Autor Wątek: pomoc przy wyborze młynka  (Przeczytany 15017 razy)

Offline Ramzes_lll

• Ekspres: Mokka, przelewowy SEVERIN 9728
  • Młynek: SEVERIN KM3873
Odp: pomoc przy wyborze młynka
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Sierpień 2017, 14:09:58 »
Jeżyk, wprawdzie te używane młynki to dość korzystna oferta ale czy jednak nie lepiej zainwestować w nowy? Różnica w cenie nie jest aż tak duża a ma się pewność, że żarna są nowe i dłużej zakupem można się cieszyć, bo używany to zbyt duże ryzyko.

Offline Ramzes_lll

• Ekspres: Mokka, przelewowy SEVERIN 9728
  • Młynek: SEVERIN KM3873
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Sierpień 2017, 14:54:50 »
Chodzi mi o to, jaką żywotność mogą mieć żarna w severinie? kilka lat?

Offline GrizzzLee Mężczyzna

« Odpowiedź #17 dnia: 01 Sierpień 2017, 22:10:23 »
Chodzi mi o to, jaką żywotność mogą mieć żarna w severinie? kilka lat?
Wszystko zależy jak często i jak dużo masz zamiar w nim mielić kawy. No i jak twarde one będą. Z resztą koszt żaren to nie jest ogromny wydatek.
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpień 2017, 22:14:05 wysłana przez GrizzzLee »

Offline Kaoru Kobieta

• Ekspres: Aeropress, French Press, Moka, V60-02, Gabi Master A, Prismo, Kalita
  • Młynek: Comandante
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Sierpień 2017, 12:43:49 »
Też się przyczepię do wątku, jeśli można. :redface:
Potrzebuję ręcznego młynka, bo stwierdziłam, że dobrze będzie zabierać go ze sobą w podróż. Będę go używać do AP, Kafeterki i czasami FP. Zdążyłam się już naczytać, że Hario Slim nie jest taki wspaniały, jak myślałam dotychczas. Co zatem mogę wybrać? Nie chcę żeby był bardzo drogi, nie stać mnie aktualnie na młynek za tysiaka, wolałabym zmieścić się w kwocie 300zł maks, ewentualnie wziąć coś na raty w jakimś sklepie ze sprzętami, jeśli się da.
"Find what you love and let it kill u"

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Sierpień 2017, 12:51:33 »
Tchibo? Nie używałem, ale jest tańszy niż w/w, żarna te same, a z gwarancją w Tchibo nie powinno być problemu.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Sierpień 2017, 12:57:11 »
Jak chcesz kombinować z ratami i możesz sobie pozwolić na wzięcie w nie Comandante(czasem na Allegro pojawiają się raty 0% - tak kupiłem Wilfę) to jak pogadasz z którymś ze sklepów, to raczej nie będzie problemów z wystawieniem go na aukcji. A ze zwykłymi ratami też nie będzie problemu...

Offline Kaoru Kobieta

• Ekspres: Aeropress, French Press, Moka, V60-02, Gabi Master A, Prismo, Kalita
  • Młynek: Comandante
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Sierpień 2017, 13:02:57 »
Właśnie ciężko mi będzie kupić nawet w ratach Comandante..
A co myślicie o takim Rhinowares zamiast Tchibo?
"Find what you love and let it kill u"

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Sierpień 2017, 13:13:11 »
Hm, chyba że gdzieś stówkę wyczarujesz i dołożysz do Handgrounda... Choć na temat tego młynka to ktoś by się musiał wypowiedzieć, bo styczności nie miałem.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Sierpień 2017, 13:33:40 »
A co myślicie o takim Rhinowares
Też ok.

Offline andy Mężczyzna

• Ekspres: AP, Siurkacz V60, Bialetti Venus 2tz, Phin, Chemeks, Moccamaster Cup One
  • Młynek: Comandante MKIII Red Sonja, Rhinowares
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Sierpień 2017, 09:21:32 »
Cześć,

Jakieś dwa tygodnie temu kupiłem sobie młynek Rhinowares pod alternatywy (AP, Siurkacz V60). Po ustabilizowaniu górnego żarna oringami daje całkiem dobre wyniki jednak zaczynam myśleć o espresso.
Samo espresso bym robił w pracy ze względy na brak w domu ekspresa (pewnie w przyszłym roku się szarpnę na coś podstawowego) w związku z czym potrzebuję młynka mobilnego (ręczny). Na Comandante mnie obecnie nie stać i pomyślałem o zakupie Zassenhaus Panama. Cena oscyluje w okolicach 425zł. Czy takim czymś uda się zmielić ziarno zjadliwe do ekspresu żeby z tego wyszło poprawne espresso?

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #25 dnia: 31 Sierpień 2017, 09:35:37 »
Szkoda kasy.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Sierpień 2017, 10:50:49 »
Odłóż sobie kasę jeszcze z miesiąc czy dwa i kup porządny młynek. Ja ze swojej strony polecam do espresso Kinu M47. Używam od kilku miesięcy właśnie w ten sposób i jestem zachwycony, jakby ktoś zdjął mi kajdany, nie jestem już związany dużym hopperem i retencją gastronomicznego młynka. Mogę zrobić sobie taką kawę na jaką mam obecnie kaprys. Zapisuję sobie tylko nastawy pod konkretne ziarno i za każdym razem wychodzi pyszne espresso.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline andy Mężczyzna

• Ekspres: AP, Siurkacz V60, Bialetti Venus 2tz, Phin, Chemeks, Moccamaster Cup One
  • Młynek: Comandante MKIII Red Sonja, Rhinowares
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Sierpień 2017, 11:39:27 »
Poczytałem sobie wcześniej o kinu47 i jego mniejszym bracie 38 i poza brakiem w polskiej dystrybucji zaporowa jest jednak cena. 47 to koszt 399$...
Wyjdzie ok 1200-1500zł.

M38 to już mniej bo "zaledwie" 180$ jednak znowu kwestia dostania go w naszym kraju.

Serio nie da się kupić ręcznego młynka do 500 polskich cebulionów, który nada się również pod espresso?

--
Edytka

Patrząc na pierwszy post http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3780.0 cena to 250EUR czyli ok 1000k. Dalej trochę wysoko ale już bardziej do zjedzenia. Myślicie, że dalej można by było kupić ten młyn przez forum czy zostaje tylko samotne zaczepianie ich na FB?

--
Edytka II

Ehhh można kupić ale cena już poszła do góry czyli 279EUR.. Wiem wiem młynek z kawą to 80% sukcesu ale....
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpień 2017, 11:49:55 wysłana przez andy »

Offline Felix Mężczyzna

• Ekspres: Sage Express Impress, Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #28 dnia: 31 Sierpień 2017, 12:29:23 »
Feldgrind powinien dać radę, ale trudno go dostać.
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #29 dnia: 31 Sierpień 2017, 13:03:36 »
andy, właśnie miałem pisać, że cena jest trochę wyższa i zobaczyłem edit. Teoretycznie może dałoby się ogarnąć młynek przez forum.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi