Autor Wątek: Krótkie opinie o kawach  (Przeczytany 391532 razy)

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #1290 dnia: 07 Listopad 2024, 15:05:24 »
Jakby ktoś szukał to jest "promka" na ciasto  :hihihi:

https://coffeelove.pl/pl/c/Kawa-miesiaca/546

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline shaker

• Młynek: Comandante C40 MK3
« Odpowiedź #1291 dnia: 11 Listopad 2024, 17:52:59 »
Zamówiłem ostatnio dwie kawy wypalone pod filtr z Java coffee roasters, w tym szeroko reklamowaną edycję limitowaną Panama Dynamic Chilled w cenie 99 zł za 200 gramów, którą zbiłem kuponem rabatowym na 15%.

Panama niestety słabiutko. Jest tam gorycz, której nie sposób się pozbyć w żaden sposób. Przy parzeniu w 85 stopniach jest jej trochę mniej, ale niestety dalej tyle, że odbiera to przyjemność z picia tej kawy. A szkoda, bo czuć tam też ciekawe i intensywne smaki i aromaty. Po dokładniejszym przyjrzeniu się ziarenkom widać, że są dość ciemno wypalone, a część z nich jest pokryta olejem. Czy to olej z mocniejszego wypalenia poszczególnych ziaren, czy jakieś zanieczyszczenie po poprzednim wypale? Nie wiem, ale to raczej niepożądana rzecz w kawach wypalonych pod filtr i całkiem możliwe, że winowajca wspomnianej wcześniej goryczy.

Druga kawa to Costa Rica Cerro Los Vindas w cenie 69 zł za 250 gramów. Tutaj jest bardziej poprawnie, zarówno smakowo, jak i wizualnie. Ziarenka wyraźnie jaśniejsze od Panamy, niepokryte olejem. Kawa nie jest jakoś szczególnie ciekawa, raczej średnia kwasowość, da się wyczuć jakieś owocowe aromaty, ale raczej o niskiej intensywności.

Nie byłem nigdy jakimś zagorzałym fanem Java coffee roasters, ale po tym zamówieniu nie zamierzam ponownie od nich zamawiać nic więcej. Gdybym zamówił samą Kostarykę, to pewnie nie miałbym nic przeciwko, bo to jest przeciętna kawa w akceptowalnej cenie,  ale tak szerokie reklamowanie i sprzedawanie w takiej cenie kawy tak słabej jak kupiona przeze mnie Panama, to rozbój w biały dzień.

IMG_7751_low_quality.jpg
IMG_7750_low_quality.jpg
« Ostatnia zmiana: 11 Listopad 2024, 18:07:24 wysłana przez shaker »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1292 dnia: 11 Listopad 2024, 18:11:26 »
Możliwe, że specyfika ziaren przerosła roastera. Czasami takie niezwykłe obróbki wymagają zupełnie innego podejścia, inaczej się zachowują w piecu niż zwykłe kawy. Podczas palenia ziarna wydają się normalnego koloru a błyskawicznie ciemnieją pod koniec. Chwila nieuwagi i taka klapa...

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #1293 dnia: 11 Listopad 2024, 18:53:10 »
O tej panamskiej już tu pisaliśmy, że coś z nią nie tak. Mi też nie podeszła.

Costa Rica może nieco lepiej, ale też nie zachwyca. Aktualnie mam 3 kawy od Java i żeby być szczerym to żadna z nich nie zrobiła na mnie szczególnego wrażenia...

Offline cocon

« Odpowiedź #1294 dnia: 17 Grudzień 2024, 17:31:16 »
cześć wam jestem smakoszem kawy ale dopiero raczkuje, pijam taka z expresu bez cukru i mleka aby najlepiej wyczuć smak samej kawy. Ostatnio spróbowałem kawy która mi  posmakowala  nie stety nie mam nazwy a osoba pracująca tam dala mi tylko zdjęcie opakowania. Czy mozliwe jest namierzenie gdzie ja nabyc przy takich skąpych informacjach  ? załączam zdjęcie (podaje link,  bo nie umem dodac zdjęcia pod wiadomości

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #1295 dnia: 17 Grudzień 2024, 20:16:56 »
@cocon podaj proszę link bez https:, to poprawimy. w pierwszych wiadomościach są pewne zabezpieczenia antyspamowe.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #1296 dnia: 17 Grudzień 2024, 20:36:25 »
Zdecydowanie przeciągnięta ta Panama, jeśli oczywiście miało to być palenie pod przelew. Poddałbym ją eksperymentalnie wyższemu ciśnieniu - może być ciekawie. W ogóle wydaje się, że Java swoje lata świetności ma już za sobą, albo zmienieli się tam ludzie co się kręcą przy tym Loringu albo i na innym sprzęcie teraz pracują. Takie błędy przy tak zacnym surowcu są niedopuszczalne.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #1297 dnia: 17 Grudzień 2024, 21:12:05 »
albo zmienieli się tam ludzie co się kręcą przy tym Loringu

Nie wiem czym spowodowane, ale ....
https://www.instagram.com/p/DDhCvjkiEJ8

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #1298 dnia: 18 Grudzień 2024, 01:37:21 »
Wrzucam linki od @cocon  w kwestii namierzenia ziaren:
https://ibb.co/h2Y4Xqz
https://ibb.co/1TSSm7V

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1299 dnia: 18 Grudzień 2024, 10:25:45 »
tym Loringu
Widziałem tam parę lat temu ogromnego Diedricha...

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #1300 dnia: 18 Grudzień 2024, 21:15:45 »
Wcześniej byli tak zorganizowali, że masówka - mieszanki w dużych ilościach szło z dużych worków do tego Diedricha, a bardziej zacne surowce - single wymagające większej uwagi roastera szło w mniejszym zasypie do tego Loringa, ale kto to wie co oni i jak tam teraz robią skoro i taką Panamę potrafią zje......zjarać.

Offline piotr8172

• https://www.znajdzreklame.pl/baza-wiedzy/ceny-billboardow
« Odpowiedź #1301 dnia: 20 Luty 2025, 19:33:55 »
Od jakiegoś czasu kupujemy polecaną nam Wosebę Gold i jesteśmy zadowoloni.

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #1302 dnia: 27 Luty 2025, 13:20:29 »
Etiopia Guji Denbi Uddo Natural do espresso od @Antonio. Przyznam szczerze, że ostatnio nie po drodze mi ze średnimi i ciemniejszymi paleniami, tu dostajemy dość jasne ziarenka. Dla mnie ta kawa przebija La Claudinę. Owocowa słodycz i wysoka kwasowość może nie każdemu pasować. Ale smak i posmak dojrzałych brzoskwiń jest tu nie do podrobienia. Tym większe mistrzostwo, że to natural a nie infuzowany wynalazek.

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #1303 dnia: 27 Luty 2025, 15:35:24 »
Mi też bardzo smakowała i mam nadzieję, że wróci do oferty

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #1304 dnia: 27 Marzec 2025, 17:11:56 »
O mały włos i doświadczyłbym weryfikacji wytrzymałości żaren w Eurece.
Twardy kamyczek, 1.1 cm długości, 0.5 cm grubości, 0.7 cm szerokości, waga 0.6 g. Podobnej wielkości ziarno z tej paczki waży 0.2 g.
Single dose ma pewne zalety, bo zauważyłem drania po wysypaniu ziaren na ... jak właściwie nazwać ceramiczną tackę/płaski kubek do spryskiwania ziaren przed mieleniem?

Ziarna z krajowej, popularnej palarni. Sama mieszanka wymieniana w tym temacie kilkukrotnie a i sam już kilka kilogramów przerobiłem. Nie podam nazwy bo nie chcę wywołać ostracyzmu. W młynku "On demand" nawet bym nie zauważył, tylko usłyszał, gdy byłoby za późno.

kamien_espresso.jpg
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi