Autor Wątek: Młynek z przerzutką...  (Przeczytany 11222 razy)

Xan

• Gość
Odp: Młynek z przerzutką...
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Grudzień 2013, 05:16:09 »
kahveiro i co ja mam z tym zrobić? Postawić to w szafce, gdy nieużywane? A szafka formatu małego garażu, jako wisząca dobudówka do balkonu blokowego na 3-im piętrze?  :lol2:
Dziękuję za odpowiedzi, dam sobie z tym spokój, kupi się coś zwykłego, bez cudowania.

kahveiro

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Grudzień 2013, 20:01:12 »
Ejże, to miała być głównie ciekawostka, ale też mogłaby być inspiracją, jeśli jesteś "bohaterem w swoim domu" czy też dziedzicem spuścizny Adama Słodowego.
'Przerzutka' to przecież specjalny rodzaj przekładni biegów występujacy tylko w rowerach. Młynek z przerzutką w moim pojęciu powinien być zbudowany na bazie roweru tradycyjnego (napęd nożny) czy też handbike'a (napęd ręczny).
Młynek HG One, czy też te stare młynki wrzucone przez Twolipana i Dr Usagi to młynki z przekładnią zębatą stożkową. Notabene młynek z Velopresso też chyba nie jest tak naprawdę 'młynkiem z przerzutką' - nie wyczytałem nic o możliwości zmiany biegu podczas mielenia.
Wnioskuję z Twojego profilu na Deviantart, że lubisz pedałować, więc taki młynek skonstruowany na bazie roweru (np. stacjonarnego) to sama radość. ;) Postawić można na balkonie, ewentualnie przystosować nieco kuchnię wstawiając szafkę inspirowaną R2B2 (robot kuchenny z napędem nożnym z młynkiem-nakładką).
Cytuj (zaznaczone)
youtube.com/watch?v=zyM6PJdycUc
Dobry patent z tym młynkiem, tylko nie wiem jak tu z możliwością regulacji stopnia zmielenia.

Skądinąd wiem jak ciężko jest ręcznie rozruszać żarno stożkowe 71mm (mam OE Pharosa). O ile jest to dość łatwe w przypadku młynków typu porlex/hario/tiamo, to w przypadku żaren 71mm opór ziaren kawy jest naprawdę duży. Ludzie sobie radzą jak mogą montując wkrętarki czy też silniczki od wycieraczek samochodowych, przekładnie pasowe.

Obecnie każdy może sobie w domu skonstruować młynek elektryczny (kolega z Brazylii, żarna 38mm):

forum.clubedocafe.net/index.php?/topic/1712-moedor-eletrico-home-made/page__pid__40453#entry40453

Ręczny, nienajpiękniejszy młynek na bazie starej wiertarki ręcznej i starego Zassenhausa (kolega z Austrii, przełożenie 1:1,8):

Napęd nożny też jest dobrym rozwiązaniem, jednak trudnym do realizacji w warunkach domowych, zdaję sobie z tego sprawę.

PS. Oszaleć można bez możliwości wklejania linków.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudzień 2013, 20:14:22 wysłana przez kahveiro »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Grudzień 2013, 20:38:03 »
Skądinąd wiem jak ciężko jest ręcznie rozruszać żarno stożkowe 71mm (mam OE Pharosa).

Pharosa kojarzę z 68 mm żarnami.

Xan

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Grudzień 2013, 21:15:54 »
Panowie, przerzutka była tu tylko uproszczeniem, które objaśniłem posługując się przykładem ręcznej sieczkarni do warzyw. I tylko o to mi chodziło.
Nie chcę kupować roweru do mielenia kawy, szukałem tylko opcji, wariacji na temat ręcznego młynka. Nie przejawiam zapędów do "bohaterowania" w swoim domu, nie myślę zaprzęgać do pomocy boskich i nieboskich sił, grawitacji, bezwładności kloców metalu czy bogowie wiedzą, czego jeszcze :D
Dziękuję za chęci, ale ograniczę się jednak do tradycyjnego młynka, ręcznego, ale tradycyjnego.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudzień 2013, 21:18:30 wysłana przez Pro-fan kawowy »

kahveiro

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Grudzień 2013, 21:40:13 »
Pharosa kojarzę z 68 mm żarnami.
WS, jesteś czujny jak zawsze, to dobrze. Na szczęście (dla mnie) nie napisałem wprost, że Pharos ma 71mm. I tak są to wymiary średnicy zewnętrznej, powierzchnia czynna (cierna?) jest zarówno w 68mm jak i 71 mm niemal identyczna (albo dokładnie taka sama), więc i wysiłek taki sam.

W moim Pharosie są chyba żarna z Rossi MC, dla ścisłości.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudzień 2013, 21:52:07 wysłana przez kahveiro »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi