Autor Wątek: Comandante czy Vario?  (Przeczytany 14423 razy)

Offline Arquiteto

• Ekspres: V60-1, Gabi Master A, Aeropress, Fellow Prismo
  • Młynek: Wilfa Svart, Rhinowares
Comandante czy Vario?
« dnia: 07 Lipiec 2018, 13:18:10 »
Cześć wszystkim,

Stoję przed wyborem nowego młynka. Najsilniejszymi kandydatami są Comandante Mk3 Nitro Blade i Baratza Vario W, być może Wasze opinie pozwolą mi podjąć decyzję.

Porządną kawę piję od około 2,5 roku. Pierwszym młynkiem był Porlex Mini, który wyrobiłem na tyle, że przynajmniej 2 razy na mielenie rączka odpadała z trzpienia. Po Porlexie kupiłem Wilfę Svart do domu, a do zastosowań podróżnych Rhinowares, który jeździ w zestawie z aeropressem. Nadszedł jednak czas, żeby Wilfę przekazać komuś z rodziny, kto dopiero rozpoczyna przygodę z alternatywą, a dla siebie znaleźć coś nowego.

Pierwszy plan zakładał zakup Vario, jednak w trakcie poszukiwania informacji natrafiłem na testy, które wykazują jednak wyższość Comandante nad Vario. Czy różnica jest faktycznie, aż tak duża, że warto poświęcić wygodę kręcenia korbką? Moje doświadczenia z Porlexem i Rhino są niestety takie, że korbka się czasem przycina, a zmielenie kawy dla gości trwa strasznie długo, a moje ręce są cały czas zajęte kręceniem. Zakup Wilfy zlikwidował te problemy i dlatego też myślałem o wymianie na lepszy młynek, ale nadal elektryczny.

Rozważałem też ewentualnie Baratzę Sette 270, ale z opinii w internecie wynika że Vario jest nieco lepsze do alternatyw, a z espresso też daje sobie radę. Ekspresu co prawda jeszcze w domu brakuje, ale na pewno w przyszłości się pojawi (jak już będę miał gdzie go postawić).

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Comandante czy Vario?
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lipiec 2018, 13:47:43 »
Myślę, że to kwestia priorytetów. Czy lubisz proces przygotowywania kawy, czy tylko efekt? Czy niuanse smakowe są ważne, czy kawa ma być tylko dobra?

Nie wiem też czy zauważysz różnice między Wilfą a Vario -- nie miałem przyjemności takie porównania. Różnica między Wilfą a Comandante jest przede wszystkim taka, że trzeba się uczyć od nowa, a dopiero potem przychodzi codzienna czystość i prostota. Pierwsze wrażenie może być takie, że to był błąd. ;)

Jeśli nie chcesz sobie zadawać pytania: a może jednak trzeba było brać Komesia, bo wszyscy mówią, że to najlepszy młynek? to weź Comandante. Jakość kręcenia korbką to zupełnie inny wymiar niż Porlex. Przyjemność obcowania ze szwajcarskim zegarkiem. No i prawdopodobieństwo awarii bliższe zeru.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lipiec 2018, 20:03:15 »
Nie miałem kontaktu z Vario.
Z Comandante mam kontakt od około pół roku i jestem bardzo zadowolony.
Nie kupowałem na żadnej promocji, ale i tak nie żałuję wydania normalnej ceny na ten młynek, mimo wszystko teraz deskowi i coffeedrinkers mają promocję.

Co do samego młynka to jest bardzo wszechstronny, a jak już wejdzie nowa oś to myślę, że spokojnie będzie można łatwiej się wstrzelić w espresso.
Jeżeli dla każdego gościa wykonuje się inną metodą kawę to może to być czasochłonne, ale w przypadku wykonywania jednej metody to ja przy mieleniu opowiadam informacje, która sam znam na temat danej metody, jakieś ciekawostki itd., a czasem daje gościom pomielić.

Jeżeli możesz gdzieś w okolicy u siebie pokręcić Comandante i się nim pobawić to jest to najlepszy sposób, aby zobaczyć czy to dla Ciebie :)

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lipiec 2018, 23:30:47 »
Mielenie Comandante jest dużo przyjemniejsze niż tańszymi młynkami (Rhino). To całkiem inna półka. Cena C40 też na plus. Jeśli się zastanawiasz to z ręcznego powinieneś być zadowolony. Trochę pokręcić trzeba, ale to przyjemna robota :).

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipiec 2018, 00:54:28 »
Mam spore wątpliwości co do trwałości Comandante. Młynek jest rzeczywiście zrobiony precyzyjnie, ale robi wrażenie młynka bardzo delikatnego. Oś napędzająca żarno ma raptem 6mm obrobione w sześciokąt. Obawiam się, że po zmieleniu kilkunastu, góra kilkudziesięciu kilogramów kawy wszystko się powyrabia.
Ponadto z mojego doświadczenia młynek słabo nadaje się do espresso - na szóstym kliku czas ekstrakcji wynosi 45 sekund, a na siódmym - 20. Może będzie lepiej po pojawieniu się osi z gwintem drobnozwojowym - Red Clix.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipiec 2018, 02:31:03 »
Moja sztuka ma za sobą ponad 10kg i nie widzę żadnych śladów zużycia.

Offline Batonio Mężczyzna

• ----
  • Ekspres: Aeropress; Wilfa Pour Over Red; Hario V60-02; Hario Immersion Switch; Bialetti 3tz, Kruve sifter; Brewista Smart Pour Variable 1.2L
  • Młynek: C40 MK4, Wilfa Svart
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lipiec 2018, 03:11:55 »
Od niedawna jestem posiadaczem C40 MK3 w domu jest Wilfa Svart, też zastanawiam się nad Baratza Vario zamiast Wilfy.
Na ta chwilę mielę sobie tylko w commesiu, wilfa dla gości pod kawiarki... też nie wiem czy jest zasadność kupowania Vario, chociaż pewno i tak za jakiś czas pojawi się w mojej kuchni  ;)
Co do Comandate uważam, że warty każdej złotówki, mielenie to przyjemność, delikatnie się przytnie przy jasno palonych kawach, ale nie jest to przycinanie się jakie ma miejsce w Rhino, pewno w Porlexie też.
Comandante mieli równiej  jest mniej odpadu zwłaszcza tego za grubego,  używam sitek Kruve i widzę ile generuje np.Wilfa, a ile Comandante.
Mam wrażenie, że z Comandante kawa jest ździebko lepsza, pojawia się więcej słodyczy mniej cierpkości i goryczki.
Zwłaszcza kawy Kolumbijskie w których zazwyczaj przebija się słodycz zyskują jej jeszcze więcej.
Jeśli jest kasa i można sobie pozwolić na C40 MK3 nie zastanawiać się tylko brać.

P.S.
Jeśli ktoś posiada Vario i C40 MK3 sam chętnie poczytam, czy warto mimo wszystko wchodzić w Baratza Vario.
« Ostatnia zmiana: 08 Lipiec 2018, 03:16:53 wysłana przez Batonio »

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lipiec 2018, 08:09:37 »
Moja sztuka ma za sobą ponad 10kg i nie widzę żadnych śladów zużycia.

Około 40 kg w 16 miesięcy, użytkowany przez trzy osoby, mielenie 60% filter 40% tygielek, espresso, prismo.
Oprócz pękniętej pokrywki na rączce, swoją droga spadła juz tyle razy, że dziwię sie, ze ma tylko jedno pęknięcie, brak śladów zużycia.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lipiec 2018, 09:15:01 »
brak śladów zużycia.
Najbardziej mnie niepokoi możliwość pojawienia się luzów między żartem a ośką.

Offline Arquiteto

• Ekspres: V60-1, Gabi Master A, Aeropress, Fellow Prismo
  • Młynek: Wilfa Svart, Rhinowares
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lipiec 2018, 11:51:55 »
Dziękuję, chyba mnie przekonaliście do Comandante, ale chyba na wszelki wypadek Wilfę też sobie zostawię, na wypadek nalotu gości albo napadu lenistwa :)

Czyli wychodzi na to, że jedyny elektryczny młynek do alternatyw lepszy niż komeś to EK43?

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lipiec 2018, 13:02:24 »

Nie dziw się. Młynek łapie "osiowość" z rury która nie była poddana obróbce. Czyli pasowanie jest na chybił-trafił.
Luz na ośce może pojawić się przez bicie żarna na boki. Gdy powstanie luz, bicie po części zniknie. Mimo to osiowość żarno złapie, bo pomoże mu w tym mielone ziarno. Mamy wtedy stabilizacje na wskutek dokonywania mielenia.
Czyli młynek za 800 zł. będzie działał jak najzwyklejszy z allegro za 50 zł. Na plus Comandante, żarna ma stalowe ostre.

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lipiec 2018, 13:08:50 »
Skłaniam sie ku opnii @Krakus. Po zmieleniu 2-3kg (przelew)  widzę, że ośka nie wychodzi z dolnego łozyska luźno. Dochodzi luźno jak na zdjęciu, potem staje. Na początku wychodziła bez problemu. Teraz jej ręką nie wyjmę, muszę puknać czymś. To  mi pokazuje, ze sześciokąt trzymający żarno odkształcił się minimalnie. Zobaczymy co będize dalej.

Offline Batonio Mężczyzna

• ----
  • Ekspres: Aeropress; Wilfa Pour Over Red; Hario V60-02; Hario Immersion Switch; Bialetti 3tz, Kruve sifter; Brewista Smart Pour Variable 1.2L
  • Młynek: C40 MK4, Wilfa Svart
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Lipiec 2018, 13:12:18 »
Czyli wychodzi na to, że jedyny elektryczny młynek do alternatyw lepszy niż komeś to EK43?
Jak każdy młynek też będzie generować niewskazany pył w domowych warunkach myślę, że Baratza Vario lub podobny wystarczy.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Lipiec 2018, 13:23:55 »
Zobaczymy co będize dalej.
Dokładnie to samo spostrzegłem w swoim młynku.

Generalnie uważam, że Comandante jest konstrukcją miłą, ale zdecydowanie przereklamowaną i nie wartą swojej ceny.
« Ostatnia zmiana: 08 Lipiec 2018, 13:40:50 wysłana przez Krakus »

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Lipiec 2018, 14:18:58 »
Porównania na tym poziomie: Komeś, ikej, vario, to są porównania z odpowiedzią: inny. Ciężko jednoznacznie powiedzieć co jest lepsze. Kawa to nie jest linijka, jedne lepiej smakują tak, inne inaczej. Nie można jednoznacznie stwierdzić, że to i tamto jest najlepsze. Szczególnie gdy przekroczymy pewien poziom.

Przeskok z tępych ceramików na choćby Wilfę jest zauważalny dla większości, przeskok z Wilfy na coś lepszego ma już w sobie pytanie czy w ogóle warto płacić 3, 10 razy więcej za młynek, skoro z Wilfy, Nivony czy innego ostrego stożka też było dobrze.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi