Jura jest akceptowalna ale nie dobra. Tylko, że nie ta za 4500zł - ja akceptuję kawę z modeli z linii Z. Z tą wygodą to bym nie przesadzał, wolę robić kawę na HX i z młynka niż z Jury i cały czas poprawiać spieniacz i go czyścić. Mam obie konstrukcję więc mówię z doświadczenia.
Akceptowalne młynki z przedziału 1300-2000zł to (od najtańszych):
Eureka Migon
Fiorenzato F4 Nano (tutaj można programować dozę jest ciut wygodniej)
Eureka Zenit
To pewien rozstrzał cenowy
Może też być Lelit Gili, Rancilio, Ascaso Mini-i2 i pewnie jeszcze kilka innych.
Ponieważ głównie jak widzę rozmawiamy o kawach mlecznych (choć to się może zmienić, bo zmienia się smak albo pojawia się nagle nietolerowanie laktozy) to przydałby się ekspres który sobie z tym świetnie radzi. Takimi ekspresami są ekspresy typu HX lub dual boiler. Ale to nie jest tak półka cenowa (rozmawiamy o kwotach od 4000 zł za sam ekspres).
Pozostałe sobie radzą. Te które dotknąłem i sobie radzą to Rancilio Silvia, Lelit Anna, Lelit Anita, La Panoni Puccina, Bezzera Bz09 (ten ostatni już nie mieści się w budżecie jak policzyć młynek).
Moje osobiste doświadczenie jest takie, że modele z termoblokiem są w tym temacie mniej przewidywalne trudniejsze do opanowania. Ale pewnie wiele osób się z tym nie zgodzi. Ale na tym polega siła większej społeczności, że możesz poczytać różnorodne opinie.
Pamiętaj jeśli idziesz w kierunku kolbowej konstrukcji o tamperze (na forum jest użytkownik
Metiu który robi handmade niepowtarzalne konstrukcje i pewnie grawerunek też może być opcją), dzbanka do spieniania mleka. Podkładkę pod tamper, oraz odbijak do fusów
Z pozycji mało kosztowych, ale zawsze trzeba je policzyć, to chemia do czyszczenia maszyny, szczoteczki do czyszczenia grupy, pędzel do Portafilta.
To może są małe rzeczy ale gwarantują bezproblemową i przyjemną obsługę bez bałaganu w tle.
Całość dopiero buduje budżet na prezent który sprawi radość i frajdę i niekoniecznie się tego dowiesz od sprzedawcy - bo oni i tak wiedzą, że po to wrócisz, nawet jak tego na początku nie uwzględnisz.
Ilościami płynów (kawy i mleka) w ulubionej mlecznej bym się za bardzo nie przejmował. Jak komuś smakują cappuccino z dowolnej sieciówki i do tego dąży to ekspres jest dobrym kierunkiem.
Idę do Jury Z7 po kolejne capu