Autor Wątek: Wymiana ekspresu kolbowego na porządny-dyskusja poboczna.  (Przeczytany 11670 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Wymiana ekspresu kolbowego na porządny-dyskusja poboczna.
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Wrzesień 2017, 12:11:34 »
Jak będzie tylko ciepłe doppio, to do kogo zwrócić się mam  z pretensjami?
A po co tyle pesymizmu i negatywnego myślenia - nie lepiej napisać - "Komu mam dziękować, że wszystko okazało się w 100% perfekcyjne. Gdzie kupię taką maszynę i za ile?"
LMWDP #469

Offline andy Mężczyzna

• Ekspres: AP, Siurkacz V60, Bialetti Venus 2tz, Phin, Chemeks, Moccamaster Cup One
  • Młynek: Comandante MKIII Red Sonja, Rhinowares
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Wrzesień 2017, 12:20:32 »
Czegoś nie rozumiem. Od kiedy to typ podgrzewacza wody ma wpływ na to jaką temperaturę ma ciastko? Załóżmy że woda wchodząca w nie ma temperaturę taką jak powinna mieć i jest niezmienna przez cały proces. Jeżeli ciastko "stygnie" (bo chyba o to chodzi Tediemu), to już kwestia tej części ekspresu która odpowiada za utrzymanie temp w kolbie czyli sama kolba i ten wihajster pod który się ja wkłada. Mam racje?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Wrzesień 2017, 12:35:52 »
Czyli tak zwana grupa zaparzająca. Jeśli jest ona wykonana z tych samych materiałów co w HX, ogrzewa się do pożądanych temperatur osiągalnych dla HX (w HX trzeba ją często studzić) to nie widzę różnicy w tych elementach między TB a HX.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Wrzesień 2017, 13:10:44 »
Nie zapomnijmy o jednej ze składowych całych tych rozważań - stabilność temperaturowa jest w IT badana pod kątem tedipresso, a do tego trzeba innej metody pomiarowej. I mam dziwne wrażenie, że nikt jej nie pozna i nie zobaczymy realnych wyników takiego "testu"...

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Wrzesień 2017, 13:22:14 »
I dlatego też w takich testach nie chcę uczestniczyć.
Podajesz jakąś tam wartość  o ile dobrze pamiętam coś ok.36 ml. pojemności w przepływowym ogrzewaczu wody zwanym termoblokiem.
Źle pamiętasz. Po dokształt zgłoś się do Supermarketu, do innych wątków lub na priv.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Wrzesień 2017, 13:51:57 »
A po co tyle pesymizmu i negatywnego myślenia - nie lepiej napisać - "Komu mam dziękować, że wszystko okazało się w 100% perfekcyjne. Gdzie kupię taką maszynę i za ile?"
Chciałbym, żeby tak było jak mówisz. Przy tym też, żeby to odbyło się w trosce o jakość wody.

I dlatego też w takich testach nie chcę uczestniczyć.

Miałbyś bojler, to test by się znalazł. A tak w trosce o sprzedaż( popraw mnie jak się mylę), ta wiedza jest wręcz zakazana.

Po dokształt zgłoś się do Supermarketu, do innych wątków lub na priv.

Nie interesują mnie dane jako tako od producenta. Wolę polegać na tym co wyczytam z tego forum. Użytkownikiem termobloku też jeszcze jestem. Z bojlera wpiętego jako cześć grupy, kawę robiłem.
Z HX też. Ekspres jest prosty w budowie. Problemem jest oddziaływanie fizyczne. Nie tylko dla termobloków, lecz dla wszystkich producentów ekspresów.
Tak wiec jak coś będziesz zachwalał na podstawie danych z netu, to nie licz na moją pobłażliwość. Nie wszystkim pieniądze lecą z nieba, trzeba na nie zapracować.
Przez wiedzę zawartą na tym forum, jest duża szansa, że kupujący pozna możliwości towaru przez jego zakupem.
Dla mnie jest to priorytet.
Wracając do Supermarketu, gdy będę chciał coś kupić, zahaczę o ten dział.

Generalnie, do pomiaru temperatury używamy Scace Thermofilter - zdaje się, że ma taki Antonio. Wyniki są nie do końca takie same, jak przy ciastku kawowym (przepływ wody w czasie przez ciastko jest inny niż przez Scace Thermofilter, ale to szczegół), ale za to powtarzalne.

Wszystko rozchodzi się o pewne szczegóły. Dodam, środowisko ekstrakcyjne. Gdy są przydatne pewne reakcje to się je uwzględnia, gdy one szkodzą, to się o nich nie wspomina.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Wrzesień 2017, 14:05:20 »
Jak piszesz masz termoblok. Jeśli jest to termoblok z ASCASO to zrób sobie proste doświadczenie. Do pustego termobloku wlewaj strzykawką wodę. Z drugiej strony podstaw menzurkę. Jak Ci woda zacznie wypływać z drugiej strony to będziesz wiedział ile wody mieści się w termobloku. To co podaję to nie są informacje z netu lecz z naszych doświadczeń. W odróżnieniu od Ciebie jak coś piszę to w oparciu o nasze doświadczenie. Jak nie wiem nie odzywam się. Taką mam zasadę.
Bojlerów miałem sporo. Zapominasz, że ASCASO do 2012 produkowało ekspresy z bojlerami. Poza tym my także sprzedajemy ekspresy HX oraz 2B. Mam więc porównanie. 
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Wrzesień 2017, 15:40:12 »
To forum powoli staje się jednym wielkim wysypiskiem przepychanek z Tedim w każdym temacie jest mnóstwo jego postów nic nie wnoszących do dyskusji. Żeby znaleźć coś wartościowego  trzeba przepychać się przez naście stron kontentu o zerowej wartości merytorycznej. Może któryś z adminów zainteresował by się tym? Robi się tu straszny syf.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #38 dnia: 18 Wrzesień 2017, 18:32:31 »
Jak Ci woda zacznie wypływać z drugiej strony to będziesz wiedział ile wody mieści się w termobloku. To co podaję to nie są informacje z netu lecz z naszych doświadczeń.
No to przepraszam Ciebie. :redface:  Myślałem, że te ml. to info z netu.

W odróżnieniu od Ciebie jak coś piszę to w oparciu o nasze doświadczenie.

A myślisz, że ja z czego. Z netu. :lol2: Szkoda czasu.  Do tego jak jeszcze doktor Google przetłumaczy słowo odciążyć na słowo obciążyć to sama rozkosz w zrozumieniu i pojmowaniu jest dla mojego mózgu.  :nienie: :lol2:

Jak nie wiem nie odzywam się. Taką mam zasadę.

Ja mam taką samą.  :taktak:

Teraz idę "porozmawiać" z ekspresem 2 GR który dotarł do mnie parę godzin temu. :)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Wrzesień 2017, 19:33:39 »
Czyli się nie dowiemy :-\

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #40 dnia: 18 Wrzesień 2017, 19:40:09 »
Mi fajnie się czyta inny punkt widzenia, mniej negatywne do tego nastawienie. Jakbyśmy wszyscy sobie potakiwali to by nudniej było 😀

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #41 dnia: 18 Wrzesień 2017, 20:06:59 »
Czyli się nie dowiemy

Nie dowiemy, o czym?

Mi fajnie się czyta inny punkt widzenia, mniej negatywne do tego nastawienie. Jakbyśmy wszyscy sobie potakiwali to by nudniej było 😀

Jest to dialog na forum. W realu dużo łatwiej jest o wzajemne zrozumienie. :taktak:

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Wrzesień 2017, 20:37:05 »
Nie dowiemy się dlaczego odpowiadasz tylko na te pytania, na które chcesz, dlaczego prowadzisz rozmowę w równoległym wymiarze, niby na temat, ale jednak nie w meritum, niby słusznie, ale jednak sprytnie omijając fakty, niby kulturalnie, ale jednak z prztyczkami.

Padło proste pytanie: co złego jest w pomiarach temperatury wedle WBC? dwukrotnie padło przypomnienie, ale odpowiedzi ani rozmowy z ekspresem dwugrupowym wedle tłumaczenia z google z literówką. Możemy się bawić w Wieżę Babel, tylko co z tego za kot w trampkach?

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #43 dnia: 18 Wrzesień 2017, 21:18:17 »

Tobie Donkiszot wystarczy test WBC  :mhh: a mi test temperatury kawy po ekstrakcji. Test WBC pewnie wyjdzie pomyślnie. Jak tak będzie, kawa w filiżance będzie gorąca jak z bojlera. Nic tylko cieszyć się. Ja jestem za.
Poczekamy, zobaczymy jaką "nowy" termoblok ma wydajność. Już to widzę, gorące doppio bez przegrzewania wody. Obym się tylko pomylił.
Do testów WBC nic nie mam. Co nie znaczy, że mam im  ufać. Ty możesz ufać. Ja krytykować Twojego podejścia nie będę.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Wrzesień 2017, 21:48:04 »
Proszę nie wmawiaj mi co mi wystarczy i czemu mam ufać.

Skoro nic do nich nie masz, to czemu im nie ufasz?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi