Z tej samej ilości zmielonej kawy uzyskujesz więcej napoju niż większość ludzi przyrządzających doppio.
Kawa A: Doza 15 g, uzysk 30g
Kawa B: Doza 15 g, uzysk 60 g
Kawa B - więcej wody przeleciało przez kawę, zatem masz wyższą ekstrakcję, zatem wyciskasz z kawy więcej, może nawet za dużo. Jednocześnie, to co leci Ci na końcu z kolby to już prawie sama woda. To jest niestety kompromis między mocą, intensywnością smaku kawy a ekstrakcją. Przy wartości 60g tak naprawdę już bardzo minimalnie zwiększasz ekstrakcję, a za to mocno tracisz na mocy, bo dodajesz dużo wody. Czyli cała sztuka to dla danej kawy, przy ustalonej już dozie, dobrać sobie uzysk jaki Ci najbardziej smakuje. Jak to jest te 60 g, OK, Twoja kawa, Twój ekspres, Twoje podniebienie
Ja tam nikomu do filiżanki nie zaglądam. Mi, na dziś smakowałoby by bardziej 30g.
Przykład: Dziś zabrałem kolegę z Włoch, z Neapolu do kawiarni Tima Wendelboe. Wypił espresso i tylko z wrodzonej kultury nie wypluł
Czy to znaczy, że Tim robi źle kawę? Nie. Czy to znaczy, że człowiek z Neapolu który od 50 lat pije po 8 filiżanek espresso dziennie nie zna się na kawie? Nie. Oni po prostu czego innego szukają w filiżance
A jaka będzie różnica w smaku między tymi dwoma?
Kawa A będzie intensywniejsza w smaku, minimalnie niższa ekstrakcja ale i dwa razy mniej wody. Czyli dużo intensywniej, bardziej wyraziste body. Lepiej wyczuwam kwaskowość, ale tą lubianą (przez niektórych przynajmniej) owocową. Kawa B, będzie miała wyraźniejszą goryczkę. Mimo, że ogólnie w smaku mniej intensywna, to gorycz będzie się już bardziej wybijać. W B może też być trochę bardziej słodko (ale może to być zakryte goryczką - tu już wchodzimy w konkretne kawy), kosztem owocowości. Po B, może pojawiać się suchość na języku, coś jak po mocnej, nieposłodzonej czarnej herbacie.
I uwaga, jak chcesz naprawdę porównać różnicę w smaku jednej i drugiej i sprawdzić czy przy tych 60 g nie masz już kawy o zbyt wysokiej ekstrakcji, to do tej pierwszej dolej wody tak żeby dojść też do 60 g (i najlepiej, żeby temparatura po dolaniu wody, była bardzo zbliżona do tej Kawy B.). I wtedy porównuj smaki.