Autor Wątek: ASCASO Dream PID  (Przeczytany 15876 razy)

Offline akiraone Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream PID - White
  • Młynek: Ascaso i-1 mini - White
ASCASO Dream PID
« dnia: 25 Sierpień 2017, 00:39:33 »
Opis będę się starał uzupełniać systematycznie, z czasem zdobywania doświadczenia z nowym ekspresem i odpowiadać na pytania jeśli będę potrafił. Proszę weźcie poprawkę, że macie z do czynienia z zupełnym żółtodziobem w kwestii obsługi ekspresów kolbowych. Wcześniej używałem automatu, a na espresso chodziłem do kawiarni  [emoji38].

Przypuszczam 90% forumowiczów zna ekspresy ASCASO i modele DREAM, więc też zapewne ze specyfikacja nowego Dream'a z PID'em, jesteście dobrze zaznajomieni.

Na dzień dobry za namową Janusza, wymieniłem oryginalny tamper na 58mm. Portafilter ma większą średnicę niż w poprzednim modelu, więc oryginalny tamper dołączony do zestawu nie ubijałby kawy tak dokładnie na krawędziach, jak robi to po prostu większy i pasuje znacznie lepiej. Uważam, że ASCASO powinno zadbać o wyposażenie w odpowiedni tamper, a nie Janusz  ;). Dodatkowo dołożyłem filtr wody do zestawu i parę mniejszych gadgetow do utrzymania ekspresu w czystości.

Kryteria zakupu - ekspres miał zajmować mało miejsca, być ładnym urządzeniem (najważniejsze kryterium, mojej drugiej połowy), nowym i  do tego nie kosztować majątku. Wybór padł na DREAM'a. Jako fanatyk nowych systemów i gadgetow, nie mogłem się oprzeć wersji z PID'em. Cena za nowy sprzęt wraz z promocją od Janusza zachęcała jeszcze bardziej.

Pierwszy kontakt z urządzeniem, hmm...na pewno instrukcja do uzupełnienia (mowa o oryginale), jest opis nowych funkcji modelu z PID'em, ale moim zdaniem pisane trochę na szybko i bez polotu. Dla takiego amatora jak ja, powinno być wiecej wyjaśnień. Tutaj ukłon w stronę Janusza i jego cierpliwość ;). Do niektórych rzeczy musiałem dojść metodą prób i błędów, co wystarczyłoby w instrukcji opisać dwoma zdaniami. Kolejna sprawa HAND MADE jak nic, myślę że nie ma dwóch takich samych DREAM'ow na świecie  [emoji38], co ma swój urok, ale dla konserwatystów lubiących wszystko do linijki może to być mały problem ;). Nowy model został doposażony o podświetlenie zbiornika z wodą, jest to bardzo jasne światło z trzech diód. Fajną była by opcja umożliwiająca wyłączenie ich.

Wraz z ekspresem nabyłem młynek i-1mini. Pierwsze dwa dni były dość kosztowne i troszkę nerwowe. Kosztowne bo nauka kosztowała 2kg kawy. Nerwowe bo jak może czuć się człowiek, który spróbuje po łyku z każdego shot'a ekstraktu, który się wleje do filiżanki  :smiech:. (udało mi się w ten dzień skosić trawnik, wymalować niedokończone dwa pokoje, powynosić śmieci z działki, zrobić porządki w domu i umyć samochód sąsiadowi .... :pycha: )

Po dwóch dniach stwierdziłem, że jednak bez świeżo palonej kawy się nie obejdzie. To co kiedyś mi smakowało, niekoniecznie będzie dobre w tym przypadku. Nie mogłem pozbyć się "kwasu" ani temperaturą, ani ciśnieniem, czy grubością zmielenia ziaren. Pierwszy shot z nowo zakupionej, świeżo palonej kawy 100% arabici i w końcu koniec z "kwasem" i...  :szampan: to było to.
Pierwsze kilka prób mielenia (naprawdę mikro ruchy) i udało się uzyskać na nowej kawie odpowiednie zmielenie. Kawa po ściśnięciu w dłoni zbija się w bryłę i lekko pęka. Nabita w portafilter. Pierwszy shot z preinfuzją ustawioną na 3sec (zalecenie Janusza), łączny czas 29 sec, temperatura zadana na PID'ie 94C, sitko na podwójne espresso (dla zainteresowanych waga po zmieleniu 17,4g), lekki flush, kolba przed nabiciem wpięta w grupę do utrzymania temperatury, ciśnienie podczas ekstrakcji troszkę ponad 9bar. i piękne 26ml z ładna cremą (26ml do jednej filiżanki, ale z racji podwójnej wylewki, uzyskałem 2x to samo do każdej z filiżanek), bez kwasu! I do tego SMAKUJE  :wow2:. Już mi się zaczął pojawiać uśmiech.

Nadal zdarza mi się podczas prób z mieleniem, czy ubiciem kawy tamperem, że wypłynie ledwo co kropla z wylewki :) do filiżanki, ale pewnie długa droga przede mną, by powtarzalność była na poziomie każdego espresso taka sama.

Z obserwacji nie widzę na tę chwilę większego wpływu preinfuzji na walory smakowe, ale nie wiem czy to na takowe ma wpływać. Nie bawiłem się jeszcze zmianą, na razie były próby na 0 lub na 3sec tak jak zalecił Janusz. Zmiana temp. na PID'ie przy pierwszych próbach na kawie (którą kiedyś lubiłem - Johan&Nystrom Bella), nie wpływała na kwaśność kawy (choć wcześniej nigdy tego nie czułem w tej kawie - ekspres auto.). Czy temp. była 90 czy 104C za każdym razem lał się "kwas".
Teraz przy dobrej kawie zmiany odczuwam, ale jak przejdę od 92 do 96/98 - niuansów co jeden stopień nie potrafię wyczuć. Zauważyłem natomiast, że warto poczekać znacznie dłużej niż ekspres pokazuje swoją gotowość do pracy (co czyni po upływie około półtorej minuty) i zrobić flusha, by grupa nabrała temp. Druga sprawa, nie wiem jaka jest dokładność kontroli przy układzie z PID'em. Wg obserwacji, jeśli podniosę temperaturę o stopień, to dioda od stanu gotowości ekspresu zaczyna mrugać (termoblok zaczyna zapewne podgrzewać wodę). Jeśli natomiast obniżę temp. o jeden lub dwa stopnie, to dioda pozostaje w statusie gotowości - nie sygnalizuje przez mruganie, że w termobloku jest za wysoka temp. względem zadanej na PID'ie (ma to w przypadku puszczenia pary a następnie wyłączenia, bez zwolnienia pary z układu system nie zgłosi gotowości, dioda będzie nonstop mrugać, do momentu aż nie osiągnie zadanej temp. na PID'ie).

Na początku musiałem dojść z ekspresem do ładu, bo wg mnie był trochę rozprogramowany  [emoji39]. Powrót do ustawień fabrycznych na PID'ie i doregulowanie zaworu OPV do 10bar (fabryczny nastaw był na 12bar).

Kolejna sprawa na PID'ie jest pokazana zadana temp., a na wyswietlaczu nie zmienia się wartość podczas ekstrakcji. Nadal jak to miało miejsce w poprzednim modelu, nagrzewanie wody w układzie sygnalizuje dioda pod przełącznikiem (mrugając lub świecąc światlem stałym). Zmieniłem parametr wyświetlacza na timer i teraz podczas ekstrakcji pokazywany jest jej czas a nie temp. zadana na grupie. Po skończonej ekstrakcji wyświetlacz ponownie pokazuje temperaturę.

Doczytałem na forum, że w poprzednim modelu podczas ekstrakcji trzymaliśmy przełącznik przez cały czas ekstrakcji. Tutaj natomiast mamy opcje zaprogramowania przełącznika na pojedyncze espresso lub podwójne. Ważna uwaga (brakuje opisu w instrukcji), programujemy na kolbie nabitej kawą i na odpowiednim filtrze. Jeśli zrobimy to na samym portafiltrze to uzyskamy zupełnie inny czas, gdy woda będzie przepływać pod odpowiednim ciśnieniem (dowiedziałem się od Janusza, że jest to związane z przepływomierzem objętościowym - nawet by mi do głowy nie przyszło, że takowy jest zainstalowany).

O dyszy do spieniania się nie wypowiem, bo nie pijam niczego, co niszczy smak  :kawa: . Będę ćwiczył, bo moja druga połowa się domaga. Ja raczę się espresso, dla mojej drugiej połowy robię americane, która już smakuje znacznie lepiej niż na moim "emerytowanym" automacie. Teraz ciężkie wyzwanie przede mną, bo znajomy rzucił mi rękawicą, bym pokazał mu wyższość mojego zestawu nad jego ekspresem za 1/8 ceny mojego  [emoji38]. Mam nadzieję, że nie polegnę.  :picardpalm:

Zdjęcia i dalsze zabawo/testy wkrótce.

ascaso_1.jpeg

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: ASCASO Dream PID
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Sierpień 2017, 07:44:19 »
Śliczny zestaw, szkoda tylko, że rączka tampera w innym kolorze  ;)

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Sierpień 2017, 17:04:55 »
Gratuluję zakupu, oglądałem na żywo. Wygląda jescze bardziej atrakcyjnie. Ja na dziś  nie mogę się jeszcze zdecydować na konkretny zakup  :sciana:
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Sierpień 2017, 17:48:23 »
Fajny opis, do podjęcia wyzwania proponuję jakąś monsunową indię co by zdeklasować konkurencję, no chyba że to ma być porównanie dwóch maszyn na tej samej mieszance to już ratuje tylko technika i trening do zawodów ;-)

Offline dilbi Kobieta

• Ekspres: French Press, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Wilfa cgws-130b, ręczny
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Sierpień 2017, 15:23:53 »
Zestaw śliczny - pasuje do koloru ścian ;) I rzeczywiście - szkoda, że rączki nie są w tym samym kolorze. Ale na pewno nie szkodzi to przy smaku kawy ;)
Opis jeszcze ciekawszy (mam nadzieje, że sąsiad cieszył sie z czyściutkiego samochodu ;) )

Offline dolby Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Moka, alternatywa w pełni
  • Młynek: Concept KM5120, Porlex mini, Zassenhaus Mokka, Dienes , Armin Trosser Mokka, inne ręczne w renowacji
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Sierpień 2017, 15:34:41 »
Gratuluję dokonanego wyboru  :)  Bardzo fajny opis na początek, pozostaje czekać na rozwój wątku  ;)

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Sierpień 2017, 16:27:59 »
Napisz jak tam postępy w obsłudze ekspresu i młynka. Czy uzyskujesz już powtarzalne smakowo shoty  ::)
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Sierpień 2017, 21:39:23 »
Czyżby zestaw obejmował inne sitka niż w poprzednich wersjach Dreama ?

edit: sam sobie odpowiem... chyba w nowych Dreamach jest inna grupa... ;) czy tak ?
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpień 2017, 21:48:56 wysłana przez color1 »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Sierpień 2017, 15:19:59 »
To jest nowy model DREAM PID. Te modele (PID) posiadają grupę i poratfilter BARISTA - takie same jak w serii STEEL czyli UNO, UNO PID oraz DUO PID. No i taką samą dyszę pary.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline akiraone Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream PID - White
  • Młynek: Ascaso i-1 mini - White
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Wrzesień 2017, 11:44:57 »
Napisz jak tam postępy w obsłudze ekspresu i młynka. Czy uzyskujesz już powtarzalne smakowo shoty  ::)

Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi ale mam teraz małe urwanie głowy...

Obsługę chciałbym ekspresu chciałbym nazwać automatyczną, ale tak jeszcze nie jest. Ciągle się czegoś uczę. Błędem z mojej strony, jest zapewne zmiana kawy co 1kg :p. Bo okazuje się, że muszę często mocno przekonfigurować zestaw, bo uprzednie nastawy juz nie do końca się sprawdzają.

Z moich obserwacji:
- obowiązkowo włączyć ekspres do 30min przed planowaniem zrobienia kawki, ja najczęściej robię jeszcze po 5min. od włączenia, flusha by portafilter osiągnął jeszcze szybciej  prawidłową temp.grupy
- w mojej dłoni brak powtarzalności, w sile nacisku na kawę w sitku, tamperem. Bo zdarza mi się, ścisk "Pudziana":p tak, że z filtra nic nie wypłynie przez 25sec., a czasem ścisk "niewiasty" gdzie ledwo na manometrze dobiję do 5bar. Co oczywiście wpływa znacząco na smak espresso.
- dla tego ratuje się wagą, przy obecnej kawie staram się sypać 17,5-18g (zmielonej) co powoduje, że przy ubijaniu górna krawędź tampera równa się z brzegiem filtra. Dzięki temu uzyskuję podczas 31 sec ekstrakcji (włącznie z 3sec. preinfuzją), 28-30ml espresso z ładną 3mm crema, a to wszystko w akompaniamencie 9bar.
- te wszystkie parametry uzyskałem też, przy dopieszczaniu grubości zmielenia kawy i były to już naprawdę mikro ruchy na młynku. Co troszkę mnie przeraża, bo własnie kończę kolejny kg. kawy. I będę zmuszony pewnie na nowo, szukać prawidłowych ustawień. Ale też z każdym kg. potrzebuję znacznie mniejszej ilości  kawy by dojść do prawidłowych ustawień.
- nadal szukam "tego jedynego" smaku kawy. Smakowo jest nieźle, ale nadal to nie to co szukam. Nadal czuję kwaśność espresso, choć w niektórych przypadkach juz znacznie mniejszą. Często też, ten pierwszy posmak cremy daję poczucie kwaśności, by następnie przejść w zupełnie inny bukiet smakowy.
- muszę mocno jeszcze poeksperymentować z temp.na PID'ie, jak na tą chwilę nie czuję różnicy w przedziale od 91 do 95C.

A najważniejsze to ta radość jaką daje poranne przygotowywanie espresso. Czuję się jak Dexter w laboratorium, bezcenne ;)

p.s. O dyszy do spieniania mleka, nadal brak info. nikt w domu jeszcze poza espresso, niczego nie chciał. Były może 3x4 próby, skończyły się totalnym fiaskiem i poparzeniami :p.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Wrzesień 2017, 11:57:58 »
Temperaturą się nie przejmuj. Zostaw na razie standard 94-95.
Zwiększ ciut uzysk dojdź do 36-40g, będzie mniej kwaskowo.
I pamiętaj największy wpływ na smak kawy ma wybór kawy:)
I zamieszaj espresso przed wypiciem.
« Ostatnia zmiana: 03 Wrzesień 2017, 12:02:40 wysłana przez pj.walczak »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Wrzesień 2017, 13:38:11 »
I pamiętaj największy wpływ na smak kawy ma wybór kawy:)
:brawa:

Offline Bartus_M Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Kalita Wave 155, French Press, Hario Mizudashi, Kawiarki: G.A.T 2tz, Alza 6tz, Gabi Master A, Phin 340ml, Melitta 101
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade, Hario Skerton, Knock Aergrind
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Listopad 2017, 16:22:28 »
Dzień dobry wszystkim :)

Ponieważ kompletuję sobie na razie teoretycznie zestaw do parzenia wykwintnej kawy w zaciszu domowego miru, po zakupie młynka interesować mnie będzie jakiś ekspres. Ponieważ z parzeniem prawdziwej kawy mam niewiele wspólnego, jednakże uważam, że skoro ekspres jest ciśnieniowy to powinien posiadać manometr oraz wskaźnik temperatury.
czy przed zakupem dream pid autor wątka miał jakieś inne alternatywy które poważnie rozważał? :)
-------
pozdrawiam,
Bart :)
Kawę traktuję jako hobby i dobrą zabawę. Ciągle szukam swojego smaku i sposobu, a wyrażane przeze mnie opinie nie powinny być traktowane bezwzględnie jako źródło wiedzy.

https://www.instagram.com/bartmaliszewski/

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Listopad 2017, 08:57:26 »
@akiraone. Gdybym ja kupił nowy zestaw i tyle spędził przy nim czasu na naukę robienia espresso, to parę fot kawy bym zrobił i się nią pochwalił. :ok:

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Listopad 2017, 12:28:41 »
Robi kawy i nie ma na to czasu. Może bonk87 wrzuci...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi