragedii nie będzie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi