Autor Wątek: Mała Czarna  (Przeczytany 57362 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Mała Czarna
« Odpowiedź #90 dnia: 01 Listopad 2017, 16:33:25 »
A ja wiem, ale nie powiem kawka

Offline Pawcio Mężczyzna

• Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #91 dnia: 01 Listopad 2017, 16:41:17 »
Nie mów ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #92 dnia: 01 Listopad 2017, 19:00:40 »
Spróbowałem wyżej, 96C. Kawa numer 3 to zdecydowanie nie mój klimat. Taka delikatna grejpfrutowa goryczka. W V60 jak dla mnie fajna wyrazista, zdecydowana w smaku. W Gabi taka grzeczna słodka, bez niczego wybijąjcego się na pierwszy plan.

Razem z synem w obu próbach wskazaliśmy wersję V60 jako smaczniejszą.
LMWDP #469

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #93 dnia: 02 Listopad 2017, 10:20:46 »
Kawa nr 2 to już bliżej moich klimatów. Poranny test Gabi vs. V60 zakończył się remisem. Mi bardziej podeszła owocowa wyrazistość i kwaski z V60, syn wskazał na słodycz z Gabi. Obie kawki na tym samym przemiale, 15g/250g.

Blizej moich klimatów, bo praktycznie nie ma goryczki, jest przyjemna owocowość, w Gabi ugrzeczniona i schowana za słodką zaslonki a, a w V60 ta owocowość jest wraz z lekkim kwaskiem na pierwszym planie. Zobaczymy jak wyjdzie przy 96C, zamiast 94C. Samo mielenie znów bardzo lekkie, choć trochę/ociupinkę cięższe od nr 3.

Gdybym miał cokolwiek obstawiać to nr 3 pochodzi z Azji, nr 2 to raczej Ameryka Płd (Kostaryka?).
LMWDP #469

• Global Moderator
« Odpowiedź #94 dnia: 03 Listopad 2017, 09:28:12 »
Nr 1 to efekt wow!, kawa idealnie pasuje do tego co lubię i pije. Równa, dużo słodyczy, leśne owoce. Kenia?

Jedyneczka to moja ulubiona "Mała Czarna"
LMWDP #469

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #95 dnia: 03 Listopad 2017, 11:18:57 »
Ja obstawiam jednak jakąś Etiopię po zapachu. Moje typy:
1)Etiopia - najbardziej owocowa, fajna w obiorze, bardzo słodka,
2)Honduras - Ciekawa, taka najbardziej zbalansowana, ale ma w sobie to coś,
3)Brazylia/Kolumbia, choć może faktycznie coś z Azji jak sugerują wyżej - ja czuję czekoladę, taka najbardziej klasyczna.

Będę wam kibicował.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #96 dnia: 03 Listopad 2017, 11:47:58 »
Hmmm.... kawka popróbuję jutro to coś od siebie dorzucę ;)

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywy
« Odpowiedź #97 dnia: 03 Listopad 2017, 13:53:03 »
Nr 1 to efekt wow!, kawa idealnie pasuje do tego co lubię i pije. Równa, dużo słodyczy, leśne owoce. Kenia?
Robiłeś w Gabi?

• Global Moderator
« Odpowiedź #98 dnia: 03 Listopad 2017, 14:01:54 »
Tak. To w Gabrysi. Z tego co zostało drugie podejście będzie w klasycznym 15g pojedynku V60 vs. Gabi. Przy okazji sprawdzę jak mniejsza dozą wpływa na smak.
LMWDP #469

Offline Pawcio Mężczyzna

• Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #99 dnia: 03 Listopad 2017, 14:17:55 »
Jako, że została mi dosłownie ociupinka kawy nr 2 w opakowaniu, postanowiłem przyeksperymentować i zrobiłem sobie domowego blenda ;)
Zmieszałem 15 gramów Indonezji Mandheling z 5 gramami Małej Czarnej nr2. Wyszła mi bardzo pyszna kawa kawka. Spodziewałem się, że kwaski wzrosną w smaku naparu a tu niespodzianka. Podbite zostały inne nuty smakowe z czekoladą na czele. Pozostał posmak chyba orzechów włoskich na podniebieniu :ok:
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad 2017, 14:20:14 wysłana przez Pawcio »

Offline MałaCzarna

• Lokalna Palarnia Mała Czarna
  • Użytkownik komercyjny
    • Lokalna Palarnia Mała Czarna
  • Ekspres: Victoria Aurduino ...Nuova Simonelli...
  • Młynek: Compaq,Fiorenzato 64evo 2x, Rancilio, Commandante, Mahlkonig
« Odpowiedź #100 dnia: 03 Listopad 2017, 16:41:50 »
Przyglądamy się Waszym relacjom i dziękujemy ! Cieszymy się, że kawy Wam smakują.Weekend nadchodzi wobec tego to dobry czas na napisanie "recenzji"- kto jeszcze nie napisał, bardzo prosimy. W przyszłym tygodniu "kawa na ławę !" Napiszemy co to za kawy i jakich smaków można w nich szukać.  :)

Mateusz
RABAT dla WOK   - 10 % powyżej 200 PLN hasło: araraforum

Offline robert-o Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Venus 4tz; FP, AP, V60-01
  • Młynek: DF64, Timemore G1S, 1Zpresso E, Hiku, Timemore Go
« Odpowiedź #101 dnia: 04 Listopad 2017, 10:22:27 »
To ja też dorzucę trochę swoich wrażeń z porównania otrzymanych kaw. Zacząłem od cupping'u:

Kawa nr 1 - Kwiatowo owocowa. Najbardziej wyczuwalny dla mnie był smak hibiskusa. Zbalansowana(nawet żonie zasmakowała bez mleka). Od razu skojarzyła mi się z Etiopią z innej palarni, którą aktualnie uskuteczniałem.

Kawa nr 2 - Dało się wyczuć większą kwasowość, taką cytrusową. Mimo iż ten "cytrus" bardziej się wyróżniał to kawa była smaczna. Nie jestem w stanie określić pochodzenia. Nie będę nawet strzelał.

Kawa nr 3 - Tutaj zdecydowanie większa kwasowość niż u poprzedniczek. Jednocześnie było więcej goryczki. Smakowo bliżej jej kawie ciemniej palonej(po ziarnach nie byłem w stanie tego ocenić). Skojarzyła mi się z kawą z Indii.

Następnie przyszedł czas na standardową dla mnie codzienną kawę, czyli odwrócony Aeropres w proporcjach 13/200g/1min.
Tutaj kawa nr 1 bez zmian -  ten sam charakterystyczny smak. Kawa 2 nabrała troszkę goryczki. Nr 3 też bez większych zmian.

Kawy te piłem w jedno-dniowych odstępach czasowych, więc postanowiłem zrobić kolejne bezpośrednie porównanie - tym razem Aeropres 7/100g. Wszystkie kawy zrobione jedna za drugą.
Wrażenia jak z cupping'u. Kawa nr 1 powtarzalna, przepyszna. Nr 2 wyszła tym razem bez goryczki - też bardzo dobra. Nr 3 bez zmian.

Moim faworytem od samego początku została zdecydowanie kawa nr 1. Drugie miejsce, również zgodnie z numeracją czyli nr 2. No i trzecie miejsce dla kawy nr 3.
Kawy były bardzo dobre. Ciekaw jestem ich pochodzenia.

Offline dilbi Kobieta

• Ekspres: French Press, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Wilfa cgws-130b, ręczny
« Odpowiedź #102 dnia: 04 Listopad 2017, 13:02:07 »
Właśnie testuje nr 2.
Po zmieleniu dużo jaśniejsza niż 1, wyraźny zapach owoców cytrusowych.
Zalane w FP, temperatura 92 stopnie, 4 minuty.
Pierwszy oddech po zalaniu - wielkie zdziwienie, bo w aromacie coś ziemistego  :wow2:
Potem już tylko karmel :) o jakieś owoce.
Napar dużo jaśniejszy niż w 1.
Smak - lekko kwaskowy, cytrusowy, ale bardzo przyjemny. Ma jeszcze coś czego nie jestem w stanie identyfikować.
I wiem, że już coś podobnego kiedyś piłam w kawie z innej palarni, ale nie jestem w stanie skojarzyć co to :(
Jeśli chodzi o moje klimaty, to dałabym prawie znak równości pomiędzy 1 a 2 - z lekką przewagą na korzyść 1  :pycha:

Offline Mader Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
« Odpowiedź #103 dnia: 04 Listopad 2017, 18:37:54 »
Mam i ja. Odebrałem wczoraj.
Dziś paczka numer 1. Po otwarciu czuć było delikatna słodycz taka bardziej owocowa.
Przygotowanie w aeropress
17g doza
24 klik IH
V60-02
92 stopni
Metoda zalane 50g, wymieszane i dolane do pełna. Odczekałem 2 min od pierwszego zalania i przeciskałem. Całość zamknęła się w 2.20 min. Dolałem w kubku do 300ml.

Zapach i smak kawy przypomina mi Kenię jaka piłem ostatnio w jednej kawiarni. Owocowa słodycz. Stawiam wiec na Kenię bo na Etiopię to za miękkie ziarna.

Zaparzyłem podobnie paczkę numer 2 i 3.

Kawa numer 2 po otwarciu dało się wyczuć lekki owocowy zapach. Kawa nr 3 już nie. Stawiam, że to kawy z Ameryki Południowej. Obie były ok ale tylko ok w porównaniu z kawa nr jeden. Wypiłem i tylko tyle.
Rozpatrując zakup to zdecydowanie kawa nr 1 z przyjemnością zakupię. Kawa nr 2 i 3 warte spróbowania ale dla osób, które mają zdecydowanie bardziej rozwinięte kubki smakowe i docenią to czego jak nie mogłem odkryć (np. 7 letnia córeczka jednego z forumowiczów ;) )

Dziękuje za możliwość spróbowania. Dziś odebrałem Gabryśke to jeszcze w niej 2 i 3 pójdą do spróbowania, bo numer 1 już dawno przelany. Jestem ciekaw co to za kawa nr 1.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

« Odpowiedź #104 dnia: 05 Listopad 2017, 16:28:21 »
Dobra, teraz moja kolej na wrażenia z testów.

Wszystkie kawy parzyłem przy użyciu drippera V60-01 (z jednym wyjątkiem). Do każdej paczuszki zastosowałem ten sam schemat. Po 3 próby z temperaturą wody: 88-90, 90-92, 94-96 stopni. Młynek ustawiałem w taki sposób, aby każdy przelew trwał mniej więcej 3min. Doza 18g kawy / 300g wody. Na 3 polania.

Zacznę od kawy, która najmniej przypadła mi do gustu. Jest to zdecydowanie miejsce trzecie w całym zestawieniu. Mam tutaj na myśli paczkę nr 2. W przypadku tych ziarenek V60 poległo w moim odczuciu (tutaj zrobiłem mały skok w bok i przy ostatniej próbie użyłem drippera Kality). Kawa dość płaska w smaku. Ni to czekolada, ni to owoce - po pierwszych łykach. Przy końcu posmak warzyw (?!). Natomiast przy użyciu Kality (94-96 stopni) - zdecydowanie więcej czekolady. Podbite body. Przebijający się smak jeżyn? porzeczki??. Gwatemala? Brazylia? Coś mnie kierowało właśnie w te rejony.

Drugie miejsce zajmuje paczuszka nr 3. Z każdą próbą miałem inne odczucia. Jednego jestem pewien, że przy wyższej temperaturze napar wychodzi najsmaczniejszy (oczywiście dla mojego języka). Aromatyczna - owoce, cytrusy - słodki zapach. Czekoladowa, słodka, przyjemnie kwaskowata na finishu. Ktoś tu nawet pisał o grejpfrutach - rzeczywiście cierpkość i smak tego owocu jest tu odczuwalny. Zaskoczony jestem. Strzelałbym w Kolumbie. Zawsze kojarzy mi się z czekoladą i cytrusami.

Zdecydowanie pierwsze miejsce zajmuje u mnie kawka z paczuszki nr 1. Smakowa bomba. Tutaj najlepiej sprawdziła się temperatura 90-92stopnie. Napar bogaty w najróżniejsze aromaty. Smakowo jest czekolada, jest karmel, zdecydowany smak owoców leśnych - poziomki?? Truskawka, może trochę cytrusów. No i duuuużo słodyczy! Uzależniająca. Chce się coraz więcej i więcej. Ciężko się opanować, a tak szybko się kończy. Obstawiam, że są to ziarna z Etiopii. Nigdy nie odważyłem się na ziarna z Kenii, więc nie wiem czy to nie, aby właśnie ziarna z tego regionu.. Na pewno jest to kawa, którą chętnieee kupię! Więcej! Więcej!

A na koniec. Dzięki bardzo Małej Czarnej za możliwość spróbowania waszego wypieku! Fajne doświadczenie.  :poklon: :poklon:

PS. Przypomniało mi się na sam koniec wywodu. Piłem jakiś czas temu kawę z Nikaragui - Santa Teresa od Coffee Republic (jeśli dobrze kojarzę). Bardzo zbliżona w smaku do kawki z paczki nr 1. Kurczę, może to coś z tego regionu?! Sam nie wiem.
Czekam z niecierpliwością na informacje o tych ziarenkach!

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi