Ejże, to miała być głównie ciekawostka, ale też mogłaby być inspiracją, jeśli jesteś "bohaterem w swoim domu" czy też dziedzicem spuścizny Adama Słodowego.
'Przerzutka' to przecież specjalny rodzaj przekładni biegów występujacy tylko w rowerach. Młynek z przerzutką w moim pojęciu powinien być zbudowany na bazie roweru tradycyjnego (napęd nożny) czy też handbike'a (napęd ręczny).
Młynek HG One, czy też te stare młynki wrzucone przez Twolipana i Dr Usagi to młynki z przekładnią zębatą stożkową. Notabene młynek z Velopresso też chyba nie jest tak naprawdę 'młynkiem z przerzutką' - nie wyczytałem nic o możliwości zmiany biegu podczas mielenia.
Wnioskuję z Twojego profilu na Deviantart, że lubisz pedałować, więc taki młynek skonstruowany na bazie roweru (np. stacjonarnego) to sama radość.

Postawić można na balkonie, ewentualnie przystosować nieco kuchnię wstawiając szafkę inspirowaną R2B2 (robot kuchenny z napędem nożnym z młynkiem-nakładką).
youtube.com/watch?v=zyM6PJdycUc
Dobry patent z tym młynkiem, tylko nie wiem jak tu z możliwością regulacji stopnia zmielenia.
Skądinąd wiem jak ciężko jest ręcznie rozruszać żarno stożkowe 71mm (mam OE Pharosa). O ile jest to dość łatwe w przypadku młynków typu porlex/hario/tiamo, to w przypadku żaren 71mm opór ziaren kawy jest naprawdę duży. Ludzie sobie radzą jak mogą montując wkrętarki czy też silniczki od wycieraczek samochodowych, przekładnie pasowe.

Obecnie każdy może sobie w domu skonstruować młynek elektryczny (kolega z Brazylii, żarna 38mm):

forum.clubedocafe.net/index.php?/topic/1712-moedor-eletrico-home-made/page__pid__40453#entry40453
Ręczny, nienajpiękniejszy młynek na bazie starej wiertarki ręcznej i starego Zassenhausa (kolega z Austrii, przełożenie 1:1,8):

Napęd nożny też jest dobrym rozwiązaniem, jednak trudnym do realizacji w warunkach domowych, zdaję sobie z tego sprawę.
PS. Oszaleć można bez możliwości wklejania linków.