Autor Wątek: Ulubiona metoda alternatywna  (Przeczytany 36110 razy)

Caligo

• Gość
Odp: Ulubiona metoda alternatywna
« Odpowiedź #45 dnia: 23 Sierpień 2014, 16:18:11 »
Mam stalowo-szklany zaparzacz tłokowy - FP chyba działa podobnie. Ale już dawno w tej "szklanie" nie parzyłam. Kawiarka Bialetti zakupiona i już po inicjacji  :) 
Młynek okazał się żarnowy. Te żarna to na moje oko żeliwny odlew. Czy to dobrze? W każdym razie po złożeniu go sprawdzę, czy da się nim równomiernie zmielić kawę.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #46 dnia: 23 Sierpień 2014, 16:34:49 »
Te żarna to na moje oko żeliwny odlew. Czy to dobrze?

Dobrze to nie, ale i tak lepiej niż ostrza. W tym młynku za każdym razem uzyskasz mniej więcej taki sam przemiał, w ostrzach to mniej więcej loteria ;) Zajrzyj do wątku o TRA.

Caligo

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 23 Sierpień 2014, 16:59:13 »
A, dzięki za przekierowanie - poczytałam. Wniosek taki, że Hario niekoniecznie byłby dobrym wyborem, jeśli ze zwykłego żarnowego młynka kawa niewiele gorsza. Dokładnie taki sam mechanizm jak na zdjęciach mam w swoim. Trudno uzyskać w miarę równomierny przemiał, poza tym taka czynność trwa. Na dobry elektryczny chyba mnie nie stać. Na razie  :)
Wracając do metod alternatywnych, to kusi mnie jeszcze phin.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #48 dnia: 23 Sierpień 2014, 17:32:16 »
Hario itp. mają wiele zalet, ale mechanizm sam w sobie w sumie podobny. Też brakuje stabilizacji od dołu i też żarna mają tępe.
Im drobniej tym równiej.

Elektryczne do kawiarki to kwestia ~250zł za nowy (na pewno wygodniej, a czy smaczniej? ::)). Bialetti też tanie nie jest, a już jest. ;)

Caligo

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 23 Sierpień 2014, 22:13:23 »
Bialetti tańsze niż dobry młynek (elektryczny)  :)
Byłam w Saturnie dziś i mieli z żarnowych tylko DeLonghi i Krupsa chyba. Obydwa po około dwieście, trzysta parę złotych. No ale ponoć te modele nie są zbyt dobre.

A, z ciekawości weszłam do sklepu DUKA, bo przez szybę zobaczyłam regał zastawiony kawiarkami i innymi akcesoriami do kawy. Biorę do ręki te wyglądające jak Bialetti (zarówno te ośmiokątne jak i owalne) i co się okazuje - napis na etykiecie: wyprodukowano dla Duka w Chinach... Generalnie bezmarkowe produkty, bo nawet ten chiński producent nie był wymieniony z nazwy.
Tak, na opakowaniu Venus też jest napisane: wyprodukowano w Chinach zgodnie ze standardami Bialetti. Nadzieja zatem, że staranność wykonania i sam materiał czynią pozytywną różnicę  :)

Coraz lepsza kawa z moich dwóch kawiarek. Zmieniłam sposób mielenia kawy i czas trzymania kawiarki na palniku. Dzięki Waszym radom  :) Dzięki! 
« Ostatnia zmiana: 02 Wrzesień 2014, 20:03:12 wysłana przez Caligo »

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #50 dnia: 02 Styczeń 2015, 23:32:27 »
Pytanie do tych co mają kalitę i v60 no i może chemexa... Mam v60 planowałem kupić chemexa 6 ale podobno to rpzerost formy nad treścią, polecono mi kalitę o wy na to? jest sens wydawać 100zł mając juz hario? Może jakieś inne ciekawe urządzenie warto kupić?

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #51 dnia: 02 Styczeń 2015, 23:43:40 »
jest sens wydawać 100zł mając juz hario?
Moim zdaniem - zwłaszcza że wg opisu posiadasz sporo urządzeń - nie,  chyba że jesteś niereformowalnym gadżeciarzem ;)
W samym aeropresie spektrum potencjalnych możliwości jest olbrzymie...

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #52 dnia: 02 Styczeń 2015, 23:51:53 »
Aż wstyd się przyznać ale jakoś baaardzo zaniedbałem aeropresa nie wiem czy od nowości użyłem go z 10 razy, taki wstyd.... Mam plan taki jutro wziąć 3 razy po 100ml wody do tego 6g kawy zmielić ją odpowiednio drobno, max co może mój severin czyli średnio... póżniej  troche drobniej niż do hario i trzecia edycja to bedzie gruz. Tylko nie wie  czy czasy wtedy wydłużać czy nie.. zczy zacząć od 1m dla drobnego 3 dla przemiału hario i 4-5 dla FP co myślisz?

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #53 dnia: 03 Styczeń 2015, 00:09:52 »
Jeszcze kwestia temperatury ;)
Zacznij od wariantowania tylko jednej ze zmiennych, czyli np ten sam przemiał trzy temperatury/trzy czasy parzenia, lub 3 przemiały i te same czasy i temperatury.

Mnogość rozwiązań jest olbrzymia, zwłaszcza że każda kawa inaczej "lubi" :)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #54 dnia: 03 Styczeń 2015, 10:40:39 »
Pytanie do tych co mają kalitę i v60 no i może chemexa... Mam v60 planowałem kupić chemexa 6 ale podobno to rpzerost formy nad treścią, polecono mi kalitę o wy na to? jest sens wydawać 100zł mając juz hario? Może jakieś inne ciekawe urządzenie warto kupić?

Kalita, w porównaniu do V60 oferuje bardzo fajny napar, moim zdaniem zwykle smaczniejszy. Ale Chemexowi też niczego nie brakuje, trudno między nimi wybierać.

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
« Odpowiedź #55 dnia: 03 Styczeń 2015, 13:59:46 »

Kalita, w porównaniu do V60 oferuje bardzo fajny napar, moim zdaniem zwykle smaczniejszy. Ale Chemexowi też niczego nie brakuje, trudno między nimi wybierać.

Kalita z reguły ładniej wypukla słodycz kawy w stosunku do V60, daje wyższe body. Ale, przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń, szalonych różnic między Kalitą a V60 nie ma. Albo inaczej. Są mniejsze niż różnica między V60/Kalitą a Chemeksem. Tu kawa jest wyraźnie w innych klimatach niż z tych dripperów. Więcej wytrawności i czystości.

Lobo_M

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 11 Styczeń 2015, 14:59:06 »
Kolejna delegacja i kawowy celibat. Celibat, bo jak mam do wyboru rozpuszczalnik, albo zalewajkę, to wolę wodę. Powiedzcie mi co jest najpraktyczniejsze na wyjazdach. Mam taką pracę, że często jestem na walizce (do której sprzęt musiałby się zmieścić), potem mieszkanie w hotelu, a raczej nocowanie, bo całymi dniami w pracy, a tam mam z reguły dostęp tylko do czajnika, no i czasami przelewowy, ale robiony przez obsługę na masę, więc z jakością różnie bywa. Pomyślałem więc że skoro nie mogę ze sobą zabierać mojej RS;-) to chociaż jakąś alternatywę. Pytanie jaka w takich warunkach najlepiej się sprawdzi? Zastanawiam się czy musiałbym też wchodzić w ręczny podróżny młynek, czy może przed wyjazdami mielić w domu na Macap M2D? Z pierwszej oceny forum chyba aeropres to najbardziej mobilne rozwiązanie. Czy w tym kierunku powinienem właśnie zgłębiać wiedzę?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #57 dnia: 11 Styczeń 2015, 15:01:33 »
Najprostsze jest to, co Maro pięknie nazywa żurkiem :). Możesz bardzo grubo zmielić kawę i zabrać ją ze sobą w szczelnym opakowaniu. Bierzesz proporcje 60g/litr czyli ok. 10g na filiżankę, zalewasz gorącą wodą, czekasz 4 minuty i zaczynasz zabawę ;).

Offline Mario Barista Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
« Odpowiedź #58 dnia: 11 Styczeń 2015, 15:02:59 »
Aero jest plastikowe co przy wojażach jest plusem. Jest nie wielkich rozmiarów, praktyczny. Co jest też bardzo ważne: charakteryzuje się dużą tolerancją na jakość/grubość przemiału. Oczywiście dobrze jest kupić młynek ręczny i mielić przed zaparzeniem (Hario Slim jest chyba najwęższym dobrym młynkiem ręcznym). Jest to dość popularne połączenie dla podróżujących kawoholików. 

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #59 dnia: 11 Styczeń 2015, 15:04:57 »
Porlex jest lepszy, podobno. A metoda "Brasiliany" ma tę przewagę nad wszystkimi "alternatywami", że nie sposób zepsuć procesu zaparzania. Z Aero, dripem itd różnie bywa, a zalewajka zawsze prawdę Ci powie :).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi