Autor Wątek: Zelmer Maestro - coś jest nie tak  (Przeczytany 9733 razy)

Offline sanna

• Ekspres: Zelmer Maestro
Zelmer Maestro - coś jest nie tak
« dnia: 26 Maj 2018, 11:24:51 »
No to lecę z pierwszym zapytaniem o radę.
Z racji ograniczonych środków, moje marzenie o zakupie ekspresu do kawy zamknąć się musiało w kwocie 400zł. Po lekturze wielu opinii zdecydowalam się na Zelmera Maestro. Jednak kawa nie wychodzi mi tak, jak pisze większość jego użytkowników. Przede wszystkim wychodzi mi mało cremy (ludzie piszą, że im wychodzi wręcz za dużo, bo połowa płynu, a połowa pianki im się robi). Wiem, że przyczyną może być rodzaj kawy - stosuję brazylijską arabikę 100%. Jednak w pracy tez stosowałam ten rodzaj kawy, a crema wychodziła piękna - tygrysia, aksamitna, gęsta, o pięknym karmelowym kolorze. Więc myślę, że to jednak wina ekspresu. Kawa bardzo powoli leci, można powiedzieć kapie, mimo, że praktycznie jej nie ubijam, tylko lekko wyrównuję z wierzchu. Po wyjęciu kolby kawa jest ubita, ale na jej powierzchni pływa sporo wody. Postanowiłam wsadzić samo sitko, bez kawy do ekspresu. Ku mojemu zdziwieniu sama woda również nie leci ciurkiem, a kapie...  :mhh: Chyba nie powinno tak być. Czy możliwe, że w nowym sitku są zapchane dziurki?
Co do młynka, to mam zwykły elektryczny niestety. Mielę kawę nie za miałko, bo wtedy to już w ogóle nie przepuszcza wody. Ale z kolei ta mała crema jest przez to i kawa jakaś taka słabizna  :'(
Poradźcie coś, bo jestem rozczarowana, że wydałam kasę w błoto.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Zelmer Maestro - coś jest nie tak
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Maj 2018, 11:38:53 »

Poradźcie coś, bo jestem rozczarowana, że wydałam kasę w błoto.

W zasadzie w tym zdaniu zawiera się wszystko co można na ten temat powiedzieć. Na tym ekspresie nie uda się zrobić poprawnego espresso w jego oryginalnej konfiguracji, co więcej wyczuwam w określeniu "zwykły młynek elektryczny" młynek ostrzowy lub tani żarnowy, to też za mało do espresso.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline sanna

• Ekspres: Zelmer Maestro
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Maj 2018, 11:46:01 »
Dzięki za pocieszającą odpowiedź ;) Nie spodziewałam się cudów, ale skoro ludzie pisali, że mają cremę, to myślałam, że u mnie też wyjdzie. Jednak zaważył ten nieszczęsny młynek. Mam ostrzowy :(
A może jest tu ktoś, kto taki eskpres ma lub go używał? Chciałabym wiedzieć czy miał podobne problemy z przepływem wody.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Maj 2018, 11:48:59 »
Przykro mi to mówić ale wyrzuciłaś kasę w błoto i do tego kawowe, możesz sprawdzić jak wygląda przepływ wody z prysznica (bez kolby i sitka) co więcej proponuję odkamienić dobrze sitko które ma system crema i ten otworek pojedynczy może faktycznie się przytykać, udrożnić szpilką itd. Sprawdzić na drugim sitku i upewnić się czy nie używasz sitka do kapsułek ;-) Przemiał widać jest nieodpowiedni, niestety ten ekspres nie poradzi sobie z właściwie zmieloną kawą bo ma sitka takie jakie ma więc pozostaje metoda prób i błędów do czasu uzyskania akceptowalnego efektu w szklance ale meksyku nie będzie. Lepszy młynek który mniej pyli może trochę poprawić sytuację ale nie uzyskasz cielistości i body prawdziwego espresso, przepływ kawy zawsze będzie zbyt szybki a to skutkuje tą wodnistością kawy.   

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Maj 2018, 11:49:59 »
Cremę uzyskiwali z systemu super crema w sitku  :ohyda:

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Maj 2018, 15:40:59 »
Jak już się stało to trzeba koleżance pomóc. Po pierwsze tak jak radzi MLOPUS, ustalić gdzie leży przyczyna tego stanu. Jeśli po zdjęciu kolby woda będzie lecieć normalnie, niedrożność jest w kolbie, a jeśli woda będzie po zdjęciu kolby też lecieć słabo, spróbuj odkamienić ekspres. I to porządnie. Następna sprawa, jeśli odkamienienie niewiele pomoże albo prawie nic, trzeba się liczyć z uszkodzeniem pompy. Swojego czasu te ekspresy miały DARMOWO wymieniane pompy przez producenta. Coś było z serią pomp nie tak. Nie wiem jakiej firmy były to pompki, coś mi się przypomina, że były białego koloru. Gdybyś sama wymieniła pompę to koszt byłby tylko samej pompy, jakieś 60zł. W serwisie na pewno drożej, pewnie coś około 100-150zł o ile nie więcej. 
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Maj 2018, 09:51:01 »
Mielę kawę nie za miałko, bo wtedy to już w ogóle nie przepuszcza wody.
Może być tak, że mieląc na pył spowodowałaś to że drobinki kawy dostały się pomiędzy podwójne dno sitka i zalegają tam blokując przepływ. Zrób jak radzi @Jeżyk, żeby na 100% było wiadomo czy to wina sitka czy pompy.

LMWDP #469

Offline jrc007

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Czerwiec 2018, 15:29:26 »
@sanna - wstyd się tu przyznać, ale mam ten wynalazek od lat :doh: Najprawdopodobniej zatkałaś sitko i/lub przytkałaś prysznic - to są efekty mielonki z młynka ostrzowego.
Prysznic można odkręcić (trzyma go jedna śrubka) i wyczyścić. No, chyba ze śruba się zapiekła (normalka w tym sprzęcie) - wtedy jej niczym nie ruszysz...

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Czerwiec 2018, 15:39:13 »
Czyli, generalnie . Najpierw doprowadzić ekspres do stanu fabrycznego, potem kupić młynek. Ostrzowym to można mielić kawę "do szklanki".
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Czerwiec 2018, 18:01:06 »
Czy to bedzie espresso, aeropress, zalewajka, przemiał zawsze im lepszy tym kawa jest czystsza w smaku. No chyba, że ktoś lubi kawę mętną przypominającą zacier, o smaku "rozjechanym" na wszystkie strony świata.
Jak taką lubi, to niech sobie ją pije. Ja wolę czyste smaki nawet w zalewajce. 
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Czerwiec 2018, 18:10:45 »
Tedi wiemy jakie smaki lubisz i nie minę się bardzo z prawdą jeśli stwierdzę, że jesteś w tym odosobniony.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 09 Czerwiec 2018, 19:07:46 »
Marku tylko, że ja o sobie nie mówię tylko postawiłem się na miejscu drugiej osoby. A od tego chyba warto zacząć dialog. Tak?
Dla przykładu zalewajka. Weź ziarno przemiel młynkiem z żarnem 64 mm o 1/3 a nawet o połowę grubiej niż wygląda typowa mielonka sklepowa i zalej zmielone ziarno wodą do szklanki.
Jaki będzie smak albo ile pojawiło się nowych smaków w kawie?  O to zapytaj się osoby które lubuje się w zalewajce. :taktak:
Można te same ziarno zmielić drobniej np. jakimś małym młynkiem typu "zapylacz" i sobie wziąć do porównania. Ot tak jak ktoś nie wierzy co potrafi zrobić gorąca woda gdy ma ona cały czas styczność z zmielonym ziarnem.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Czerwiec 2018, 19:14:08 »
Dlaczego chcesz porównywać inne stopnie mielenia i inne młynki jednocześnie?

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 09 Czerwiec 2018, 19:30:40 »
Żeby było nam łatwiej wyczuć różnicę w smaku. Robiąc podobne przemiały "na oko porównywane drobiny" z małego jak i większego żarna  przed zaparzeniem kawy trzeba wiedzieć który smak jest czysty a który, nie wiem jak go nazwać ..."zamulony"
Który jest czysty, to zależy od ziarna. Kawa po ekstrakcji na wskutek złego przemiału może pójść w kwasek jak i w gorycz. 
Najlepiej sprawdzić samemu. Myślę, że warto nawet robiąc zalewajkę lub sam przemiał dla drugiej osoby, kawę lepszą bo bogatszą w smaki.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Czerwiec 2018, 21:22:12 »
Sprawdzić warto, ale porównania warto robić bezpośrednio, aby móc z tego jakiś wniosek wysnuć. A tak to mamy mnożenie jabłek przez liście i jaki będzie wynik? sałatka?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi