Autor Wątek: Comandante - ręczny ubermłynek  (Przeczytany 521365 razy)

Offline tsugaru

Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #2055 dnia: 03 Styczeń 2025, 12:11:09 »
Hej, czy ktoś używa Comandante do ekspresu kolbowego? Jak wrażenia? Obecnie mam ten młynek do alternatyw, ale teraz chcę wejść w ekspres kolbowy. Zastanawiam się nad kupieniem lepszego ekspresu teraz, potem potencjalnie zmiana młynka. Zastanawiam się czy ten młynek będzie wystarczająco dobry.

Offline apodemus

• Ekspres: Lelit MaraX v2
  • Młynek: Mazzer Philos
« Odpowiedź #2056 dnia: 03 Styczeń 2025, 13:13:58 »
Na początek da radę o ile masz Red Clixa. Ja na początku tak działałem mając Flair 58.

Ale musisz się liczyć z lekkim wysiłkiem, jak miałem pod Flair 58 zmielić dwa razy po 18g to poranny rozruch miałem z głowy :)

Offline Keizo3d Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio silvia V6 PID ReX, V60, Aeropress, Kawiarki.
  • Młynek: Fiorenzato AllGround Sense, ZP6S, C40 MK4.
« Odpowiedź #2057 dnia: 03 Styczeń 2025, 14:33:31 »
Lepiej zacznij zbierać na młynek pod espresso bo maszynka do parzenia jest mniej ważna.  Wracając do Comendante mam z Red klikiem daję radę pod espresso ale jest to upierdliwe i te 15mikronow jest czasami za dużym skokiem by trafić z zadawalacacym rezultatem w filiżance. Z ręcznych są lepsze młynki pod espresso Kinu, 1zpresso itd.

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #2058 dnia: 03 Styczeń 2025, 16:09:43 »
Hej, czy ktoś używa Comandante do ekspresu kolbowego? Jak wrażenia? Obecnie mam ten młynek do alternatyw, ale teraz chcę wejść w ekspres kolbowy. Zastanawiam się nad kupieniem lepszego ekspresu teraz, potem potencjalnie zmiana młynka. Zastanawiam się czy ten młynek będzie wystarczająco dobry.

Zmielić się da, aczkolwiek skok będzie na tyle duży, że dla osoby przyzwyczajonej do mikrometrycznej regulacji rodem z typowego młynka do espresso, zmiana grubości mielenia nie będzie komfortowa. Zdarza mi się w pracy zmielić Timemorem C2 pod espresso i do kawiarki. O ile czas mielenia pod kawiarkę jest jeszcze znośny (ale subiektywnie uważam, że i tak zbyt długi), o tyle mielenie do kolby należy rozważać w kategorii męczarni. Innymi słowy - okazjonalnie: tak, na co dzień: absolutnie nie ;) 

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #2059 dnia: 03 Styczeń 2025, 21:01:38 »
Przy 15-16 mikronach na kliknięcie ja nie mam problemów z ustawienie mielenia pod espresso. Jestem zdziwiony (dopiero teraz sprawdziłem), że "ubermłynek" za kupę siana ma aż 30 mikronów na klika i jeszcze trzeba dopłacać ponad 150zł za usprawnienie...

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2060 dnia: 04 Styczeń 2025, 13:44:11 »
Ten młynek powstał z myślą o przelewach. To użytkownicy zaczęli używać go do espresso. W odpowiedzi powstał pomysł marketingowy na akcesorium red clix. Czy on jest uber czy unten, to już zależy z czym, w jakim zastosowaniu i przez kogo będzie porównanie robione. :)

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #2061 dnia: 04 Styczeń 2025, 14:12:42 »
@krystians minęło bodaj 11 lat od wypuszczenia, młynków ręcznych do espresso jest masa, w tym takie, które mają nawet zmiany 8 mikronów na klika, a Comandante cały czas na tle konkurencji (wcale nie gorszej według wielu opinii) kosztuje najwięcej. ;) A Red Clix to elementy proste jak konstrukcja cepa.
Ciekawe ile to na takim marketingu jeszcze pociągnie.
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2025, 14:30:05 wysłana przez Ramkan »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2062 dnia: 04 Styczeń 2025, 15:20:09 »
Takie mają założenia, skoro nie zmieniają cen w dół, tzn. że ludzie akceptują tę wycenę i legendę jako pewną nadbudowę do wartości. Ale już nie są najdrożsi, są droższe młynki ręczne i ja bym je wolał, gdybym miał wybierać.

Offline tsugaru

« Odpowiedź #2063 dnia: 13 Styczeń 2025, 10:30:36 »
Dzięki za opinie :)

Offline 2szekspir

• Ekspres: Gabi
  • Młynek: Hario
« Odpowiedź #2064 dnia: 13 Marzec 2025, 15:10:30 »
Hej, mam taki problem z młynkiem Commandante, otóż po jego rozkręceniu, wyczyszczeniu i ponowym złożeniu zauważyłem, że od pewnego czasu kiedy rączka młynka nie opada, jestem w stanie wykonać jeszcze aż 6 klików do maksymalnego skręcenia żaren (poziom w którym napotykam taki opór, że nie jestem w stanie już wykonać kolejnego klika). Czytałem na forum, że większość ma tak, że od poziomu w którym rączka opada do maksymalnego skręcenia są tylko 4 kliki, więc zastanawiam się co może być tego przyczyną. Wydaje mi się, że dobrze skręcam młynek, robiłem to zgodnie z instrukcją w necie.

Kiedy parzę kawę zdarza się też czasami tak, że przykładowo mam ustawione pod dripa 24 kliki i użyję młynka do zaparzenia 2-3 kaw i jest ok, po czym kolejne wychodzą w smaku inne, jakby nieco słabsze. Wtedy ponownie maksymalnie skręcam żarna, odliczam 24 kliki i jest ok.

Co może być przyczyną? Z moim młynkiem jest coś nie tak? To nowy młynek, mam go niecałe 3 miesiące. Jest to młynek Comandante C40 MK4 Nitro-Blade.
« Ostatnia zmiana: 13 Marzec 2025, 15:13:22 wysłana przez 2szekspir »

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #2065 dnia: 13 Marzec 2025, 15:23:26 »
Nigdy nie przyszło mi do głowy liczyć ile klików mogę jeszcze zrobić od momentu gdy korbka się blokuje i szczerze mówiąc taka wiedza wydaje mi się kompletnie zbędna ;) Tym bym się nie przejmował ;)

Co "zmiany smaku kawy" to czy czas parzenia także jakoś się zmienia? Bo może być tak, że młynek mieli tak samo, ale pojawia się efekt pewnego "znudzenia się" daną kawą przez co wydaje nam się ona gorsza w smaku ;)

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #2066 dnia: 13 Marzec 2025, 15:49:37 »
Hej, mam taki problem z młynkiem Commandante, otóż po jego rozkręceniu, wyczyszczeniu i ponowym złożeniu zauważyłem, że od pewnego czasu kiedy rączka młynka nie opada, jestem w stanie wykonać jeszcze aż 6 klików do maksymalnego skręcenia żaren (poziom w którym napotykam taki opór, że nie jestem w stanie już wykonać kolejnego klika). Czytałem na forum, że większość ma tak, że od poziomu w którym rączka opada do maksymalnego skręcenia są tylko 4 kliki, więc zastanawiam się co może być tego przyczyną. Wydaje mi się, że dobrze skręcam młynek, robiłem to zgodnie z instrukcją w necie.

Przede wszystkim zawsze po czyszczeniu żarna w środku mają mniejszy opór, więc chwilowo łatwiej ustawić młynek tak, żeby mielił drobniej. Nie mam Comandante, ale myślę, że w Timemorach jest tak samo - to czy do maksymalnego skręcenia żaren mamy 4, 5, czy 6 klików w dużej mierze zależy od "krzepy" operatora. Ja osobiście sam nie umiem powiedzieć, w którym momencie mam maksymalnie skręcony młynek C2, ponieważ dla jednej osoby będzie to "już", bo poczuła większy opór, a druga się uprze i zaryzykuje uszkodzenie gwintu - wtedy jeszcze 2 obroty od tego momentu zrobi. 'Clicki' są orientacyjne - jest oczywiście różnica między 15 a 30, ale takimi drobnymi różnicami typu 1 w tą, czy w tamtą, to bym się nie przejmował.

Offline marcin_b

• Ekspres: Profitec GO
  • Młynek: Commandante C40, DF64
« Odpowiedź #2067 dnia: 14 Marzec 2025, 15:46:43 »

Zero w młynku Commandante ustawia się od momentu opadnięcia rączki. Nic dziwnego, że po czyszczeniu rączka opada po większej ilości klików - zawsze drobinki kawy stawiają pewien opór w mechanizmie. Nawet podczas samego mielenia bezpośrednio po czyszczeniu można odczuć mniejszy opór.

Kiedy parzę kawę zdarza się też czasami tak, że przykładowo mam ustawione pod dripa 24 kliki i użyję młynka do zaparzenia 2-3 kaw i jest ok, po czym kolejne wychodzą w smaku inne, jakby nieco słabsze. Wtedy ponownie maksymalnie skręcam żarna, odliczam 24 kliki i jest ok.

Jaki był odstęp czasowy między kolejnymi kawami i od daty palenia? Kawa z biegiem czasu naturalnie starzeje się i staje się trochę mniej intensywna.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi