Autor Wątek: Prośba o pomoc w wyborze ekspresu Bezzera Magica s PID vs ROCKET Mozzafiato Type  (Przeczytany 25284 razy)

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Co do wag dodam od siebie, że do ręcznego młynka waga tak, do elektrycznego z timerem niekoniecznie. Ja używam tylko przy ręcznym młynku, elektroniczny ma dostosowany do danej kawy czas i grubość przemiału, korekty po tym co wylatuje i jak smakuje, z 2 razy zważyłem ile wagowo wyszło kawy po przeczytaniu wątku, że według pewnej znanej osoby 3:1 lepsze niż 2:1 :)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
A do wagi ekstraktu, czy do pierwszego ustawienia młynka dla nowej kawy?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Gdy 0,5 g ma tak wielki wpływ na kanałowanie to ubijanie kawy jest na 2 etapy. Pierwszy tamperem, drugi obrotem kolby. Dobrze rozumuję?  :mhh:

Co do wag dodam od siebie, że do ręcznego młynka waga tak, do elektrycznego z timerem niekoniecznie. Ja używam tylko przy ręcznym młynku, elektroniczny ma dostosowany do danej kawy czas i grubość przemiału, korekty po tym co wylatuje i jak smakuje, z 2 razy zważyłem ile wagowo wyszło kawy po przeczytaniu wątku, że według pewnej znanej osoby 3:1 lepsze niż 2:1 :)

Masz na myśli Scott Rao czy mnie.  ;)  :lol2:

Porównywałeś może smaki wynikające z przemiału z młynka ręcznego kontra 65 mm płaskie żarna?
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
Edi, idź sobie do jakiegoś wątku o konstrukcji żaren, już raz się popisałeś swoją wiedzą o żarnach w młynkach ręcznych. I mam prośbę, zrób sobie poprawne espresso z jakiejś jasnej Kenii od Elki bez wagi najlepiej z NPF i napisz nam jak długo sprzątałeś kuchnię.

Co do tampingu to ja osobiście robię go z nutacją, na raz, a okręcam tamper o ułamek obrotu, żeby zostawić w sitku ewentualnie przyklejone do tampera drobinki.

Marek.
« Ostatnia zmiana: 08 Styczeń 2018, 08:45:01 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
według pewnej znanej osoby 3:1 lepsze niż 2:1 :)
Jeśli mówisz o blogu Scotta Rao to nie, nie pisał, że jest lepsze.

Tedi, Ty lepiej idź na inne forum te bzdury pisać.

Offline Tedi Mężczyzna

I mam prośbę, zrób sobie poprawne espresso z jakiejś jasnej Kenii od Elki bez wagi najlepiej z NPF i napisz nam jak długo sprzątałeś kuchnię.

Znalazłem dwie kawy. Którą kupić?

http://mastroantonio.pl/Kenia-Muthingi-ini,p,312

http://mastroantonio.pl/Kenia-Slopes-of-8-Peaberry,p,244

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
Obie są pyszne.

Marek.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
Jeżeli w sitku będzie 17,5 g kawy zamiast 18 g, to będzie kanał?
@WS możesz rozwinąć pytanie? Czy to jest raczej niespotykane zjawisko, ja coś źle robię? Jestem ciekawy jak to jest u Ciebie.

Marek.

Offline Tedi Mężczyzna

Obie są pyszne.

O to mi chodziło.  :)

@Antonio. Na przykładzie jasno palonej Kenii, jak u Ciebie wygląda sprawa z dozowaniem, konkretnie +/- 0,5 g w dozie, kontra kanałowanie plus smak który raz wychodzi jako "kwas" przy kanałowaniu,  a za drugim razem gdy kawy jest o 0,5 g więcej wychodzi pyszna kawa?

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6

Offline Tedi Mężczyzna

Tak Paweł, jest tak jak mówisz. Mimo to pić trzeba "wszystko" by mieć o tym pojęcie.
Na tą chwilę mam od Antonia Stormy Weather espresso blend 100% Brazil-Panama-Guatemala palenie oceniam miedzy jasnym a średnim.
Samo zachowanie tej kawy pod względem ekstrakcyjnym oceniam bardzo wysoko.  :ok:

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram

Samo zachowanie tej kawy pod względem ekstrakcyjnym oceniam bardzo wysoko.  :ok:

Com to znaczy, że oceniasz kawę pod względem ekstrakcyjnym?

Mam prośbę do moderatora. Jak słusznie zauważył kolega @hlary dyskusja mocno odbiegła od tematu, ale jest dosyć ciekawa. Może udało by się wydzielić posty, mniej więcej od zapytania o wagę i połączyć z wątkiem @manfred w całość?

Marek.

Offline Tedi Mężczyzna

Kanałowanie, czyli brak tego zjawiska. Wylewka, wylot kawy w sposób jednostajny. W tej materii ZERO problemów mam z kawą od Antonia, jest tak cały czas.
Przemiał pod espresso najgorszy jaki stosuję testując kawę by ją ocenić  jest z młynka EVO 64. Jak widać na moim przykładzie problemów nie mam.
Dodam, gdy miałem ekspres ECM Casa też problemów nie miałem żadnych.

Bym zapomniał, w nosie mam inne młynki i przemiały z nich.  Mówię zawsze w swoich spostrzeżeniach. :)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
Kanałowanie, czyli brak tego zjawiska. Wylewka, wylot kawy w sposób jednostajny. W tej materii ZERO problemów mam z kawą od Antonia, jest tak cały czas.
Przemiał pod espresso najgorszy jaki stosuję testując kawę by ją ocenić  jest z młynka EVO 64. Jak widać na moim przykładzie problemów nie mam.
Dodam, gdy miałem ekspres ECM Casa też problemów nie miałem żadnych.

Bym zapomniał, w nosie mam inne młynki i przemiały z nich.  Mówię zawsze w swoich spostrzeżeniach. :)

I zupełnie nie używasz przy tym całym procesie wagi? Po prostu młyn sypie ile wyjdzie, a ty oceniasz na oko, że to już odpowiednie ratio w te 25 sekund? I wszystko smakuje? Tylko właśnie, co to znaczy, że smakuje, wiem jakie kawy pijasz.

Stormy Weather to chyba blend do espresso, chyba jeden z tych ciemniejszych z "Mastro Antonio"

Offline Tedi Mężczyzna

Wagi używam by sprawdzić i mieć pewność. Ważę ziarno i ml. kawy. Główną zaletą ważenia w moim przypadku jest przypisanie g pod ml. gdy programuję przepływomierze.
A one przy dobrym mam na myśli też drożnym przemiale powodują, że ważenie może pójść w odstawkę. Działa u mnie to doskonale.
Z tego co wyczułem przy ekstrakcji kawy z dozą zmienną o np. +/- 0,5 g sam smak nie zmienia się, tylko jego intensywność no i czas ekstrakcji w minimalny sposób, tampink 15 kg.
Podobnie jest z  procedurą ubijania i planowania kawy w sitku pod względem uzyskanego smaku, o czy wspominali również CDeski na jakimś filmiku umieszczonym na tym forum,
wadą jest czas który jest praktycznie zawsze inny no i błotniki przy kolbie trzeba osadzić  bo sika kawą na wszystkie strony. Pisałem o tym na tym forum jakiś czas temu.
Dlatego tak "mocno usiadłem" na to co napisałeś, bo mnie to zaciekawiło. Tylko 0,5 g różnicy a tak różne smaki.
U mnie wychodzi, mniej kawy w sitku skutkuje mniejszą intensywnością naparu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi