Zmierzyłem, jak zależy czas ekstrakcji od ilości kawy w kolbie. Zmieliłem do słoika najtańszą kawę, dokładnie ją wymieszałem (dzięki czemu niedokładność czy niestabilność mielenia przestała odgrywać większą rolę) i sprawdziłem czas ekstrakcji dla kilku doz. Otóż w przedziale 14 do 17 gramów (mówimy o doppio, oczywiście) przyrost dozy o 1 gram powodował wzrost czasu ekstrakcji o 3,9 - 4,4s (4,4s to przyrost czasu między 16 a 17g). Ekstrakcja była prowadzona wagowo, do uzyskania masy naparu dwukrotnie większej niż doza kawy. Dla każdej dozy kawę parzyłem 4 razy, przed zmianą dozy robiłem backflush czystą wodą.
Zwróćcie uwagę, że to dużo - dwa gramy (bez zmiany nastaw młynka, tylko przez namielenie większej ilości kawy) powoduje wzrost czasu o około 8 sekund! Zmiana dozy z 14 na 17 gramów to zmiana czasu ekstrakcji z 18 na 30 sekund. Widać zatem, że odważanie dozy z dokładnością do 0,1g nie jest przesadą.
I jeszcze jedna uwaga na marginesie. Ascaso Arc po założeniu OPV jest ekspresem bardzo stabilnym, jeśli chodzi o czas ekstrakcji. Różnice między ekstrakcjami były mniejsze niż +/- 1 sekunda.