Autor Wątek: proszę o pomoc - ekspres na prezent, JURA A7?  (Przeczytany 16527 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: proszę o pomoc - ekspres na prezent, JURA A7?
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Lipiec 2017, 14:25:31 »
jest przeciętna i nijaka
I tu powiem, że czasem jest to prawda. Mam od dwu dni do czynienia z przemysłowym automatem na ziarna (pewnie Kimbo), które leżą w zasypie od tych kilku dni, a kawa jest dobra.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Lipiec 2017, 14:27:18 »
Siewcu ma rację że taką ilość ciężko z kolby uzyskać

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Lipiec 2017, 14:45:08 »
Jura jest akceptowalna ale nie dobra. Tylko, że nie ta za 4500zł - ja akceptuję kawę z modeli z linii Z. Z tą wygodą to bym nie przesadzał, wolę robić kawę na HX i z młynka niż z Jury i cały czas poprawiać spieniacz i go czyścić. Mam obie konstrukcję więc mówię z doświadczenia.

Akceptowalne młynki z przedziału 1300-2000zł to (od najtańszych):
Eureka Migon
Fiorenzato F4 Nano (tutaj można programować dozę jest ciut wygodniej)
Eureka Zenit
To pewien rozstrzał cenowy

Może też być Lelit Gili, Rancilio,  Ascaso Mini-i2 i pewnie jeszcze kilka innych.

Ponieważ głównie jak widzę rozmawiamy o kawach mlecznych (choć to się może zmienić, bo zmienia się smak albo pojawia się nagle nietolerowanie laktozy) to przydałby się ekspres który sobie z tym świetnie radzi. Takimi ekspresami są ekspresy typu HX lub dual boiler. Ale to nie jest tak półka cenowa (rozmawiamy o  kwotach od 4000 zł  za sam ekspres).
Pozostałe sobie radzą. Te które dotknąłem i sobie radzą to Rancilio Silvia, Lelit Anna, Lelit  Anita, La Panoni Puccina, Bezzera Bz09 (ten ostatni już nie mieści się w budżecie jak policzyć młynek).

Moje osobiste doświadczenie jest takie, że modele z termoblokiem są w tym temacie mniej przewidywalne  trudniejsze do opanowania. Ale pewnie wiele osób się z tym nie zgodzi. Ale na tym polega siła większej społeczności, że możesz poczytać różnorodne opinie.

Pamiętaj jeśli idziesz w kierunku kolbowej konstrukcji o tamperze (na forum jest użytkownik Metiu który robi handmade niepowtarzalne konstrukcje i pewnie grawerunek też może być opcją), dzbanka do spieniania mleka.  Podkładkę pod tamper,  oraz odbijak do fusów
Z pozycji mało kosztowych, ale zawsze trzeba je policzyć, to chemia do czyszczenia maszyny, szczoteczki do czyszczenia grupy, pędzel do Portafilta.
To może są małe rzeczy ale gwarantują bezproblemową i przyjemną obsługę bez bałaganu w tle.

Całość dopiero buduje budżet na prezent który sprawi radość i frajdę i niekoniecznie się tego dowiesz od sprzedawcy - bo oni i tak wiedzą, że po to wrócisz, nawet jak tego na początku nie uwzględnisz.

Ilościami  płynów (kawy i mleka) w ulubionej mlecznej bym się za bardzo nie przejmował. Jak komuś smakują cappuccino z dowolnej sieciówki i do tego dąży to ekspres jest dobrym kierunkiem.
Idę do Jury Z7 po kolejne capu :)

« Ostatnia zmiana: 27 Lipiec 2017, 22:19:54 wysłana przez pafcio0 »

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Lipiec 2017, 18:09:30 »

Ponieważ głównie jak widzę rozmawiamy o kawach mlecznych (choć to się może zmienić, bo zmienia się smak albo pojawia się nagle nietolerowanie laktozy)
Dlatego jedynym wyjściem by dokonać dobrego wyboru jest wizyta w jednej z polecanych na forum kawiarni i zamówienie espresso oraz kilku alternatyw (chemex/aeropress/V60) - a nóż się okaże, że mężowi autorki wątku tak zamalują czarne alternatywy, że nie będzie chciał nawet słyszeć o ekspresie i kawach mlecznych.

Offline martak

« Odpowiedź #19 dnia: 27 Lipiec 2017, 23:42:49 »
Zrobiłam szybki wywiad... mąż stwierdził, że:
- teraz jeśli chodzi o wygodę to jest spoko, czyli niby kolba ok, ale...
- czy u rodziców smakowałaby mu bardziej, gdyby była lepsza kawa, to nie wie, bo Lavazzę pił tam raz i nie pamięta
- a na propozycję rozwinięcia wszystkiego o tampery i młynek, tylko się skrzywił, bo jednak WYGODA...
a ja już się nastawiłam na te grawery, bajery ;)
i powiem Wam, że teraz nie wiem już nic... mam wrażenie, że cokolwiek nie wybiorę to zamiast zrobić dobrze to zrobię źle... bo jak pójdę w lepszą kolbę to rozumiem, że bez wchodzenia w młynki itp. nic nie wniosę poza wydaniem pieniędzy...
Automat? Sugerujecie, że kawa będzie gorsza, jakieś czyszczenie i upierdliwość i tak jest, więc w sumie będzie gorzej niż jest...
Totalna lipa... zostałam bez pomysłu na prezent, a miałam taką piękną wizję super ekspresu...

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Lipiec 2017, 07:36:21 »
No to albo skarpetki bo tu zawsze jest wygoda i nie ma problemu z wyborem, albo jednak automat lub kolba i dobra paczka kawy palarnianej oraz wyjaśnienie że Kochanie zasługujesz na najlepszą kawę świata bo jesteś dla mnie wyjątkowy i bardzo ważny :blue: Sama oceń czy masz do czynienia z osobą bardziej wygodną czy bardziej podatną na gadżety i dążącą do perfekcjonizmu w tym co robi. Tak czy inaczej jeśli zmieni pitą kawę na świeżo mieloną i nie z marketu odczuje wielką zmianę każdego ranka  :kawa:

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Lipiec 2017, 09:27:58 »
Jeśli ma być 220 ml czarnej i w miarę wygodnie, to chyba Moccamaster + Wilfa to najprostsze rozwiązanie - zmielić kawę, wsypać, zalać wodę, włączyć i poczekać. A jeśli będzie chciał się więcej bawić, to dripy, konewki i te sprawy...

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Lipiec 2017, 10:12:52 »
To nie jest tak, że automat jest zawsze źle, to jest tak że kolba robi lepiej.

Skoro mamy selekcje automat i mamy budzęt ok. 4.5k zł

To teraz jest pytanie na tapecie jak wydać te pieniądze jak najlepiej i na pewno forumowicze pomogą.

P.S. Lavazza to nie jest dobra kawa. :)

P.S.2. I pamiętaj o duchu przekory w Polakach: jak ja pytałem jaka kolba na prezent to doradzali automat, jak Ty pytasz jaki automat to doradzamy kolbę :) Należy to przeczekać :)
« Ostatnia zmiana: 28 Lipiec 2017, 10:14:57 wysłana przez KiT »

Offline martak

« Odpowiedź #23 dnia: 28 Lipiec 2017, 11:11:23 »
Myślałam długo i intensywnie... już byłam skłonna iść w kierunku Ascaso Steel Uno Prof/Rancilio Silvia + Fiorenzato F4 Nano (rzeczywiście jak oglądałam filmiki to ten sam wysiłek co wsypanie ze słoika, a jednak kawa świeżo mielona, no i ten tamper ;))... ale jest problem mleka. Tu musi być wygoda, bo czyszczenie dysz na pewno fajne nie jest i mój leniuch się zniechęci. A chodzi jednak o to, żeby było nie tylko smaczniej, ale i wygodniej. Mamy spieniacz Clatronica, ale to na pewno nie jest ten efekt.
Suma sumarum chyba jednak automat. Myślę, że to byłby kompromis. W alternatywy nie chcę wchodzić - za dużo z nimi pracy i nie wiem czy by zasmakowały.
Zakładam kawy typowo mleczne, bo to się od dawna nie zmienia. Kawa musi być przede wszystkim duża ;) Dobra, ale też nie mamy do czynienia ze znawcą - Lavazzę w końcu lubi ;)
I teraz pytanie jaki - ta Jura A7? Wspomniana Lelit Anita/Anna? Tylko nie mówcie, że za 4,5k się nie da, bo dla mnie to i tak jest maks maksów ;)

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Lipiec 2017, 12:28:53 »
Przy kolbach nie ma problemów z czyszczeniem mleka, gorzej z automatami.

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Lipiec 2017, 12:40:49 »
W alternatywy nie chcę wchodzić - za dużo z nimi pracy i nie wiem czy by zasmakowały.
Dlatego wcześniej zasugerowałem wizytę w jednej z polecanych kawiarni i spróbowanie. Przy użyciu kaw marketowych, w dodatku w automacie użycie mleka jest koniecznością by napar był w ogóle pijalny. Dlatego przed wydaniem prawie 5 tys warto chyba wydać kilkadziesiąt złotych na kilka kaw w kawiarni  by sprawdzić co w ogóle będzie smakować…

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Lipiec 2017, 12:41:44 »
Może i lubi Lavazze, ale jak spróbuje świeżo palonej kawy z palarni to może już nie wrócić do Lavazzy :)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Lipiec 2017, 13:54:22 »
Jeśli ma być 220 ml czarnej i w miarę wygodnie, to chyba Moccamaster + Wilfa to najprostsze rozwiązanie
To nie ta sytuacja. 220ml dlatego, że dopiero wtedy mamy czas pozwalający coś zaparzyć w zastałej sytuacji. Oczekiwana jest kawa mleczna, duża. Nie czarna duża. Oczywiście w przelewie też można szybko i łatwo przygotować dużą kawę z dolewką mleka -- nawet mniej mleka zejdzie -- ale to jednak zupełnie inny smak, bardziej śniadaniowy (że tak to nazwę) i dobór kawy jest tu jeszcze większą koniecznością.

Dobrze ustawiony automat z dobrze dobraną do smaku świeżą kawą powinien się sprawdzić.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Lipiec 2017, 13:55:54 »
I niech porowna 220 ml z automatu do 220 ml z np. Dripa, wyjdzie podobnie jak z dobrego ekspresu przelewowego...

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Lipiec 2017, 14:00:53 »
Ale z automatu może zaparzyć 60-80ml przyzwoitego doppio i do tego dodać sporo mleka i będzie (jak się domyślam) oczekiwany smak.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi