Autor Wątek: Czyszczenie i konserwacja młynka  (Przeczytany 49496 razy)

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Czyszczenie i konserwacja młynka
« Odpowiedź #90 dnia: 11 Maj 2017, 20:33:02 »
Ja skromnie, mam tylko jeden. Możesz mi przedstawić jakieś argumenty za zastosowaniem smaru i ewentualnie możliwe konsekwencje jego niestosowania? Serio pytam, po prostu nie pomyślałem o tym, nigdzie wcześniej nie znalazłem takiej informacji.

Nowy fabrycznie Fiorenzato EVO 64 ma nasmarowane gwinty smarem.
Wiec wolę zaufać swojemu doświadczeniu i firmie Fiorenzato, niż mocno wątpliwej wiedzy wypływającej z internetu.
Mówię tak ogólnie.

Co do smaru. Dzięki smarowaniu, zmniejszysz tarcie, zlikwidujesz luzy między gwintami , tłumisz drgania. Z tym tłumieniem będzie trochę inaczej w młynkach z dociskiem sprężynowym.
Jedyni minus, nie przesadzić z ilością smaru.

Zobaczymy, może ktoś z Was podpowie, co może być lepsze od wazeliny kosmetycznej.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #91 dnia: 11 Maj 2017, 20:35:17 »
Panowie, wystarczy że kupicie sobie Wasze ulubione piwo i wypijecie moje zdrowie :)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #92 dnia: 11 Maj 2017, 20:36:44 »
A jak wygląda sprawa z przyklejaniem się zmielonej kawy do tego smaru? Nie zasyfi się to bardziej niż bez smaru?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #93 dnia: 11 Maj 2017, 20:54:37 »
Nowy fabrycznie Fiorenzato EVO 64 ma nasmarowane gwinty smarem.
Żarna w nowych młynkach są posmarowane olejem. Żarna też smarujesz?

co może być lepsze od wazeliny kosmetycznej
Cienka taśma teflonowa.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #94 dnia: 11 Maj 2017, 20:54:59 »
Panowie, wystarczy że kupicie sobie Wasze ulubione piwo i wypijecie moje zdrowie :)
To Twoje zdrowie -- domowym Altbier'em z Gozdawy.

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #95 dnia: 11 Maj 2017, 21:08:42 »
To Twoje zdrowie -- domowym Altbier'em z Gozdawy.
Mmm, czerwony alt, dzięki :)

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #96 dnia: 11 Maj 2017, 21:11:45 »
A jak wygląda sprawa z przyklejaniem się zmielonej kawy do tego smaru? Nie zasyfi się to bardziej niż bez smaru?

Wreszcie konkretne pytanie.
W San Marco, La Spaziale, Macap, smaruję  wazeliną tylko górną tuleję z gwintem. Pierwsze 4 - 5 zwojów patrząc od dołu nie smaruję.
Ta powierzchnia gwintu jest sucha.
W EVO 64, wazeliną nakładam w małej ilości na cały gwint wraz ze ślizgiem.

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
« Odpowiedź #97 dnia: 11 Maj 2017, 21:18:43 »
Strasznie komplikujesz sobie życie. Ja tego wszystkiego nie robię i kawa wychodzi wyśmienita a młynek działa znakomicie. Wykręcam dwa imbusy z mikro regulacji, odkręcam oba żarna, przelecę delikatnie szczoteczką drucianą i składam z powrotem. Mam jeszcze inne hobby niż kawa i nie wystarczyłoby mi czasu na pieszczenie się z kilkoma młynkami w opisany przez Ciebie sposób. Ale może Tobie się to sprawdza, ja widzę w tym same minusy, amortyzacja drgań mnie nie przekonuje.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #98 dnia: 11 Maj 2017, 21:20:12 »
Nie czepiajcie się proszę niefortunnych słów i sformułowań. Też zwykle nie smaruję ani nie myję gwintów i żaren, ale... Niektóre młynki mają bardzo dopasowane gwinty. Przykładem może być Mazzer SJ. Kiedyś miałem parę takich sztuk, których po usunięciu smaru z gwintu nie można było użyć. Śruby mikrometrycznej nie sposób było zakręcić ani zmienić jej położenia bez wielkiego wysiłku. Dodatek niewielkiej ilości smaru sprawił, że śrubę dało się wkręcić w jej nominalne położenie, a potem to położenie zmieniać stosownie do sytuacji.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #99 dnia: 11 Maj 2017, 21:23:12 »
Ok, taka sytuacja w oczywisty sposób tłumaczy konieczność użycia smaru, ale jak działa bez smaru, to chyba zbędna czynność?

Marek.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #100 dnia: 11 Maj 2017, 21:38:43 »
Wiadro i łopatka, wiadro i łopatka

Momentami piaskownica robi się wręcz niesmaczna. Darujcie sobie (każdy z osobna :taktak:) wycieczki osobiste i postarajcie się porozmawiać o sprawie bez klapek na oczach, z otwartą głową i szklanką zimnej wody.

Oczywiście, że fabrycznie gwinty są smarowane i to całkiem obficie. Czy to konieczne w eksploatacji? czasem tak, czasem nie, bo jak wspomniałem to czołgi do ciężkiej pracy zaprzęgnięte w naszych domach do strzelania do muchy ;)

Zresztą, co innego powie barista, co innego home barista, a jeszcze co innego powie serwis. Na szczęście świat nie jest taki nudny aby droga była tylko jedna, tylko wszystko z głową. A w miłej atmosferze? czegóż chcieć więcej? :kwiat:

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #101 dnia: 11 Maj 2017, 21:39:32 »
Jeden serwisant kiedyś mi tłumaczył, że trzeba smarować gwinty w młynkach bez sprężynek, a w tych ze sprężynkami nie ma takiej konieczności.  Sprężynki kasują luz na drobnozwojowym gwincie i wolniej się zużywa w czasie eksploatacji. A bez nich, rolę "amortyzatora" i "wypełniacza" przejmuje smar.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #102 dnia: 11 Maj 2017, 21:43:30 »
Moje Mazzery mają sprężynki, a bez smaru ani rusz (bo żadnego luzu nie ma). Po co się męczyć: smarować, gdy jest taka konieczność :).

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #103 dnia: 11 Maj 2017, 21:43:38 »
Ok, druga opinia o amortyzacji. Zwracam honor.

Marek.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #104 dnia: 11 Maj 2017, 21:54:42 »
Swojego Mazzera smarowałem, ale ten w serwisie bardzo fajnie działał bez smaru.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi