Autor Wątek: pomoc przy wyborze młynka  (Przeczytany 15025 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: pomoc przy wyborze młynka
« Odpowiedź #60 dnia: 07 Wrzesień 2017, 11:04:15 »
Mielenie to mielenie, im lepsze tym bardziej kawka smakuje. Tylko do alternatyw także może być dobry młynek, zakazu nie ma. Nie wiem, skąd się bierze przeświadczenie, że do alternatyw wystarczy tanie rozwiązanie, byle woda w odpowiednim czasie przeleciała przez przemiał. A jak poszukasz, to za tysiąc zł, kupisz konkretny młynek. Najlepiej w wersji sklepowej, bo jest wygodniejszy w użytkowaniu od modeli z dozownikiem. Będzie miał lepsze efekty niż z Sette, o Wilfie nawet nie ma co mówić.

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #61 dnia: 07 Wrzesień 2017, 11:29:39 »
Tylko do alternatyw także może być dobry młynek, zakazu nie ma. Nie wiem, skąd się bierze przeświadczenie, że do alternatyw wystarczy tanie rozwiązanie, byle woda w odpowiednim czasie przeleciała przez przemiał.

Przecież tytoos myśli o czymś dobrym.

tytoos,
Jeśli kilka kaw dziennie i tylko pod alternatywy to bym się nie zastanawiał i brał c40. Chociaż szybciej i lepiej mieli mi się w Kinu.

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #62 dnia: 07 Wrzesień 2017, 11:51:50 »
Chociaż szybciej i lepiej mieli mi się w Kinu

Rozważałem Kinu, ale proces sprzedaży i czas oczekiwania mnie ciut zniechęca. Z drugiej strony porównanie zrobione w wątku o Kinu 47 daje delikatna przewage przemiału Comandante, a Kinu wygrywa szybkością. No i na młynki jest promocja w Cofedesku :)

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #63 dnia: 07 Wrzesień 2017, 12:44:16 »
No, Mk3 można kupić za 822

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #64 dnia: 07 Wrzesień 2017, 12:49:36 »
Ah, przoczyłem wątek o Baratza Sette a widzę, ze koledzy dali niezbyt przychylne opinie. Więc chyba zostaje tylko ręczny do wzięcia. Drugiego gastro nie kupię, sorry WS :-)
Nie ukrywam, ze obecna promocja deskowych mnie kusi...

Offline andy Mężczyzna

• Ekspres: AP, Siurkacz V60, Bialetti Venus 2tz, Phin, Chemeks, Moccamaster Cup One
  • Młynek: Comandante MKIII Red Sonja, Rhinowares
« Odpowiedź #65 dnia: 07 Wrzesień 2017, 13:00:08 »
@tytoos ja już mam u siebie Sonje MK3. Stałem przed podobnym dylematem. Kinu jest też ciekawy ale cały proces żeby go mieć mnie zniechęcił (no i koszt większy).

Dzisiaj spróbuję go użyć pod AP. Jeżeli nie szkoda Ci wydać 1k PLN, to nawet nie ma się co zastanawiać  :taktak:

Offline andrzejmakal

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Mazzer Philos, Lelit William, Fiorenzato All Ground Sense, C40
« Odpowiedź #66 dnia: 07 Wrzesień 2017, 13:15:00 »
Wlasnie wszedłem w Comandante.
pozdrawiam Andrzej

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #67 dnia: 09 Wrzesień 2017, 08:47:31 »
Ah, przoczyłem wątek o Baratza Sette a widzę, ze koledzy dali niezbyt przychylne opinie. Więc chyba zostaje tylko ręczny do wzięcia
Jeszcze jest np. Baratza Virtuoso...

Offline Felix Mężczyzna

• Ekspres: Sage Express Impress, Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #68 dnia: 09 Wrzesień 2017, 11:41:35 »
A jak poszukasz, to za tysiąc zł, kupisz konkretny młynek. Najlepiej w wersji sklepowej, bo jest wygodniejszy w użytkowaniu od modeli z dozownikiem. Będzie miał lepsze efekty niż z Sette, o Wilfie nawet nie ma co mówić.
@WS jak wypada Vario Home w porównaniu z Fiorenzato? w Twoich opisach kaw Vario często pojawia się w parze z AP, czy w dripie F6 daje dużą różnicę?
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #69 dnia: 09 Wrzesień 2017, 15:29:07 »
Do przelewów rzeczywiście wolę F6, a do AP/dźwigni może być Vario Home. Oczywiście nie znaczy to, że przelewy z Vario Home są jakieś złe, ale z Fiorenzato są dla mnie smaczniejsze.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi