Autor Wątek: Gardelli - Ethiopia Nensebo  (Przeczytany 5148 razy)

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Gardelli - Ethiopia Nensebo
« dnia: 28 Październik 2017, 21:36:09 »
Dość dobrze znana osoba w kawowym światku. Czerokrony ( do tej pory) najlepszy włoski roaster, z kawą obok której nie można przejść obojętnie. Ethiopia Nensebo - 92 punkty SCA (sporo więcej niż niektóre Geishe).

Pochodzenie: Guji, Ethiopia
Palarnia: Gardelli, Forli, Włochy
Obróbka: Naturalna
Odmiana: Heirlooms
Wysokość: 1950-2150 m n.p.m.
Profil: Fiołki, Wiciokrzew, Truskawki, Jagody, Limonka, Brzoskwinia
Data palenia: 30/09/2017
Cena: €15 (na stronie gardellicoffee.com jest po €16  ???

Wysoka ocena SCA już nie robi na mnie wrażenia po porażce smakowej jaką dostałem od ponad 90 punktowej Brazylii od Bailies.
Dodatkowo tak czysto logicznie: kawa za 15 jurków z oceną 92 i Geisha z 60 jurków z oceną 94. Zastanawiające.
Ładna, kolorowa paczuszka, bez wentylka z długim zipem. Bardzo niepraktyczna jeśli chodzi o zasypywanie młynka, bez łyżeczki od aeropressu ziarenka są wszędzie.
Co w środku?
Małe, dość ciemne, ale niesamowicie aromatyczne ziarenka. Malinowo truskawkowy, delikatnie winny aromat, wypełniający całe pomieszczenie. Brak kwaśnych czy ciemnych aromatów. Ziarenka zaskakująco twarde jak na swój kolor, chwile kręciłem Komendantem. Po zmieleniu aromat wręcz wwierca się w nos - słodkie truskawki z słodziutką brzoskwinią z puszki.
Przygotowywane tylko w The Gabi Master A, od 18 do 27 kliku comandante, dozy od 12 - 15, ilość wody od 150 do 275 ml.
W kubku słodkie wino, jak to czesto bywa w naturalnych Etiopiach i  babciny kompot z truskawek. Słodko, słodko, słodko!
Po ostygnięciu pojawia się trochę malin. Jagód czy tym bardziej limonki nie wyczułem. Zero goryczy, zero kwasowości, sama słodycz. Choć szczerze mówiąc, nie jest to dla mnie plus. Ciągle czekałem na troszeczkę Etiopskiej kwasowości, ale się nie doczekałem.
Szczerze polecam tą kawę. U mnie w tym roku bardzo wysoko, był efekt wow, żałuję tylko, że nie zostawiłem trochę na cold brew - mogłoby to być najlepsze co piłem. Cena średnia, ale z przyjemnością kupiłbym jeszcze raz.
Ps. raz zmieliłem na Ikeju 18 gramów na ustawieniu 1.8, czas zaparzania na LaMa Strada 28 sekund, 40 gramów espresso. Słodko, ale jakoś pusto, z delikatnie chmielową goryczka. Niby jest polecana pod espresso i alternatywy jednak w alternatywach jest świetna.
« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2017, 23:24:44 wysłana przez Szczympek »
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Gardelli - Ethiopia Nensebo
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Październik 2017, 22:37:52 »
bez wentylka
A Rubens nadal pakuje w azocie?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Październik 2017, 22:53:57 »
Ciekaw jestem czy kojarzycie wiciokrzew?
Bo ja nie, ale wspomniana przeze mnie Gelena Abaya też ma ten aromat... ;)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Październik 2017, 23:02:41 »
Ciekawe,  jaki wiciokrzew..

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Lonicera_xylosteum_flowers.jpg
/wikipedia/commons/b/be/Lonicera_xylosteum_flowers.jpg

Kojarzę dobrze pomorski i suchodrzew, ale nie rozpoznałabym (w kawie) jego aromatu.
W lesie (pomorski) faktycznie pachnie bardzo intensywnie.

Taka uwaga: palarnia Gardellego nie jest w Rzymie, ale w Forli, przy Via Balzella..

« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2017, 23:12:06 wysłana przez Elka »

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Październik 2017, 23:23:33 »
Wiciokrzew to z angielskiego Honeysuckle i jest dosc popularny w Irlandii ze względu na to, ze wyglada pięknie. Ma mocny i intensywny słodki zapach. Mam jedna kawę z Burundi i tez ma ten aromat.

@elka Dzieki za poprawę! Szukałem na stronie i znalazłem adres w Rzymie. Moze tam ma kawiarnie?
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Październik 2017, 08:53:43 »
Nie.  Rubens ma tylko bar i mały  piec w "zona industriale" w Forli. Rubens chciał wyjechać do Holandii i tam otworzyć  sklep. Drugą opcją był Londyn.
Jego największym rynkiem zbytu jest teraz Polska. Jeśli jego kawy są w Rzymie,to znaczy że ktoś tam sprzedaje dripy..

A z tym wiciokrzewem to ciekawa historia.  Większość testerów/konsumentów polskich nie skojarzy go z niczym. Jak piszesz, jest to krzew, który masowo spotykasz w Irlandii. Wiciokrzew pomorski jest  rośliną atlantycką i nad morzem jest go  dużo w lasach,ale poza łagodnym klimatem nadmorskim już nie.
Pospolity w lasach jest inny gatunek:wiciokrzew suchodrzew, ale on ma bardzo niepozorne kwiaty. Myślę, że i Ty miałabyś trudności  z identyfikacją zapachową wiciokrzewu, gdyż większość aromatów kodujemy w dzieciństwie.

Na pewno wiciokrzew nie jest w Polsce "aromatem dzieciństwa". Testerzy/konsumenci z danego kraju tworzą sobie własną "mapę sensoryczną". Gdy w opisach kaw z pewnych palarni widzę "kwaskowatość  tamaryndowca",  mam ochotę zgrzytać zębami,gdyż nie wiem,o czym do mnie mówią./piszą.
Podanie takich aromatów na etykietach (kaw palonych w Polsce) może mieć tylko jeden efekt: stworzenie dystansu między palarnią-ekspertem a mną konsumentem-ignorantem..

Odello, mój Mistrz analizy sensorycznej  używał określenia  "trifoglio lodigiano di secondo taglio", aby wskazać taką sytuację. Podobno gdy pewien "eno-krytyk" przedstawiał dosyć wymyślną mapę aromatów jakiegoś wina na enologicznym kongresie, Odello wszedł na mównicę i powiedział że w omawianym winie on osobiście czuje zapach..koniczyny z Lodi z drugich sianokosów.

Z fiołkami jest też dość ciekawie. Ilu z nas tak naprawdę je uważnie wącha, powtarzając w myśli "to jest fiołek"?  :kwiat:
Nie odnoś tego, Szczympku, do siebie.  To taka refleksja ogólna..
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2017, 08:59:16 wysłana przez Elka »

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Październik 2017, 11:05:02 »
Chyba moja ulubiona kawa z tej palarni. Smakuje bardzo dobrze w alternatywach jak i jako espresso (przy czym espresso raczej dla tych co szukają mocniejszych wrażeń w filiżance)

Espresso: doza 20g, mielenie na Ek43 (nie pamiętam ustawienia, 1,0 albo 2,0), parzenie na LaMa Strada AV (93 stopnie), czas 30s

W filiżance sporo się działo, smaki naprawdę wyraziste choć niektórym może przeszkadzać dość intensywna "winność".

W alternatywach piłem z Gabi, V60 i Chemexa. Z tej trójki dla mnie najlepiej wypada Gabi bo zdecydowanie najbardziej podbija owocowe smaki.
Brzoskwiniowy posmak jest mega  :pycha:

Offline Cartmann

• Ekspres: Hario v60-02; clever dripper
  • Młynek: Ręczny tiamo, severin z trójką
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Październik 2017, 16:30:28 »
@Elka skąd takie informacje, że największym odbiorcą kaw Rubensa jest Polska?

Na instagramie kaw Gardelli widziałem zdjęcie z rzymskiej kawiarni, gdzie było napisane, iż tutaj profesjonaliści serwują mieszankę Cognibianco, więc nie tylko dripy...

Jeśli zaś chodzi o kodowanie aromatów w dzieciństwie, to pozwolę sobie się nie zgodzić, ponieważ w dzieciństwie nie było u mnie na stole mango, borówek amerykańskich czy syropu klonowego, a jednak potrafię te aromaty rozpoznać w kawie.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Październik 2017, 18:23:24 »
Cignobianco, czyli "Biały łabędż". Jeśli w Rzymie serwują tę mieszankę ,to miejsce gdzie tak się dzieje, jest miłą odmianą od podawanych wszędzie kaw z aromatem węgla i asfaltu.

Co do do borówek,mango itp one faktycznie dość często goszczą na naszych stołach i ich aromaty nie wydają się nam egzotyczne: z czymś się konkretnie kojarzą. Są jednak deskryptory kojarzące się "ogółowi populacji" lub bardzo osobiste, zawężone do doświadczeń sensorycznych danej osoby. Wiem jak wygląda wiciokrzew, ale za mało miałam z nim doświadczeń, żeby jego aromat zakodował się jakoś w mojej epizodycznej pamięci..

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Październik 2017, 18:59:30 »
Skąd moje inne wnioski?

Rynek włoski funkcjonuje bardzo specyficznie. Bary zużywają  naprawdę dużo kawy i rzadko kto posiada swój własny ekspres. Palarniom po prostu opłaca się inwestować w sprzęt i filiżanki swoich klientów.

Kawę kupuje się z "najbliżej położonej palarni" a styl palenia jest "bardzo regionalny". W Lazio,w Rzymie, kawa palona jest do granicy samozapłonu a surowiec użyty do jej produkcji jest raczej kiepski. Aromatem dominującym w espresso będzie zapach tytoniu,drewna, gumy  i asfaltu..
Lokalny patriotyzm włoski jest bardzo ważnym pojęciem a w Rzymie przybiera wręcz rozmiary imperalizmu. Rzymianin odczuwa dumę z miejsca swego zamieszkania a na Włochów z innych rejonów patrzy z wyższością.

Bar z mieszanką Gardellego będzie w Rzymie bardzo "nietypowy"..Gardelli pochodzi z rejonu Emiglia Romagna..W grę może wchodzić jakaś wyjątkowa kawiarnia i wyjątkowy właściciel. Ktoś ma jakieś namiary? :-)

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Październik 2017, 20:06:42 »
Specialty latarnia na morzu węgla, czyli Faro. ;)

Kilkanaście kaw do filtra (nie tylko Gardelli), kawy te podawane w kieliszkach do wina, dwa, albo trzy młyny do espresso, kraftowe piwo, desery w słoiczkach, bardzo miła obsługa.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Październik 2017, 20:17:09 »
Też właśnie znalazłam:

http://www.coffeeinrome.com/faro-luminari-del-caffe-piave-55-00187-roma

Mają też Barna, Ditta Arigianale, Le Piantaggioni del Caffe..

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Październik 2017, 20:21:49 »
Różne rzeczy miewają.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Październik 2017, 20:22:51 »
Nawet Tima Wendelboe!!!. Byłeś u nich, @Donkiszocie? :-)

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Październik 2017, 20:25:55 »
Miałem tę przyjemność. DrUsagi również -- to dzięki jego wpisie gdzieś w odmętach forum wiedziałem gdzie kierować kroki.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi