Autor Wątek: Lody  (Przeczytany 78246 razy)

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Lody
« Odpowiedź #225 dnia: 08 Grudzień 2024, 10:07:07 »
Miska wbudowana, czyli nie potrzeba alkoholu/soli

A co z czyszczeniem? Da się bezproblemowo?
Ja mam coś takiego, https://www.irenesgroup.com/gelato/gelatissimo-k-tech/
Ma dwie miski, wbudowaną (używa się jw) i wkładaną w nią, minimalnie mniejszą, wtedy do większej wlewa się alko... Dużej jeszcze nie użyłem, właśnie ze względu na trudniejsze czyszczenie (?). Małą wyciągam i do zlewu...

Offline sunday

« Odpowiedź #226 dnia: 08 Grudzień 2024, 11:23:26 »
A co z czyszczeniem? Da się bezproblemowo?
Ja mam coś takiego, [link wycięty, bo forum nie pozwala - przyp. sunday]
Ma dwie miski, wbudowaną (używa się jw) i wkładaną w nią, minimalnie mniejszą, wtedy do większej wlewa się alko... Dużej jeszcze nie użyłem, właśnie ze względu na trudniejsze czyszczenie (?). Małą wyciągam i do zlewu...

Nemox to dobra firma!

Też się tego czyszczenia przed zakupem mojego Cube obawiałem, ale nie ma z tym żadnego problemu.  Pozostałości wpierw wybierasz miękką gąbką, potem 2-3x(wlewasz trochę ciepłej wody i przecierasz gąbką/szmatką). Trwa to z 3 minuty.  Miska jest szczelna (nie ma szczeliny do bebechów maszynki ani przy osi, ani przy rancie miski), więc nie da się nalać wody do silnika --- to jest minus konkurencyjnej Musso Mini, która ma nieuszczelnioną od góry ośkę.  Demonstracja czyszczenia ze stoperem jest na recenzji kanału Elke Eismacher (trzeba wyszukać w youtube frazę "cube 750 vs musso mini"), zaczyna się od 56:00.

Dodatkowa miska jest wygodna, bo nie musisz przekładać lodów (jeśli nie chcesz robić kolejnych i masz miejsce w zamrażarce), ale pewnie jest nieco zachodu z tym alkoholem/solą.  No i efektywność chłodzenia mniejsza.  Jeśli w Twoim K-Tech nie ma zbyt dużej szczeliny przy rancie lub ośce, to myślę, że nie powinieneś mieć żadnych problemów z czyszczeniem wbudowanej miski (jeśli producent dopuszcza takie jej wykorzystanie).czyszczenie.jpg
« Ostatnia zmiana: 08 Grudzień 2024, 11:26:07 wysłana przez sunday »

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #227 dnia: 08 Grudzień 2024, 19:13:52 »
Miska jest szczelna (nie ma szczeliny do bebechów maszynki ani przy osi, ani przy rancie miski), więc nie da się nalać wody do silnika --- to jest minus konkurencyjnej Musso Mini, która ma nieuszczelnioną od góry ośkę.

U mnie wygląda raczej na brak uszczelnienia od góry...  Używam alko, nie ma z tym żadnego problemu ;) Strzykawka z wyjętym tłokiem, palcem zatykam wylew, wlewam zawartość słoika na stary alko, dolewam nowego do 50ml i do michy. Po zrobieniu strzykawką odciągam pozostałości, jakies ~40ml i do słoika... na jedne lody w praktyce dolewam ~10ml. Resztkami z miski przecieram maszynkę- dezynfekcja ;)

... nie powinieneś mieć żadnych problemów z czyszczeniem wbudowanej miski (jeśli producent dopuszcza takie jej wykorzystanie).

tak, można ją tak używać, mam w zestawie drugie mieszadło o średnicy tej większej misy...

Offline sunday

« Odpowiedź #228 dnia: 08 Grudzień 2024, 20:52:10 »
U mnie wygląda raczej na brak uszczelnienia od góry...

No to trochę strach robić lody w dużej misie --- jak za bardzo się napowietrzą i urosną, to mieszadło może je wepchnąć do wnętrza maszyny.

Używam alko, nie ma z tym żadnego problemu

Też dobrze. Tylko trzeba uważać, by zawsze ryzykować tylko jedno oko :)

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #229 dnia: 08 Grudzień 2024, 23:24:53 »
No to trochę strach robić lody w dużej misie --- jak za bardzo się napowietrzą i urosną, to mieszadło może je wepchnąć do wnętrza maszyny.

Ta sama metoda mocowania przy obu. Gdy robi sie lody na osi jest mieszadło i nakrętka. Nie powinno nic tam wlecieć, gorzej przy myciu - po odkręceniu mieszadła...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi