;

Autor Wątek: Krótkie opinie o kawach  (Przeczytany 26972 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6262
  • Pomógł: 73
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #255 dnia: 08 Luty 2019, 22:16:54 »
Chyba znam tego gościa ;). Nie lubi kwaśnych kaw.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2849
  • Pomógł: 30
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #256 dnia: 11 Luty 2019, 19:51:08 »
Mastro Antonio - linia Synestezja - Kenia Kainamui AB

Data palenia - 19.01.2019

Intensywny słodki malinowy zapach przemiału i ziaren. słodycz jest tak intensywna że uderza do głowy i wierci w nosie. Chciało by się zjeść ziarna przed zaparzeniem.

Zaparzona w V60, metoda Rao spin. 15/250 temperatura 92 *C, czas 3'20''.
W naparze maliny nadal mocno wyczuwalne nie są już jednak tak słodkie, ale świeżo kwaskowo owocowe. Wyczuwalna pewna herbaciana  cierpkość, akcent, który przełamuje malinowy smak w bardzo przyjemny sposób.

Zaparzona w Astoria CKE, espresso 17,5g/35g w 25 sekund. Długi flush, bardzo równa ekstrakcja, spokojne cienkie strumyki do samego końca. Jasna niska crema, dosyć małe body. Bardzo wyraźny aromat herbaty, słodkie maliny zniknęły a w ich miejsce bardzo wyraźnie pojawiły się kwaskowe granaty opisane na opakowaniu. Bardzo smakowało mi to espresso.

Nie jestem pewien jak smakuje mi bardziej, czy w przelewie czy w espresso :).

Chyba nie zdarzyło się, żeby kawy z palarni Mastro Antonio mnie zawiodły. Parząc kawy Elki jestem pewien najwyższej jakości i niezapomnianych pozytywnych doznań z degustacji.  :pycha:  :poklon:



Marek.
« Ostatnia zmiana: 11 Luty 2019, 19:54:33 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2849
  • Pomógł: 30
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #257 dnia: 20 Luty 2019, 10:14:41 »
Mastro Antonio Salwador Independetsia -  Plantacja Finca San Francisco, odmiana Red Catuai, Bourbon, obróbka naturalna


Data palenia 1.01.2019


Espresso
Astoria CKE, młynek Kinu M47, 17,5g/35g 30 sekund.  flush około 15 sekund. Zmielone ziarno pachnie nieco rodzynkami, ma delikatny słodki zapach.  Crema z delikatnymi centkami, nieco ciemniejsza niż w jasno palonych afrykańskich kawach ale nadal daleko do ciemnej cremy z włoskich mieszanek ;). W zapachu orzechy i rodzynki. Wyraźna przyjemna owocowa kwasowość. Po lekkim przestygnięciu wyraźne aromaty winne, wytrawne czerwone wino, nawet może nieco w stronę brandy. Było to jedno ze smaczniejszych espresso jakie do tej pory piłem.


V60
15/250 ml , metoda Scotta Rao - Rao Spin; temperatura 90*C. Owoce nieco bardziej schowane za aromatami orzechowymi niż w espresso. Aromaty owocowe nie są tak oczywiste, ale można w nich odnaleźć delikatny akcent truskawkowy.


Gabi Master A
15/250 ml, temperatura 90*C.   Preinfuzja 30ml/30sek bez mieszania. W naparze wyczuwalne aromaty rodzynek, bardzo delikatna kwasowość przechodząca w delikatną goryczkę. Po mocnym przestygnięciu bardzo delikatne aromaty truskawkowe, nie są to jednak tak intensywne aromaty jakie bywają w naturalnych Etiopiach, nie są nachalne, trzeba ich dobrze poszukać. Czekoladowy aftertaste. Kawa bardzo zbalansowana, nie jest ani wyraźnie kwaskowa, ani zbyt gorzka czy cierpka. Na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie preferują w kawie zbytniej kwasowości.


Używam do dripów wody z osmozy (10ppm) z bypassem z kranu(330 ppm) w stosunku 2:1. Do espresso bezpośrednio woda z osmozy (10 ppm)



https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1645
  • Pomógł: 57
  • Ekspres: Londinium R, Robot, Moccamaster
  • Młynek: Mythos 1, Hedone Honne, Baratza Forte BG, Comandante
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #258 dnia: 20 Luty 2019, 10:59:36 »
Widzę, że aromatyzujesz ziarna perfumami ;) Ładny flakonik do RDT.
Trochę nie na temat - ale dla smaku (do sprawdzenia) i zdrowia maszyny (różne są opinię ale marki typu LaMA zalecają jednak bardziej zmineralizowaną wodę, zakładam, że się znają), wypróbuj sobie bypass też do espresso, tak, żeby być odrobinę bliżej 80 ppm.
---
Paweł
Java Coffee - Peru-valle-de-chilgama / Tim Wendelboe - Honduras Caballero Catuai

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2849
  • Pomógł: 30
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #259 dnia: 20 Luty 2019, 11:03:46 »
Musiał bym ogarnąć jak to zrobić. Mam podpięcie bezpośrednio do filtra za zbiornikiem ciśnieniowym i to mi pasuje. Nie chce się bawić w przygotowanie wody w osobnym zbiorniku i uzupełnianie. W przelewach to jest łatwe, trochę wody do czajnika z jednego kranu, trochę z drugiego.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1645
  • Pomógł: 57
  • Ekspres: Londinium R, Robot, Moccamaster
  • Młynek: Mythos 1, Hedone Honne, Baratza Forte BG, Comandante
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #260 dnia: 20 Luty 2019, 11:05:46 »
Jasne.
---
Paweł
Java Coffee - Peru-valle-de-chilgama / Tim Wendelboe - Honduras Caballero Catuai

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 798
  • Pomógł: 13
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #261 dnia: 20 Luty 2019, 11:33:15 »
@Miklas, @pj.w, przepraszam za offtop, ale pasuje tu (a kiedyś nie uzyskałem odpowiedzi). Zakładając powyższe parametry, co wg Was bardziej wpłynie na smak espresso, 10ppm + preinfuzja (załóżmy te 2-3 bary) czy 80ppm bez preinfuzji?

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2849
  • Pomógł: 30
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #262 dnia: 20 Luty 2019, 15:58:09 »
@Miklas, @pj.w, przepraszam za offtop, ale pasuje tu (a kiedyś nie uzyskałem odpowiedzi). Zakładając powyższe parametry, co wg Was bardziej wpłynie na smak espresso, 10ppm + preinfuzja (załóżmy te 2-3 bary) czy 80ppm bez preinfuzji?

Niestety nie miałem okazji obsługiwać ekspresu z preinfuzją. Jedyny kontakt z takim ekspresem mam w kawiarniach i np ostatnio w biegu, kupując filtry w kawiarni Coffeedesku w W-wie na moją prośbę o owocowe espresso zaproponowano mi jakąś Kenię od Tima Wandelboe. Tak się składa, że oststnio przygotowywałem sobie Kenię od Andrzeja na mojej Astorii bez preinfuzji i z wodą prosto z osmozy. Zakładam, że LaMa, która tam stoi ma i preinfuzję i odpowiednią wodę. Co sobie pomyślałem kiedy spróbowałem tego shota, a no, że bardzo dobre espresso takie jak u mnie w domu ;)

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1645
  • Pomógł: 57
  • Ekspres: Londinium R, Robot, Moccamaster
  • Młynek: Mythos 1, Hedone Honne, Baratza Forte BG, Comandante
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #263 dnia: 20 Luty 2019, 17:18:37 »
@kulka, nie mam pojęcia, trzeba by przetestować.

Na pewno pre-infuzja to świetna sprawa, prawdopodobnie jedna bardziej niedocenianych funkcji. Jakbyś zapytał czy lepiej mieć w ekspresie komorę preinfuzji czy PID, to mi byłoby łatwo odpowiedzieć że pre-ifuzja. Co do wody... Pomijam smak, trzeba by testować, ale większość znanych producentów maszyn poleca jednak minimum 50 ppm +, głównie chodzi o trwałość maszyny. Sam smak kawy na wodzie R0 (0 ppm) jest kiepski. Przy 10 ppm, coś już tam mamy, pytanie czy znacząca różnica między 10 a 80 ppm? W ciemno strzelam, że będzie to wyczuwalne na języku.

Więc w pierwszej kolejności zająłbym się wodą, żeby ulżyć ekspresowi, w drugiej pre-infuzją, żeby mieć więcej możliwości wpływania na to co uzyskujemy podczas parzenia.
---
Paweł
Java Coffee - Peru-valle-de-chilgama / Tim Wendelboe - Honduras Caballero Catuai

Offline Belo

  • Wiadomości: 46
  • Pomógł: 1
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #264 dnia: 20 Luty 2019, 18:34:18 »
Offtop,sorry.
@Miklas, Twoja recenzja kawy uświadomiła mi, że brakuje mi Twoich zdjęć na forum. Kiedyś ich wrzucałeś znacznie więcej. A brakuje mi, bo bardzo mi się podoba, jak patrzysz na świat przez obiektyw.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2849
  • Pomógł: 30
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #265 dnia: 20 Luty 2019, 20:34:02 »
Offtop,sorry.
@Miklas, Twoja recenzja kawy uświadomiła mi, że brakuje mi Twoich zdjęć na forum. Kiedyś ich wrzucałeś znacznie więcej. A brakuje mi, bo bardzo mi się podoba, jak patrzysz na świat przez obiektyw.
\

Dziękuję :) postaram się wrzucać więcej. Ostatnio pochłonęła mnie budowa kamperka, do tego w firmie mam sporą reorganizację i nie bardzo miałem czas na kawę, nie mówiąc o zdjęciach ;)

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 798
  • Pomógł: 13
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #266 dnia: 20 Luty 2019, 21:15:57 »
Off-Topic:
@Miklas, @pj.w, dzięki panowie. Pytam dlatego, że ciągle głowię się czy mieć preinfuzję podłączając ekspres bezpośrednio do ujęcia (wtedy albo coś w stylu głowica z bypassem, ale raczej ppm>100, albo RO+mineralizacja, ale wtedy raczej bardzo niskie ppm). Albo walczyć o 'idealne' ppm, ale bez preinfuzji. Ew akvo w kosmicznej cenie ;)

Online rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 764
  • Pomógł: 12
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Robot
  • Młynek: Rocket Fausto, Comandante
Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #267 dnia: 20 Luty 2019, 22:57:41 »
Brita C-Quell nie powoduje dużych strat ciśnienia (~10%). W kwestii ppm dostaję coś w okolicach 130(z wejściowego rzędu 350). Sam,jedyne czego żałuję w kontekście preinfuzji to fakt, że ciśnienie w rurach mam bardzo małe - za małe, żeby preinfuzja z rota-pompy miała szanse działać skutecznie (za filtrem ~2.4 bar). Pewnie przydałoby się ze 4-5 bar, żeby taka preinfuzja miała sens.

Edit: piszesz o RO - rozejrzyj się za nanofiltracją - na wyjściu są większe ppm, ale wciąż <50.
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2019, 23:00:19 wysłana przez rubin »

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 798
  • Pomógł: 13
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #268 dnia: 21 Luty 2019, 09:55:39 »
@rubin, te 2-3 bary wydają mnie się optymalne na preinfuzję (zwilżenie ciastka). Żeby za chwilę nie wyszło, że dołożę sobie sam kolejną zmienną (profilowanie ciśnienia preinfuzji ;) ).
Optymalnym byłoby spróbowanie różnych metod filtracji, bo dla każdego dobre co innego. Stąd pojawiło się moje pytanie czy gra warta świeczki. Nad rozwiązaniem typu c-quell też myślałem, ale przykładowo jedna z osób na forum pisała, że niezbyt jej taka woda podchodziła. Podobnie jedna z gdańskich szanujących się kawiarni też używa c-quell, ale miesza ją dodatkowo z inną (chyba jakąś mineralką).

Online rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 764
  • Pomógł: 12
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Robot
  • Młynek: Rocket Fausto, Comandante
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #269 dnia: 21 Luty 2019, 10:08:49 »
To ja pisałem, że mi ta woda nie podchodzi - ale na surowo do picia. W kawie jest zupełnie dobra :).
2 bary to trochę mało - jeśli się ciastko zwilża to tylko jego górna część. Przy tym ciśnieniu czekając nawet 30 sekund nie zobaczyłem „pączków” kawy na sitku - woda nie doszła do spodu.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything