Dzięki. Dobrze, że nie jest ono zrobione z metalu. 
Swoją drogą, ciekawe jakby ta nitro powłoka (czy jak oni to tam robią) się zachowała pod miedzianą/mosiężną szczotką.
Nie wiem jaka jest wytrzymałość powłoki w młynkach. Ale bez problemu można to sprawdzić, o ile ktoś z Was chce zniszczyć gwint.
Zdjęcia macro powinny bez problemu oddać skalę zniszczeń po szczotkowaniu.
Na przykładzie np. burt samochodowych z alu anodowanego, powłoka jest podobnej wytrzymałości co alu w opisie Krakusa.
Do alu osobiście nic nie mam. Tylko wnerwia mnie w tym materiale łamliwość i straszne brudzenie. Mając na uwadze czystość, anodowanie alu jest wskazane w młynku.
Donkiszot, na Twoim miejscu nie martwił bym się bardzo tą powłoką, {dobrze,że alu jest zabezpieczone} tylko skupiłbym swoją uwagę na gwincie.
Wspomniałem o tym wcześniej. W młynku jest gwint stożkowy. Jest to stosunkowo słaby gwint. Typ gwintu, jego kąt, ilość zwojów, są bardzo ważne pod względem wytrzymałości połączenia, stabilności, płynności podczas zmiany nastaw w naszym młynku. Moim zdaniem, gdy czyścimy gwinty stożkowe metalową szczotką ingerujemy mechanicznie w gwint. Czyli, w budowę i poprawność działania młynka też. To tam moim zdaniem.