No dużo eksperymentowałem ostatnio.. Raz wychodzi lepiej raz gorzej, ale puki co mam kilka spostrzeżeń .. Wiem, że lody bez cukru to niby nie lody, ale staram się jak mogę by go ograniczyć.
szybkie i fajne są lody, które robię następująco:
-puszka pulpy mango ( ja używam tej
https://www.bee.pl/quality-food-pulpa-z-mango-alphonso-450-g_p1366369.html?gclid=CjwKCAiAgc-ABhA7EiwAjev-j7YWZi9dMh-IobWjZ_EzR2o0hzLx6K2-eJoodSmkTYg0vOnocnYVrRoCxzgQAvD_BwE)
-ok 100 ml śmietanki 30%
-ok 250 ml mleka
Wszystko mieszam w blenderze i do maszyny....Lody wychodzą pyszne i bez dodatku dodatkowego cukru...Po zamrożeniu oczywiście nie są już tak kremowe ale też nie zamarzają na skałę...
Bardzo fajną konsystencje po zamrożeniu mają lody, które przygotowuje na trochę innej bazie...Zrobiłem ostatnio pyszne malinowe.. Już podaje przepis:
-2 1/4 kubka mleka
-3/4 kubka śmietany
-50-70 g miodu
-2 duże łyżki mączki kukurydzianej
-żółtko i szczypta soli do niego
-jakieś owoce, w moim przypadku maliny
Mieszam śmietanę z połową mleka i podgrzewam do ok 85 stopni. Do reszty mleka dodaje mączki, miodu i dokładnie mieszam.
Delikatnie dodaje do mleka w garnku, podgrzewając wciąż do 85 stopni.
Następnie ucieram żółtko z solą i dodaje powoli kilka łyżek podgrzanej mikstury.. Po chwili wlewam całość do garnka z mlekiem i mieszam do uzyskania wyraźnie gęstszej zupy...
Maliny trochę zagęszczam na patelni, robiąc z nich marmoladę ...
Gdy całość ostygnie zaczynam kręcić gelato, dodając na końcu dzemik