Manufaktura Kawy: Etiopia Yirgacheffe
Obróbka: Myta, stacja obróbki firmy Haileslassie Ambaye
Stopień palenia: średni (City), omni-roast
Gatunek: Rożne zbierane w regionie
Wysokość upraw: 1500-2000 n.p.m.
Moja ulubiona receptura, to 14,2 gram kawy -> 35 gram uzysku. 5 sekund do zakończenia preinfuzji i około 25 sekund dalszej ekstrakcji.
Aromat: Czarna herbata, cytrusy, kakao
Kwasowość: średnia intensywność, przyjemna cytrusowa
Słodycz: owoców cytrusowych: pomarańczy
Body: Przyjemne, kremowe, z obfitą cremą
Finisz: Długi, przyjemny, wyraźnie wyczuwalna klasyczna ciemna czekolada.
Bardzo dobra kawa, lubię espresso z ziaren z Etiopii, najczęściej wybieram jednak ziarna z obróbki naturalnej. Tu mamy obróbkę mytą. Obawiałem się, że może to mieć negatywny wpływ na body, ale nic z tych rzeczy. Świetna zbalansowana filiżanka. Stopień palenia sprawia, że kawa jest dość prosta w ekstrakcji i smakuje naprawdę przednie. Gorąco polecam.