Autor Wątek: Czyszczenie i konserwacja młynka  (Przeczytany 49613 razy)

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Czyszczenie i konserwacja młynka
« Odpowiedź #45 dnia: 10 Maj 2017, 20:59:28 »
A szczotka użyta z głową nie narobi szkody.

Dla stalowego utwardzanego żarna, mogę się z Tobą zgodzić.
Dla aluminiowego stożkowego i drobnozwojowego gwintu, nigdy.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Maj 2017, 21:08:48 »
Czyściłem szczotką drucianą dokładnie tak jak na filmie, nie ma żadnych śladów, w sensie ubytków. Wydaje mi się, że odkręcanie dwóch imbusów jest łatwiejsze, jeśli ma się trochę wygodniejszy klucz niż ten na filmie. Moim zdaniem czepiasz się na siłę.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #47 dnia: 10 Maj 2017, 21:12:42 »
Czyściłem szczotką drucianą dokładnie tak jak na filmie, nie ma żadnych śladów, w sensie ubytków. Wydaje mi się, że odkręcanie dwóch imbusów jest łatwiejsze, jeśli ma się trochę wygodniejszy klucz niż ten na filmie. Moim zdaniem czepiasz się na siłę.

Marek.

Mówisz poważnie czy żartujesz sobie. :mhh:

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
« Odpowiedź #48 dnia: 10 Maj 2017, 21:16:03 »
Mówię poważnie, czyściłem już pewnie ze cztery razy w przeciągu około pół roku.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #49 dnia: 10 Maj 2017, 21:41:33 »
Mówię poważnie, czyściłem już pewnie ze cztery razy w przeciągu około pół roku.

Marek.

Dowiedz się więcej na temat gwintów, z jakich materiałów są wykonane, i do jakiego konkretnego celu są one zrobione.
Jak to zrozumiesz, to owiniesz sobie palec szmatką uprzednio namoczoną np. z Ludwikiem i ruchem obrotowym wyczyścisz gwint szybko i sprawnie i nieinwazyjnie w metal.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #50 dnia: 10 Maj 2017, 21:42:44 »
Nie mam takiej potrzeby. Następnym razem zrobię to ponownie w taki sam sposób jak wcześniej.

Marek.

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #51 dnia: 10 Maj 2017, 21:59:49 »
Nie mam takiej potrzeby. Następnym razem zrobię to ponownie w taki sam sposób jak wcześniej.

Marek.

Ty wiesz już wszystko, a ja głupi jestem i będę się uczył do końca życia. Mało tego, jeszcze z tego jestem dumny. :) Mówię szczerze.  :)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #52 dnia: 10 Maj 2017, 22:04:35 »
Widzę same problemy w sposobie jaki przedstawiłeś, głównie z usunięciem Ludwika po całej operacji. Szkoda gadać, robiłem to już cztery razy i nie ma problemu, po co go sobie wymyślać? Przecież nikt nie szoruje ta szczotką jak papierem ściernym.

Marek.

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #53 dnia: 10 Maj 2017, 22:06:59 »
Ty wiesz już wszystko, a ja głupi jestem i będę się uczył do końca życia. Mało tego, jeszcze z tego jestem dumny. :) Mówię szczerze.  :)
Tedi, proszę, pisz na temat. Odpowiadaj na pytania, pisz o konkretach nie o ogólnikach. W każdym wątku musisz tak biadolić?

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #54 dnia: 10 Maj 2017, 22:11:33 »
Widzę same problemy w sposobie jaki przedstawiłeś, głównie z usunięciem Ludwika po całej operacji.

Wystarczy odrobina wyobraźni.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #55 dnia: 10 Maj 2017, 22:12:26 »
Albo sprawdzone sposoby.

Marek.

Offline Toszczyk

• Ekspres: kafetiera
  • Młynek: Severin KM 3874
« Odpowiedź #56 dnia: 10 Maj 2017, 22:34:56 »
Dzisiaj użyłem młynka Severin KM 3874 do zmielenia porcji kawy. Mam go od 2 tygodni. Ustawiłem go tak, jak zawsze do zmielenia porcji kawy, jednak młynek działał o wiele głośniej, a kawa została znacznie grubiej zmełta niż zazwyczaj. Napar z kawiarki też gorszy smakowo niż zwykle, choć ekstrakcja przebiegała na oko tak samo, jak wcześniej. Czy winą mogą być nieoczyszczone żarna? Dzisiaj po tym mieleniu wieczorem dokładnie oczyściłem je szczoteczką z kawowego pyłu.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #57 dnia: 11 Maj 2017, 02:14:32 »
Jeśli ustawiłeś jak zawsze, a mielenie było grubsze, to coś poszło nie tak. Może żarna zostały źle założone?

Nie sądzę abyś w dwa tygodnie przemielił tyle kawy aby trzeba było czyścić młyn. A nawet jeśli, to objawy powinny być zgoła inne.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #58 dnia: 11 Maj 2017, 09:39:52 »
gwinty aluminiowe szczotką drucianą ostro traktuje
Na tym filmie jest szczotka z drutu mosiężnego, więc nie ma problemu ze zniszczeniem gwintu. Umiejętne stosowanie szczotki nie zniszczy gwintu. Nie twierdzę, że ta pani na filmie robi to umiejętnie, wielokrotnie udowodniła swoją ignorancję w niektórych sprawach. Ale naprawdę nie ma powodów do niepokoju, przy czyszczeniu gwintów szczotką. Jeśli ktoś ma z tym problem, można użyć szczotki z twardego włosia (szczeciny na przykład takiej jak używa się do okrągłych szczotek do czyszczenia uszczelki grupy) lub z tworzywa. Aluminium nie jest niezniszczalne i też koroduje. Niedowiarków odsyłam do eksperymentu. Włóżcie coś z aluminium do zmywarki. Tam używa się bardzo mocnego detergentu. Ludwik to też detergent, tylko dużo słabszy.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #59 dnia: 11 Maj 2017, 09:49:57 »
To drugi argument przeciwko Ludwikowi. Ciężko go usunąć a przecież nie przepłukamy tak jak filiżanki   pod strumieniem wody. Ciekawe co byłoby z takim aluminiowym  gwintem po kilku tygodniach zalegania w nim Ludwika.

Marek.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi