Autor Wątek: Młynek do alternatyw dla początkującego (300 - 500 pln)  (Przeczytany 2091 razy)

Offline luke88

• Ekspres: AP, V60-01, kawiarka
Młynek do alternatyw dla początkującego (300 - 500 pln)
« dnia: 03 Kwiecień 2018, 23:29:12 »
Witam,

Jako że zacząłem troszkę bardziej świadomie pić kawę i trafiłem na to forum, doszedłem do wniosku (po przewertowaniu paru podobnych wątków), że potrzebuję młynka o klasie co najmniej tzw. minimum przyzwoitości. Metody jakimi przyrządzam kawę to:

- kawiarka,
- drip Hario V60-01,
- Aeropress (raczej nie w domu),
- automat (nie w domu) - oczywiście pod niego nie będę mielił, ale służy tu jako odniesienie.

Co do dwóch ostatnich metod, to pijam najczęściej Lavazzę Crema e Aroma ziarnistą, którą w przypadku zaparzania w AP mielę uprzednio w zwykłym nożowym młynku. W kawiarce i dripie przyrządzałem do tej pory mielonkę. Jeśli chodzi o efekty, to kawa z automatu (Mellita średniej klasy), jest ok, aczkolwiek w wielu kawiarniach piłem dużo dużo lepsze. Aeropress daje podobne jakościowo efekty smakowe, kawiarka i drip trochę gorsze (mielonka). Zastanawiam się między młynkiem ręcznym (Timemore Chestnut, Aergrind) i elektrycznym (te najczęściej wymieniane w tej klasie cenowej, tj. Severin z 3 na końcu, Nivona CG 130, Wilfa Svart, Graef CM 702). Za ręcznym przemawiają jego rozmiary (mam dość mało miejsca w kuchni) i wynikająca z nich mobilność, zaś za elektrycznym szybkość mielenia (korzystna gdy trzeba zmielić na kilka filiżanek dla kogoś, ale zwykle pijam sam) i wygoda. Mam następujące pytania/dylematy:
- czy przemiał z Aergrinda/Chestnuta jest o tyle lepszy niż przemiał z tych elektryków, że warto za nie płacić nawet o 100% więcej?
- który z elektryków będzie najlepszy do tych metod, których używam?
- który z młynków elektrycznych jest najbardziej trwały (znalazłem jakiś filmik na YT, gdzie wspomniany Graef w ogóle nie mieli po kilku wizytach w serwisie)?

Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.

PS Gdzie najlepiej kupić te ręczne? Timemore to pewnie coffeedesk/aliexpress, ale co do Aergrinda to chyba mają problem z dostępnością w kilku sklepach?

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
Odp: Młynek do alternatyw dla początkującego (300 - 500 pln)
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwiecień 2018, 09:32:17 »
Do dripa powinna być kawa trochę grubiej zmielona niż typowa mielona więc to też mogło mieć wpływ.
Jeżeli chodzi o kawę to Lavazza nie jest zbytnio popularna tu na forum.
Kawa to najważniejszy czynnik całej ekstrakcji więc zaoptrz się w jakąś z polecanych na forum palarni.
Co do młynka to jeżeli chcesz do kilku metod, gdzie będą stosowane rożne grubości przemiału to moim zdaniem młynek ręczny się bardziej sprawdzi.
Co do modeli, które podałeś to jest dużo opinii na ich temat więc możesz przejrzeć tematy.
Sam mam Comendante, ale to już 2 razy większa kwota niż zakładana przez Ciebie.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Młynek do alternatyw dla początkującego (300 - 500 pln)
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Kwiecień 2018, 09:46:21 »
Ten Graef to się nie nadaje ani do alternatyw(mała skala), ani do espresso(nie najlepszy przemiał).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi