Autor Wątek: Młynek do single dose espresso  (Przeczytany 21509 razy)

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Młynek do single dose espresso
« dnia: 02 Sierpień 2017, 13:40:30 »
Hej,

Rozpocząłem tą dyskusję w innym wątku, ale aby go nie zaśmiecać postanowiłem utworzyć nowy. Duże młynki gastro bardzo dobrze radzą sobie w domu, lecz jakość przemiału spada gdy wsypujemy do nich tylko odmierzoną ilość ziaren. Powiedzcie mi proszę jaki wg was jest najlepszy młynek do single dose? Lubię trzymać kawę w opakowaniu bo wtedy wolniej traci swoje aromaty, i mam prawie  zerową retencję gdy wsypię tyle ile mi potrzeba. 500g kawy nie raz wystarcza mi na 2-3 miesiące. Padała propozycja Pharosa w wersji 2.0 która nie jest jeszcze dostępna - nie wiem również jak wyglada zakup tego młynka w europie czy jest w ogóle taka możliwość

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Młynek do single dose espresso
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sierpień 2017, 13:45:19 »
Kinu m68

Offline Expel Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Sierpień 2017, 13:48:44 »
Też o tym myślałem jak w ogóle z dostępnością i cena?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Sierpień 2017, 14:10:36 »
Ekonomiczniej będzie Lido E. Mój miał być do małych dźwigienek, jednak los karze mu mielić pod przelewy.

Kinu m68 (chyba 750€) i Paros - to już wielkie i mało mobilne kobyły - i osobiście uważam, że chyba nie ma to aż takiego sensu. Lido E czy Kinu m47 sprawdzi się znakomicie. Pewnie będzie mielić wolniej niż duża kobyła, ale przynajmniej w drogę go sobie zabierzesz jak będzie potrzeba.
LMWDP #469

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Sierpień 2017, 14:23:39 »
Miałem Pharosa i widziałem LIDO E.
Rozmiarowo podobne IMO. Wybrałbym z mniejszych Kinu M4x, lub Mk3 bądź feldgrind.

Bądź Pharosa, wersja 2.0 będzie miała poprawione główne błędy poprzednika, ale licz że do jasnych ziaren trzeba
ogromnej siły. I nie będzie łatwo transportowalny (ale wciąż jest stosunkowo mały).

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Sierpień 2017, 15:51:14 »
Miałem przed sobą podobny dylemat, więc opiszę Ci co i jak wybierałem, może skorzystasz, może wpadniesz na lepszy pomysł.

Startowałem z podobnego punktu bo miałem już młynek podobny do Twojego MSJ czyli Compak K6 oraz tak samo jak Ty C40 mk3.

Czytając sporo testów i artykułów na home-barista, oraz mając możliwość posmakowania w paru miejscach kaw mielonych na różnych sprzętach, zdecydowałem się, że chce spore żarna stożkowe: 68mm. To jest coś co bardzo fajnie sprawdza się pod espresso, zarówno w teorii ale też w praktyce co miałem okazji zasmakować.

W związku z tym wybór stał się bardzo mały. Ręczny Pharos, M68 lub Helor z nowych, lub używany Compak K10.

Pharos - chyba pioner na rynku dużych ręcznych młynków, od lat zbiera doskonałe recenzje za jakość przemiału i trochę gorszę za łatwość użytkowania. Dostawa do polski jak najbardziej możliwa, zamawiałem od nich niedawno hopper, doszło w ciągu 14 dni. Nowa wersja 2.0 ma umożliwiać mielenia bezpośrednio do wyjmowanego pojemniczka lub PF. Czyli to co moim zdaniem było największym minusem 1/1.1, czyli konieczność wytrzęsienia kawy z młynka do pojemniczka zostanie naprawione. Cenowo zdecydowanie najlepsze opcja 340 USD, czyli polowa ceny konkurencji. W tej chwili jest możliwość kupna 1.1 za 295 USD a potem dokupienia za 55 USD upgradu do 2. To też pokazuje podejście tych ludzi do nas klientów. Dopytaj jeszcze @lucasd o jakość espresso z Pharosa, bo smak w  2.0 będzie taki sam, polepszy się natomiast ergonomia. Nie ma ten młynek redukcji, więc jasno palone ziarenka wymagają krzepy.
M68- te same 68 mm stożki co Pharos i Compak K10. Cena co najmniej dwukrotnie wyższa niż Pharos, produkt nadal nie skończony, czyli jest jeszcze modyfikowany na podstawie opinii użytkowników. Co też jest dużym plusem Kinu, natomiast oznacza, że prawdopodobnie trzeba jeszcze trochę poczekać. Jakość przemiału na pewno nie gorsza niż Pharos, większa ergonomia użytkowania ale cena dużo wyższa i młynka w zasadzie nie ma jeszcze wersji ostatecznej przez parę miesięcy.
Helor Stance - nowość, 1000 USD, za drogo i za duże ryzyko jak dla mnie. Chociaż 101 ma super recenzje więc raczej na robocie się znają. Żarna stożki 83mm. Potwór:)
K10 WBC/PB - bardzo dobrze, szeroko opisywany młynek gastro sprawdzający się pod SD w domu. To ostatecznie kupiłem bo miałem okazję kupić używany za 1600 zł. Więc cena zdecydowała. Mam mini hopper z Orphan Espresso z dociskiem 350 g, do tego zdjęta osłonka na palec i robię SD. Przemiał 3 sek pod doppio, potem konieczne jeszcze 3 krotne uruchomienie silnika i wybranie resztek dozy. Więc nie jest to ergonomicznie optymalne, ale dla mnie do zaakceptowania. Smak espresso w porównaniu do K6, dramatycznie lepszy. O ile np różnica miedzy i-1 mini a K6 była jeżeli w ogóle to minimalna w smaku (na plus na pewno ergonomia Compaka) to tu zmiana kolosalna. Jestem bardzo zadowolony. Minus, że u nas ciężko znaleźć K10 używaną.
Kafetek Monolith Uznawany w tej chwili przez home baristów za najlepsze młynki do domu. W stanach masowo wymieniają K10 WBC na Monolithy ;). Wersja ze stożkiem lub płaskim dużym żarnem. Ale cena niestety 2500 USD + wysyłka z USA.

Tyle, ja wybrałem K10 bo trafiłem okazję. Jeżeli nie udałoby się to wziąłbym Pharos 1.1 z upgradem do 2. Albo poczekał na Kinu 68 w wersji ostatecznej, jeżeli budżet by na to pozwolił.
Moim zdaniem ponieważ masz już Commandante i MSJ, mniejsze stożki ręczne typu Kinu 47, Lido E, nie dadzą Ci jakiejś przewagi nad zestawem C40/MSJ. Mobilność dla Ciebie nie ma znaczenia, bo masz już C40, więc rozumiem, że tu szukasz dużego młynka pod espresso.
Natomiast jeżeli myślisz o pozbyciu się MSJ i C40 to wtedy faktycznie proponowana opcja M47 jest godna rozważenia, bo będziesz miał wszystko w jednym. Jest to moim zdaniem kompromis bo dla mnie K10 pod espresso to inna liga niż C40 a M47 chyba bliżej do C40 niż K10, ale tu nie porównywałem bezpośrednio więc założenie może być błędne.

Powodzenia i daj znać co wybrałeś.

PS. K10 bez dużego hoppera nie jest już tak przeraźliwie duża, zdjęcie poniżej.
EspressoSet.jpg

« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2017, 15:58:40 wysłana przez pj.walczak »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Sierpień 2017, 16:14:42 »
Chcesz powiedzieć, że młynek z żarnami stożkowymi daje lepszą kawę niż z płaskimi?

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Sierpień 2017, 16:15:01 »
Pharosa można kupić gdzieś w eu czy z USA trzeba ściągać ? Jaki koszt wysyłki ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Sierpień 2017, 16:34:11 »
Gdzie taką okazję na k10 trafiłeś? Chętnie też bym przyjął za taką cenę :D

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Sierpień 2017, 16:46:25 »
Powiedzcie mi proszę jaki wg was jest najlepszy młynek do single dose?

Do takich zastosowań używam Mahlköniga Vario Home. Najlepszy może nie jest, ale retencję ma praktycznie zerową.

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 02 Sierpień 2017, 17:07:25 »
Comandante pozbywał się nie będę. Mobilność nie ma dla mnie znaczenia

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Sierpień 2017, 17:34:47 »
Pharosa można kupić gdzieś w eu czy z USA trzeba ściągać ? Jaki koszt wysyłki ?
Tylko w USA, chyba że upolujesz używany w Europie. Ale to trudne. Oni mają popyt większy niż podaż, więc tak czy siak trzeba się zapisywać na listę oczekujących.
Koszt wysyłko koło 80 USD czyli cena to jakieś 375 za 1.1 teraz. I w zależności od szczęścia, albo przyjdzie do domu albo trafi na cło/VAT. Dlatego pisałem, że jest dwa razy tańszy niż Kinu a nie 3 bo cena może podskoczyć właśnie przez transport, cło, vat. Są też opcje zakupów grupowych przez różne firmy, gdzie wysyłka wychodzi trochę taniej ale nie idzie do Ciebie bezpośrednio.

Chcesz powiedzieć, że młynek z żarnami stożkowymi daje lepszą kawę niż z płaskimi?
To by było zbyt wielkie uproszczenie :) Ale dla moich smaków, dla ziaren palonych średnio, tak: duży stożek 68 mm daje kawę która mi bardziej smakuje niż z płaskich żaren o średnicy circa 64 mm. Sytuacja podobno się zmienia dla jasnych ziarenek i dużych średnic stąd zachwyty nad EK43 czy Monolith z płaskimi żarnami o średnicy 75 mm. Natomiast w przypadku ręcznych młynków, w zasadzie możemy wybierać pomiędzy mniejszym lub większym stożkiem.
Od naszego mistrza świata Aeropress, Filip Kucharczyka. Wymienia sprzęty na EK 43 :) Do ceny trzeba doliczyć koszt nowych żaren oczywiście, stożki ciut droższe niż płaskie więc jeszcze jakieś 300 zł dochodzi.

Comandante pozbywał się nie będę. Mobilność nie ma dla mnie znaczenia
Dlatego moim zdaniem opcję typu Kinu M47, Lido E, C40 Iron Heart nie są warte Twojej uwagi bo nie wniosą nowej jakości względem MSJ i C40 które masz.
Dla mnie, jesteś idealnym klientem fajnego ręcznego młynka z dużym stożkiem, więc rozważałbym na Twoim miejscu Pharosa i Kinu M68.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2017, 18:00:55 wysłana przez pj.walczak »

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Sierpień 2017, 10:34:20 »
Lido E używa niewiele większych żaren (podobnie jak kinu M47), zdaje się jest tylko 2mm różnicy w wewnętrznym. Po prostu zewnętrzne ma wielki montaż.

Podobnie żarna robura i K10, od użytkowników Hg One nie było dużych różnic, ale marketingowo większe lepiej się sprzedawały.

Siła potrzebna do zmielenia na Pharosie jest duża, proponuje montaż "łapek". Ja mieliłem w rękawiczce skórzanej, aby zminimalizować naciski na trzymającą rękę. Oczywiście jak mielimy jasno palone, dla ciemniej nie ma aż takiego problemu (ale to widać w tych mniejszych młynkach również).
Mój Pharos padł w ciągu dwóch tygodni, regulacja stopnia jest badziewna i nie ma referencji, dopiero 2.0 ma to rozwiązać. Wysypywanie kawy mordęga, aż w końcu znalazłem sposób, ale 2.0 ma to też poprawić. Proponuję poczekać na 2.0, bo rozkręcanie Pharosa zakończy się walką o osiowość.

Co do kawy dużo testów nie było, wciąż bawiłem się z ustawianiem, ale w porównaniu do Quamar M80E (nowe żarna płaskie 65mm) dawał niebotyczną ilość Creme.

P.S> Można kupić w UK (jak ja), albo z USA i zapłacić cło na 99.9% (od dawna w PL uniknięcie cła jest praktycznie niemożliwe z USA).

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Sierpień 2017, 21:08:23 »
Tak w ogóle to mam zamiar zmienić SJ dlatego ze jeszcze na npf z sitkami vst i IMS nie udało mi się zrobić shota bez sikania na boki... do tego zawsze mam na 20% sitka dead spoty. Różne kawy różne sposoby dystrybucji efekt zawsze mniej lub więcej ten sam

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Sierpień 2017, 21:40:43 »
nie udało mi się zrobić shota bez sikania na boki...
A masz pewność, że to nie wina ekspresu? U mnie kanałowanie było wyłącznie winą ekspresu, a mam słabszy młynek.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi