Autor Wątek: Młynek do alternatyw - elektryczny czy ręczny (Aergrind, Timemore, Wilfa)  (Przeczytany 5454 razy)

Offline Toxek Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso ARC / Jura E8
  • Młynek: Niche Zero / 1ZPresso Q2
Czołem!
Bardzo mocno zastanawiam się nad rozpoczęciem swojej przygody z alternatywami. W zawiązku z tym zacząłem się interesować młynkami. Tematów jest sporo, opinii wiele, a ja szukam najbardziej praktycznej odpowiedzi - stad ten wątek.
Naczytałem się, ze młynek ręczny będzie lepszy od większości tanich elektryków, jednak wydawanie kasy na Commandante byłoby kaprysem i... głupotą, bo nawet nie wiem czy ostatecznie samodzielne parzenie kawy, zamiast ruszenia d*py do kawiarni mnie przekona. Jestem raczej z tych leniwych.   :lol2:

Głównymi założeniami mojego kompletowania sprzętu ma być oszczędność kasy, bo wydawanie parenascie złotych na kawę w kawiarni, to jednak sporo + możliwość nauki parzenia, czucia smaku, spróbowania różnych metod alternatywnych.
Ewentualnie gdyby udało mi się kiedyś kupić jakiś tani ekspres ciśnieniowy, to gdyby wybrany teraz młynek nadawał się do zmielenia kawy na espresso z tego ekspresu, byłoby ekstra - niemniej jest to kwestia mocno drugorzędna i niewiadomo kiedy i czy w ogóle nastąpi.

Drugie, bardzo ważne założenie to sensowność wydatku. Potrzebuje młynek, który umożliwi mi zrobienie dobrej kawy. Tyle. Nie wiem czy ostatecznie wciągnie mnie szukanie niuansów i siorbanie z łyżeczki żeby wyczuć roznice. Stad prosze Was o maksymalnie praktyczne podejście w odpowiedziach - jeżeli elektryczny Severin za 200 zł zmieli kawę w sposob bardzo zbliżony do timemore, a roznice wyczuje tylko wprawiony smakosz kawy siorbiąc, to biorę severina. Jeżeli jednak różnica jest znaczna, a po jakimś czasie nauki parzenia różnica będzie bardzo duża + możliwości wykorzystania np Timemore czy Aergrinda zdecydowanie większe, to doplacę i będę cwiczyc rękę.

Jeżeli chodzi o budżet - chciałbym zakręcić się w okolicy 400 zł raczej nie więcej. Im mniej oczywiście, tym lepiej.

Wdzięczny będę, nawet bardzo, za każda opinie. Poza tym, podobnego tematu nie znalazłem, wiec może się przyda dla potomnych  :taktak:

Z góry dzięki!

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Do przelewek Severin wystarczy, ale niestety dziś kupisz go bliżej 300zł. Chodzi o ten biały z ...3 na końcu w oznaczeniu. Aergrind pozwoli na espresso. Dobrze zaparzona kawa z Severina czy Aergirnda, to będzie dobrze zaparzona kawa. W bezpośrednim porównaniu pewnie różnice będą, co nie znaczy, że jednoznaczne.

Offline Ness

• Ekspres: Alternatywy
  • Młynek: Comandante MK3 nitro
Mowa o Severin KM3873 :)

Offline Arquiteto

• Ekspres: V60-1, Gabi Master A, Aeropress, Fellow Prismo
  • Młynek: Wilfa Svart, Rhinowares
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę i nie wiesz czy będzie Ci to odpowiadać to możesz najpierw kupić młynek ręczny. Przy 1-3 kawach dziennie minuta kręcenia na kawę to nie jest tak źle. A jeśli wsiąkniesz w alternatywę to i tak będziesz potrzebował ręcznego młynka, bo na wyjazdach kawa czy to w hotelu czy u rodziny nie będzie Ci już smakować.

Z ręcznych młynków "entry-level" chyba najlepszymi opiniami cieszą się Porlex Mini albo Hario Slim (ewentualnie Skerton, ale ten ciężko uznać za podróżny). Na początku kawowej drogi powinny wystarczyć :)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Przy założeniu "sensowność wydatków" te ręczniaki są sensowe tylko ze względu na mobilność.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47

Z ręcznych młynków "entry-level" chyba najlepszymi opiniami cieszą się Porlex Mini albo Hario Slim (ewentualnie Skerton, ale ten ciężko uznać za podróżny). Na początku kawowej drogi powinny wystarczyć :)

Kto takie radosne opinie pisze i gdzie?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline mkb Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Basic, Aeropress, V60, Largo
  • Młynek: Macap M2M, Aergrind
Niedawno kupiłem Aergrinda i jestem nim zachwycony.
Aeropress, phin - codziennie. Co raz częściej używam go też do espresso, zamiast Macapa M2M.
Brak retencji przemiału jest dużym plusem, zwłaszcza gdy masz w domu kilka rodzajów ziaren.
Zmiana grubości mielenia - nie sprawia żadnego problemu.
To były bardzo dobrze wydane cztery stówy ;)

Offline Toxek Mężczyzna

Odp: Młynek do alternatyw - elektryczny czy ręczny (Aergrind, Timemore, Wilfa)
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Wrzesień 2018, 09:36:09 »
Temat wraca, bo jeszcze się nie zdecydowałem...
Zastanawiam się tak naprawdę nad Porlexem Mini albo Wilfą Svart. Nie wiem tylko czy elektryczny, prawie 2x droższy młynek jest mi potrzebny, na 1-2 kawy dziennie. Wciąż myśle o aeropressie, chociaż tutaj znowu wraca pytanie - czy Wilfa poradzi sobie ze zmieleniem kawy do espresso gdybym zdecydował się kupić jakaś używana kolbę? Aergrind z tego co widzę jest niedostępny + naczytałem się paru negatywnych opinii, ze się psuje.

Wiec konkretnie - Porlex (taniej, ale ręczny) czy Wilfa (150 zł drożej, ale wciskam przycisk i tyle) czy żaden z nich i szukać Aergrinda?  :picardpalm:

Ps - czy taka Wilfa może wykazywać jakaś upierdliwość w czyszczeniu? Co będzie łatwiej czyścić, Wilfę czy Porlexa/Aergrinda?

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Wrzesień 2018, 09:38:05 »
Ja używam Aergrinda i jestem zadowolony. Wilfa stoi i się kurzy... A piję właśnie 2 kawy dziennie, sporadycznie robię po 4-5 jedna za drugą i nie narzekam na kręcenie ;) Wszystkie w AP i mam bardzo fajny, mały zestaw, na który oryginalny futerał(ten woreczek) na AP jest dużo za duży :D Nawet jeśli biorę papierowe filtry, choć na stałe zagościł Aerdisc. Pomimo jakiegoś pyłu na dnie kubka i tak nie mam ochoty wracać póki co do papieru.
« Ostatnia zmiana: 07 Wrzesień 2018, 09:42:29 wysłana przez siewcu »

Offline Toxek Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Wrzesień 2018, 09:46:22 »
Serdeczne dzięki za konkret! Właśnie wielkość tego wszystkiego mnie kusi, mam bardzo mała kuchnie i bardzo dużo sprzętów, wiec kolejny badziew na blacie będzie obciążeniem.
Pytanie gdzie kupię teraz Aergrinda, jak wszędzie jest out of stock? :/

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Wrzesień 2018, 10:15:52 »
Szukaj gdzie się da. Albo poczekaj lub kup Timemore, z nich też są zadowoleni ludzie przecież :) Plusem Aergrinda jest to, że można go ścisnąć z AP i będzie się trzymać razem - trzeba tylko uważać na klapkę, która lubi spadać, ale nad dorobieniem czegoś lepszego pracuję.

Offline Pawcio Mężczyzna

• Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Wrzesień 2018, 10:40:39 »
No właśnie, może Timemore slim? Średnica 4,5 cm - nie mam w tej chwili jak zmierzyć czy wejdzie do AP, może wejdzie.
https://swiezopalona.pl/produkt/2989/Timemore-Slim-mlynek-reczny

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Wrzesień 2018, 10:47:09 »
Aergrind ma niby 46 mm według tego co w necie na szybko znalazłem...

Offline Pawcio Mężczyzna

• Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Wrzesień 2018, 11:11:22 »
No to slim się zmieścić powinien w takim razie

Offline Belo

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Wrzesień 2018, 11:52:44 »
Potwierdzam, że Timemore Slim mieści się w AP. Dodatkowo mogę dodać od siebie, że mielenie nim to sama przyjemność. Żadnej napinki, żadnego męczenia się. Zanim się woda zagrzeje, kilka ruchów rączką i można się upajać aromatem zmielonej kawy.
Wcześniej rozważałem zakup elektryka (Nivona lub Wilfa), ale dzięki radom forum zdecydowałem się na Timemore Slim. Nie żałuję. Może jakiś dziwny jestem, ale dla mnie kręcenie tym młynkiem to frajda.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi