Autor Wątek: Czy warto? Prośba o ocenę zestawu  (Przeczytany 34288 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Czy warto? Prośba o ocenę zestawu
« Odpowiedź #135 dnia: 12 Wrzesień 2017, 09:02:02 »
Coś kiedyś czytałem o obejściu/demontażu tego układu automatycznego wyłączania, nie pamiętam czy powodem był brak współpracy  z programatorem, ale tak mi się kojarzy.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #136 dnia: 12 Wrzesień 2017, 09:25:40 »
Rocket Apartamento czy Rancilio Silvia?
Główna różnica to powtarzalność i łatwość obsługi. Zrobienie dobrego shota na RS wymaga przestrzegania całego rytuału, łącznie z liczeniem sekund od ostatniego flushu. Jest sporo materiałów i filmów pokazujących ten proces. Dość wymagający. Do tego osoby, które dłużej bawią się kawą z RS polecają wyposażyć go w PID, właśnie w celu poprawienia powtarzalności. Jak jesteś w stanie zaakceptować ten proces i dorzucić parę złotych do PID, do tego kawy mleczne to będzie wyjątek (czekanie na zagrzanie bojlera to nic, gorsze jest potem spuszczanie wody i czekanie aż można zrobić kolejne espresso) to nic lepszego do domu nie potrzebujesz. RS też przez swoją popularność i bycie w zasadzie standardem jest łatwy do sprzedania.
Jak stawiasz na ergonomię pracy bierz Rocket Apartamento. Najlepszy shot z RS czy RA będzie na bardzo podobnym poziomie. Średni i te mniej udane, tu RA będzie zawsze lepsze. Szczególnie na początku użytkowania ekspresu, a to ten moment kiedy łatwo się zniechęcić.

Offline Adam_1234

• Ekspres: Bezzera Magica S, moka Bialetti, FP
  • Młynek: MACAP M2D, Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #137 dnia: 12 Wrzesień 2017, 09:44:32 »
Nie wiem o co Wam chodzi i po co te wycieczki osobiste. Spaloną na węgiel mieszankę z robustą można byle jak musnąć tamperem a i tak wyjdzie gęsta jak smoła.

Adamie drogi, z perspektywy Radomia to co napisałeś wygląda na jakieś kompleksy.

Marek.

Ja pisałem o kawie włoskiej, a nie o Tobie. Po prostu z dużą ignorancją piszesz o włoskiej kawie wrzucając wszystko do jednego wora "spalenizny z robustą".

"Perspektywa Radiomia" nie miała być obrazą. Napisałem o Radomiu, bo w nim mieszkasz. Czy to obraza? A jakbym napisał z "perspektywy Polski", to też uznałbyś to za obrazę?

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #138 dnia: 12 Wrzesień 2017, 09:45:28 »
Rocket - rzadko się żałuje że kupiło się coś lepszego i droższego, w drugą stronę często 😀

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #139 dnia: 12 Wrzesień 2017, 09:51:56 »
W Italii każde miasto ma swoją historię, swój własny styl. Dawniej były to odrębne państwowe formy, księstwa, republiki itp. Różnorodność jest tam piękna.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
« Odpowiedź #140 dnia: 12 Wrzesień 2017, 10:20:41 »
"Perspektywa Radiomia" nie miała być obrazą. Napisałem o Radomiu, bo w nim mieszkasz. Czy to obraza? A jakbym napisał z "perspektywy Polski", to też uznałbyś to za obrazę?

Dyskusja z Tobą jest poniżej mojej godności i w żadnym wypadku nie sprawia mi przyjemności, wręcz jest wyjątkowo niesmaczna. Panu już podziękuję.

Wyjaśniam moją uwagę o spaleniźnie. Kolega Paweł napisał, że cały proces przygotowania kawy do espresso przed parzeniem Włosi traktują po macoszemu. Mogą sobie na to pozwolić przy bardzo ciemno palonych blendach z robustą, bo taka kawa dużo wybacza i w zasadzie nie da się popsuć takiego espresso (moim osobistym zdaniem ono już jest popsute na etapie palenia). Gdyby równie bardzo pofolgować sobie przy parzeniu jasno palonych singli otrzymalibyśmy niezdatny do picia, niedoparzony w wyniku kanałowania napar. Jeśli gdzieś we Włoszech używają do espresso jasnych singli, to przygotowanie kawy, tamping etc. na pewno nie wygląda wtedy tak jak opisał to Paweł.

Marek.
« Ostatnia zmiana: 12 Wrzesień 2017, 10:32:00 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #141 dnia: 12 Wrzesień 2017, 10:44:40 »
Główna różnica to powtarzalność i łatwość obsługi.
Zgoda z Pawłem. Po roku dość uporczywego uczenia sie tego ekspresu (RS) zdecydowałem sie na PID (sam zainstalowałem) i dobry, dopasowany tamper od @Metiu i sitko IMS.
Dopiero teraz jestem w stanie zrobic dobre, powtarzalne espresso. Jednak brak wymiennika i przygotowywanie kaw mlecznych wg mnie to dośc spora niedogodność. Da sie zrobić, ale jak ktoś robi więcej kaw mlecznych, a takie zazwyczaj pijają goście, rodzina - to się nagimnastykuje.
Teraz bym kupił tylko coś z HX. Ale ponieważ pokochałem przelewy, RS został dla zony i gosci :-)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #142 dnia: 12 Wrzesień 2017, 10:47:39 »
Marku, po macoszemu? ;) Nie, traktują to zajęcie (zaparzania espresso) normalnie, cieszą się życiem, rozmowami przy kawie. Czy Włosi psują coś na etapie palenia? Nie, oni mają zobowiązujące tradycje, własny styl, niczego nie psują, starają się tylko uczciwie zarobić na życie :).

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #143 dnia: 12 Wrzesień 2017, 10:51:00 »
Andrzeju, napisałem "moim osobistym zdaniem". Wiem, że są zwolennicy tak palonej kawy, widać to po oburzeniu jakie niechcący wywołałem, ale dla mnie taka kawa jest niepijalna, choćby wynikała z najlepszych tradycji :)

Offline Adam_1234

• Ekspres: Bezzera Magica S, moka Bialetti, FP
  • Młynek: MACAP M2D, Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #144 dnia: 12 Wrzesień 2017, 13:14:27 »
Jeżeli z tak wielką ignorancją podchodzisz do włoskiej tradycji, to nie masz się czemu dziwić. Ja również nie piję kawy włoskiej, nie piję robusty, a nawet ciemno palonej arabiki. Wyłącznie jasno paloną kawę, ale nie piszę przez to, że kawa włoska to spalony kwas, którego nie da się zepsuć. 

Moim osobistym zdaniem łatwiej jest zepsuć kawę ciemno paloną (taką jak piją Włosi). Przy zbyt długiej ekstrakcji wychodzi kwas, którego nie da się pić. W jasno palonej kawie przy dłuższej ekstrakcji niż standardowe 25-27 s., nie czuć "kwachu". Mi osobiście nawet odpowiada smak wydłużonej ekstrakcji w niektórych jasno-palonych kawach, bo mamy mocniejszy aromat bez kwasu. Oczywiście to kwestia indywidualnych preferencji, nie mówię, że tak jest obiektywnie.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #145 dnia: 12 Wrzesień 2017, 16:01:33 »
Każdy ma prawo do swoich smaków  :)
Jestem fanem włoskich smaków kawowych, tych ciemnych i tych średnio palonych. Mało mnie interesuje czy są to 100% arabiki czy mieszanki zawierające połowę robusty. Najważniejszy jest smak, który ma mi sprawiać przyjemność. Kawę pijam często, głównie espresso. Na pewno nie kwaśne!
Próbowałem kawę w ok 50 krajach które miałem okazję poznać, nie tylko te na lotniskach, przede wszystkim w lokalnych kawiarniach czy pubach. Zawsze najbardziej pasowały mi smaki zbliżone do włoskich. Z kawą jak z whisky, jedni lubią szkocką inny burbony. Są jeszcze tacy którzy piją szkockie single z czystego snobizmu, a nie smaku. Podobnie jest z kawą. Dobrze że nie wszyscy lubimy te same kawy, samochody, whisky czy komputery. Życie nie było by tak kolorowe  8) i na tym zakończmy ten "spór" i wróćmy do meritum  :)
« Ostatnia zmiana: 12 Wrzesień 2017, 16:04:02 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #146 dnia: 12 Wrzesień 2017, 17:02:06 »
PawełM,

Jeśli tylko możesz pozwolić sobie na coś lepszego to nawet się nie zastanawiaj. Zgadzam się też z tym co napisał @pj.walczak. Z RSem będzie dużo zabawy - szczególnie na początku (temperature surfing). Jak się z nim dogadasz i go opanujesz to będzie łatwiej, ale i tak... Jeszcze to automatyczne wyłączanie, bezsensu. Kiedyś chciałem kupić RSa, ale mi przeszło. Zobaczyłem BZ09 i padło na Bezzerę (z czarnym F4 wygląda super). Bardzo fajny ekspres do domu, ale jeśli będziesz chciał pobawić się kiedyś z mlekiem to jednak polecam HXa. W BZ09 wkurzała mnie ta zabawa z parą. Trzeba było zacząć spienianie przed tym jak ekspres zapali lampkę, że już można spieniać. Jak już się zapaliła to pary starczyło na moment i zaś zabawa. Z perspektywy czasu już bym go nie kupił. To byłby kolejny tysiąc, ale żałowałem, że nie dołożyłem do bz10. Rocketa nie miałem, ale pewnie będziesz tak samo zadowolony. Teraz mam jeszcze inną wizję na ekspres w domu, ale pomijam tę kwestię :).

Offline Fugazus

• Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Nuova Simonelli Grinta
« Odpowiedź #147 dnia: 12 Wrzesień 2017, 21:23:27 »
Omijaj szerokim łukiem automatyczne wyłączanie. Mi się zdarza, że załączę ekspres forum mnie wciągnie, a tu cyk i kawy nie będzie bo zaś trzeba go grzać. Już pomijam fakt, że każdy poleca wygrzewać ekspres 35 minut. Pomyśl 15 minut i się wyłączy - czasem reklama podczas filmu trwa dłużej - zagapisz się i po kawie. Zaprogramujesz gniazdko ekspres rano się włączy, naciśniesz w budziku śpiocha i już kawy nie będzie bo się ekspres wyłączy. Początkujący jestem, ale bym tego nie zniósł.

Offline PawełM Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Appartamento
  • Młynek: Fiorenzato F4E Nano V2
« Odpowiedź #148 dnia: 12 Wrzesień 2017, 21:33:41 »
Z dużą przyjemnością czytałem Wasze posty, nawet te nieco odbiegające od tematu. Dużo ciekawostek o kawie.
pj.walczak - dziękuję. Bardzo do mnie trafiło, to co napisałeś.
tom517 - aż się uśmiechnąłem. Życiowo... i w samo sedno.
Cinello - dzięki za opis Twoich doświadczeń.
Dziękuję również, a może przede wszystkim, Wam forumowicze. Za chęć podzielenia się wiedzą i doświadczeniami. To jest bezcenne. Fajnie, że jesteście.
Mam wrażenie, że wybór Rocket Apartamento i Fiorenzato F4 E NANO V2 jest już ugruntowany. Teraz na spokojnie poszukam najlepszej oferty. Jestem w stanie poczekać nawet na jakieś promocje. W sumie ekspres, z którego korzystam przez ostatnie lata jeszcze działa. Fakt jest taki, że kawę robi nie najlepszą, mówiąc delikatnie. Myślę, że tak, czy inaczej, jeszcze z nim wytrzymam.
Jak już postawię nowe sprzęty w kuchni, na pewno się tu pochwalę :-)

P.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #149 dnia: 12 Wrzesień 2017, 21:37:15 »
Na akcesoriabaristy.pl jest promocja na ekspresy Rocketa

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi