Mam pytanie, ostatnio przelew (V60) mi zaczął się o wiele szybciej robić, tak o minutę szybciej przelatuje i jest niedoparzona.
Ja bardziej doświadczony w v60 się nie czuję - ale się wypowiem
Miałem podobną sytuację choć nie sądzę, że tożsamą (o czym niżej).
Kiedyś jak mi się skończyły filtry Hario do v60 kupiłem... także Hario. Jednak pierwsze kawy były niedparzone (czasami nie mam czasu patrzeć na czas jeśli robię z tej samej kawy i mielę tak samo bo przecież praca sama się nie zrobi). I tak przez cały tydzień miałem, aż w sobotę zobaczyłem, że mam rzeczywiście krótszy czas parzenia.
Później w lokalnej kawiarni dowiedziałem się właśnie, że... filtry Hario są dostępne z produkcji Japońskiej i Holenderskiej. I jedne są "wolniejsze" od drugich. Nie pamiętam które to które, po prostu przy zmianie filtra teraz patrzę na czas parzenia i dostrajam.
I tu przechodzę do tego dlaczego nie sądzę, ze to tożsamy problem - wystarczyło dostroić mielenie i pykło, a żadne błotko się nie robiło
P.S. nadal nie wiem czy wierzyć w to, że papier w Holandii na licencji Hario robią inny niż w Japonii
Ale może ktoś tutaj też to potwierdzi.