Autor Wątek: Młynek ręczny jaki wybrać?  (Przeczytany 48028 razy)

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Młynek ręczny jaki wybrać?
« Odpowiedź #120 dnia: 30 Maj 2018, 16:33:17 »
Aergrind moim zdaniem bardziej uniwersalny.
I mieści w sobie więcej ziarenek.

Offline bigmaciek

• Ekspres: Wystarczający do zrobienia tego co lubię
  • Młynek: Odpowiedni do kawy którą robię i pijam
« Odpowiedź #121 dnia: 30 Maj 2018, 17:34:47 »
@Jorgdubbe, Dodatkowe opłaty mnie ominęły. Cła nie płaciłem, bo za niska kwota. VATu też nikt nie pobrał. Jeszcze dopisać mogę, że sklep, w którym kupiłem młynek, sam z własnej woli, napisał na liście przewozym, że wartość przesyłki to 20 USD.
Z dotychczasowych doświadczeń moich oraz moich bliskich wynika, że przy najtańszej, darmowej przesyłce i niskiej cenie zakupu, polskie urzędy darują sobie doliczanie VATu. Przynajmniej tak było do tej pory.

Jak się ma pecha to nawet przy niskiej cenie mogą coś dowalić. Nie tak dawno kupiłem na Alie. Towar 12 EUR, przesyłka 10. Razem 22 EUR. Wszystko było napisane na paczce. Żaden "gift" czy "samples" tylko rzeczywista wartość przedmiotu w środku. Paczka została zatrzymana, a ja dostałem wezwanie (listem poleconym) do przedstawienia dokumentów. Po lekturze w sieci, przesłałem mailowo im zrzuty ekranu strony zakupu plus potwierdzenie przelewu na tą kwotę. Następnego dnia paczka była dostarczona do mnie i nie doliczyli ani cła ani VAT'u. Tylko, że musiałem przy odbiorze zapłacić 40 zł "odprawy celnej", co, tak naprawdę, spowodowało, że zakup mijał się z celem.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #122 dnia: 30 Maj 2018, 18:13:17 »
szybciej miele niż Komendant
:o jak Ty to robisz?

Na minus to chyba odpadająca powłoka z żaren.
Masz jakieś doświadczenia w tym temacie, czy tylko info z internetów?

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #123 dnia: 30 Maj 2018, 18:20:41 »
jak Ty to robisz?
Normalnie  ;-) Na obu młynkach mielę z tą samą prędkością i przy ustawionej tej samej grubości mielenia (test robiłem przy przemiale do espresso, w obu przypadkach zaparzanie w 25 sek, 18g kawy/ 36g naparu) na aergrindzie zmieliłem w 40 sekund, podczas gdy na Komendancie potrzebowałem ok. 1 minuty.
Donkiszot, masz oba wspomniane młynki i robiłeś takie porównanie czy jedynie domniemywasz, że coś stwierdziłem nie tak?

Odnośnie odpadania powłoki z żaren, zmieliłem na Aergrindzie już ze 2-3kg kawy i nie zauważyłem aby choć troszkę tej powłoki odpadło  :szampan:
« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2018, 18:22:46 wysłana przez picasso83 »

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #124 dnia: 30 Maj 2018, 18:34:36 »
Mam oba i ciężko mi określić, że któryś jest szybszy. Wygodniejszy jest Komeś.

Inna rzecz, że w ręcznych mniej znaczy więcej. Im szybciej krecisz tym ziarenka bardziej podskakują, czyli wolniej mielisz.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #125 dnia: 30 Maj 2018, 18:38:35 »
Też mam wrażenie że na feldgrindzie (a to chyba te same żarna) mieli się nieco szybciej niż na komesiu, ale też z większym oporem,  przy czym nie robiłem testów stoperem, może węższego knocka z gumką o tyle lepiej się trzyma, że poprostu kręcę szybciej :) Niemniej pierwszym spostrzeżeniem po zakupie komesia był inny dźwięk i właśnie wrażenie że się więcej trza nakręcić

Edit
A dla mnie wygodniejszym jest knock, o wiele lepiej się trzyma bo jest wąski i wypolerowany i z gumką, do tego metalowy pojemnik na oringu nie włącza podświadomego trybu "uważaj bo się strzaska". Komeś za to jest przyjemniejszy, drewno i jego "aura wspaniałości" jest wielka :) no i na pewno nie powiem że jest niewygodny, ooo nie, knock jest poreczniejszy, jak wojskowy scyzoryk, a komeś to taki nóż do masła z perłową rączką, oboma posmarujesz sznitę ;)

No i jak bym miał na oko wyrokować, bo pomiarów również nie posiadam, to komeś daje mi odrobinkę równiejszy przemiał, tak troszeczkę, takie wybrzydzanie ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2018, 18:53:52 wysłana przez trez »

Offline Lukhasz

• -
  • Ekspres: V60 forever, Aeropress, Chemex, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Timemore Chestnut Nano
« Odpowiedź #126 dnia: 30 Maj 2018, 20:02:44 »

jak Ty to robisz?
Normalnie  ;-) Na obu młynkach mielę z tą samą prędkością i przy ustawionej tej samej grubości mielenia (test robiłem przy przemiale do espresso, w obu przypadkach zaparzanie w 25 sek, 18g kawy/ 36g naparu) na aergrindzie zmieliłem w 40 sekund, podczas gdy na Komendancie potrzebowałem ok. 1 minuty.

Mam podobnie z Timemore vs Komeś, na pierwszym mieli się trochę trudniej, ale i wyraźnie szybciej.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Offline Michu28

• Ekspres: Aeropres,Drip hario,kawiarka Bialetti
  • Młynek: Hario slim,Aergrind
« Odpowiedź #127 dnia: 30 Maj 2018, 22:04:02 »
Tak skromnym zdaniem to porównywanie młynków jest jak porównywanie samochodów😛Widziałem Komesia na żywo no nie powiem było wow.Pół kuchni by zajął😉Tak z tego co poczytałem to Knock to taka bardzo dobra klasa średnia.Wszystko ma a kosztuje znacznie taniej.Tą resztę to chyba wolę wydać na kawę.Teraz posiadam Hario slim(wiem wiem szału nie ma)ale od czegoś trzeba było zacząć.Nauczył mnie picia kaw(koniec marketowych zmielonych kaw i rozpuszczańców😀)czas hario powoli pożegnać.Wasze porady nakierowały mnie na Aergrinda i teraz już do posiadaczy tego młynka prośba o jakie nastawy pod drip,ap,prismo,french press.Z góry dziękuję i pozdrawiam

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #128 dnia: 31 Maj 2018, 10:46:06 »
1,8 (jeden cały obrót i potem na 8 ) -- tam gdzieś się zaczyna skala używania, czyli espresso, ale do prismo może to być zbyt drobno. Więcej niż 3,0 nigdy nie używam. Cuppingowo/drippowo jest w okolicach 2,0 - 2,2.

Wracając do porównania, bo mnie koledzy ciut zmobilizowali:
Ciężko to porównać, bo co to jest szybkość mielenia? Czas jako efekt prędkości pominąłem, skupiłem się na liczbie obrotów przy małej prędkości, aby żarna na pewno były pełne, aby wyeliminować podskakiwanie ziaren.
Pozostaje jeszcze kwestia ustawień: takie same ustawienia to te, które dają podobne rezultaty? czy te które mają średnią podobną wielkość cząsteczki? Ano właśnie. Znów pojawia się pytanie czy aby większa ilość pyłu nie sprawia, że dany młynek ustawiamy grubiej, a zatem będzie szybciej?

Pokusiłem się jednak o szybkie porównanie bezpośrednie i absolutnie nie mogę potwierdzić wniosku, że aergrind jest szybszy. Gdybym się do tego przyłożył, to pewnie udałoby mi się udowodnić tezę odwrotną. Niemniej nie chce mi się :) bo są to w praktyce tak pomijalne sprawy, że znacznie łatwiej gdzieś indziej znaleźć te 20s. każdego dnia.

Offline JanekdF Mężczyzna

• Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
« Odpowiedź #129 dnia: 01 Czerwiec 2018, 23:17:11 »
1,8 (jeden cały obrót i potem na 8 ) -- tam gdzieś się zaczyna skala używania, czyli espresso
E, na pewno? Ja do espresso mielę 1,2 - 1,3 zazwyczaj, zależnie od stopnia wypalenia ziarna. Do Prismo ostatnio zmieliłem na 0,12 i dało radę przecisnąć i smak był w porządku.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #130 dnia: 02 Czerwiec 2018, 01:45:18 »
Na pewno parzyłem espresso na 1,8. Co oczywiście nie wyklucza Twoich doświadczeń.

Offline JanekdF Mężczyzna

• Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
« Odpowiedź #131 dnia: 02 Czerwiec 2018, 23:51:29 »
O żeż, to dziwne. Na 1,8 to ja czasami dripuję, choć raczej też częściej przy 2,0 - 2,2. Tu się zgadzamy, skąd więc taka rozbieżność przy espresso? Nie wydaje mi się, żeby była partie z różnymi gwintami od regulacji. Ciekaw jestem Twojej dozy, ubicia, ciśnienia ekstrakcji... Powyżej 1,4 to już u mnie leje się z kolby strumieniem.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline Michu28

« Odpowiedź #132 dnia: 03 Czerwiec 2018, 00:44:03 »
A ja znalazłem takie wartości.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #133 dnia: 03 Czerwiec 2018, 12:06:12 »
Dziwne. Ja patrzyłem 18/300 na 2.4 i wyszło w okolicach 2,5 min a szoty wychodziły w miarę ok przy 1.7-1.8. Coś chyba jednak jest na rzeczy z tą regulacją.

Offline Michu28

« Odpowiedź #134 dnia: 03 Czerwiec 2018, 22:27:43 »
Ciekawe skąd te rozbieżności🤔🤔

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi