Autor Wątek: proszę o pomoc - ekspres na prezent, JURA A7?  (Przeczytany 16532 razy)

Offline martak

proszę o pomoc - ekspres na prezent, JURA A7?
« dnia: 27 Lipiec 2017, 09:22:31 »
Witam wszystkich serdecznie!
Z góry przepraszam za zawracanie Wam głowy... pewnie takich wątków jest tysiące, ale nie mam pomysłu kogo się poradzić ;) jesteście moją ostatnią deską ratunku :) bo, żeby była jasność - ja kawy nie piję w ogóle, nawet cukierków kawowych nie jem (nie bijcie, nic na to nie poradzę, tak mam), więc naprawdę ciężko mi cokolwiek tu oceniać...
Do meritum - mąż ma 30te urodziny, chcę mu kupić ekspres automatyczny, budżet ok. 4-4,5 tys.
Obecnie pije kawę (Lavvazza Super Espresso) z ekspresu kolbowego (mamy taki skombinowany od kogoś, używane Saeco Nina Plus), zawsze mleczną (spieniacz Clatronica), jakieś 4 dziennie. Wiem, że nie jest jakimś znawcą, ale bardzo lubi kawę, zwraca na jej smak uwagę i ciągle zmienia sposoby jej robienia, bo smak nie jest idealny - początek to była rozpuszczalna ;)
Teściowie kupili ostatnio Krupsa AE9010, no i wszyscy zachwyceni, bo fajne mleczne robi, duża wygoda - mleko do szklanki i już. Mężowi co prawda średnio smakuje, ale ponoć ze wzgl. na gatunek kawy, jaki używają - Dallmayr prodomo. I pierwotnie myślałam kupić taki sam ekspres i tyle. Ale jak zaczęłam czytać opinie to pojawił się problem - ponoć awaryjny (faktycznie teściowie też już reklamowali, a mają go pół roku!), a z serwisem cyrki.. no i jakość wcale nie taki szał, jakby się wydawało.
No i teraz nie wiem co robić. Zgodnie z tym co pogrzebałam, polecana jest Jura, ale czy w tym przedziale cenowym mogę liczyć na coś sensownego... A7? Tylko to mleko osobno, to chyba mało wygodne :/ Czy ja w ogóle zrobię mu dobrze takim ekspresem, przy chyba jednak stosunkowo małym budżecie? Myślałam po prostu, żeby było wygodniej, smaczniej, z bajerami, z fajnym mleczkiem, samoczyszczeniem... a teraz nie wiem już nic.
Będę Wam wdzięczna za każdą sugestię...

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: proszę o pomoc - ekspres na prezent, JURA A7?
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lipiec 2017, 09:32:53 »
A może mu włożyć pieniążki do koperty napisać na ekspres i tyle :)?
Mniej elegancko, ale sam proces wybierania to tez frajda wiec myślę ze byłby zadowolony.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lipiec 2017, 09:49:45 »
A może skoro mąż ma i używa kolby to jednak jakaś fajna kolba która spienia mleko ? ;-) Tyle że wtedy potrzebował by młynek, przy tym budżecie w grę wchodzi Rancilio Silvia lub Ascaso i jakiś młyn żarnowy a na gwiazdkę pomysł na prezent - tamper ;-)

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lipiec 2017, 09:52:39 »
Mężowi co prawda średnio smakuje,

Obawiam się że to może nie być tylko rodzaj kawy ale i sposób jej przygotowania przez ekspres ;-)

Offline martak

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lipiec 2017, 09:56:29 »
Jakaś to opcja faktycznie jest... ale ja tak uwielbiam niespodzianki... a kasa w kopercie to już nie to...
Z tym wybieraniem może też racja... to dla mnie jako osoby nie w temacie i do tego z chorobliwym problemem z podejmowaniem decyzji kupno czegokolwiek jest dość traumatyczne ;) większość ludzi jednak to lubi ;)

Tamper, młyn żarowy - co Wy do mnie mówicie ;) Pewnie racja z tym kolbowym... tylko kwestia wygody.. na tym mi zależało, żeby nie było właśnie zabawy z mieleniem, ciągłym myciem przewodów itp. Ale się okazuje, jak mówicie, że to jednak dla smaku obojętne nie jest... :/ A miało być tak pięknie, taki świetny pomysł miałam, krupsa kupić ;)

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lipiec 2017, 10:06:11 »
Automat też wymaga mycia i konserwacji, ma wprawdzie młynek wbudowany i systemy samoczyszczenia ale to nie działa tak zupełnie samo z siebie. Co do Jury napisz może do Michała (konesso) pewnie zna i doradzi model jury, automat fakt jest wygodny ale nie daje radości z zabawy w przygotowywanie kawy a jeśli chodzi o smak to pewien półśrodek ;-) Są oczywiście osoby które mówią mi że dla nich ważniejsza jest prostota i wygoda niż smak i celebracja samego przygotowywania kawy więc z wygody i z premedytacją mają automat.   

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lipiec 2017, 10:07:23 »
Stałem ostatnio przed podobnym dylematem (więc mi się empatia uaktywniła), automat raczej nie wchodził w grę.  Zakupiony został na prezent Lelit Anita z PID (z wbudowanym młynkiem) i wzbudził zachwyt. Niemniej mój budżet był 1500zł niższy od Twojego, a za tyle to już ciekawy niezależny młynek kupisz.

Mam też wrażenie, że musisz jeszcze trochę męża podpytać, bo:
- wygoda szykowania kawy nie koniecznie jest priorytetem, my mężczyźni lubimy czasami to co robimy celebrować tak by uzyskać lepszy efekt. Automat tego nie zapewni.
- Jeśli ktoś pije espresso to automat nie da pożądanego smaku, albo będzie w tym nie do końca powtarzalny.
- zabawa w robienie wzorków na kawie, czyli tzw. late-art to raczej tylko kolbowe konstrukcje.
- być może Twój prezent będzie nie tylko sprzętem użytecznym ale też początkiem hobby kawowego - o to warto dopytać.

I ja za nic nie włożyłbym pieniędzy do koperty, więcej radości jest z tego, że pomimo braku wiedzy poszukasz, i kupisz coś co nie tylko będzie miłą niespodzianką, ale też dowodem ile za tym się kryło wysiłków.

Ile masz czasu na cały proces, pytam bo Włosi mają wakacje i w wielu sklepach dostawy mogą się wydłużyć, trzeba to wkalkulować w czas jaki zostaje na decyzje..

Ach i jeśli pójdziesz w tę stronę to np.: tamper z grawerem dla męża będzie przysłowiową kropką nad i, więc warto także pamiętać zarówno w budżecie jaki i w czasie o takich drobiazgach :)

Marta i to tylko tak strasznie wszytko brzmi, jak zawsze w ramach dylematu perfekcyjnego wyboru, na nieznamym gruncie. Ale jak tylko mamy czas to nie możesz wybrać źle. Świetnie trafiłaś tutaj ze swoim pytaniem... .

Jak widzisz odzew jest spory :)
« Ostatnia zmiana: 27 Lipiec 2017, 10:10:17 wysłana przez KiT »

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lipiec 2017, 10:13:00 »
- być może Twój prezent będzie nie tylko sprzętem użytecznym ale też początkiem hobby kawowego - o to warto dopytać.

I tu uwaga bo nie każdy chce aby jego mąż przeszedł na czarną stronę mocy i wszędzie paprał kawą a w każdej szafce miał inny ekspres ;-) ;-) ;-)

Offline martak

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lipiec 2017, 10:32:28 »
Jesteście niemożliwi! Tyle porad od serca od ludzi, którzy naprawdę mają serce do kawy :) jeszcze bardziej mi wstyd, że kawy nie piję ;)
To jest właśnie mój podstawowy dylemat - czy ułatwić życie czy poprawić smak. Bo jak kiedyś kupiłam na święta kawiarkę Bialetti to szybko się okazało, że upierdliwe i smak jednak nie taki do końca... Mnie też nie ukrywam wkurzały ciągle walające się części umyte lub nie ;) ale, że trochę się zmieniło i ja sama odnalazłam swoje hobby, którego bałaganiarstwa nic nie przebije - ręczne robienie kartek, (chciałam się Wam pochwalić linkiem, ale się nie da ;)) to już teraz nie śmiem narzekać.
Co do czasu to mało - do 10.08, miało to być po prostu klik krups i dwa dni później ekspres w domu ;) żadne Włochy ;)
a grawery Kocham, robiłabym na wszystkim ;)
i co ja teraz mam począć...
Dziś zaatakuję z małym wywiadem, choć paskuda jest tak dociekliwa, że boję się, że się domyśli :/

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lipiec 2017, 11:19:40 »
Jeśli zwraca uwage na smak, i ma czas na zabawe, to moglabys pomyslec o alternatywach :) choc wszystko się sprowadza do tego jaka kawe pije, bo jeśli jest objetosciowo wieksza niz espresso lungo, to żaden ekspres cisnieniowy nie ma zadnego sensu...

Offline martak

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lipiec 2017, 11:32:55 »
Zmierzyłam i teraz jest tak: jakieś 220 ml kawy z w/w ekspresu plus jakieś 120 ml spienionego mleka. Czyli generalnie kawa duża i mocno mleczna.
Dylemat: czy kupując Jurę będzie smaczniej niż w posiadanym Saeco? Czy po prostu trochę wygodniej, a zawsze kolbowy jest lepszy? Wtedy są tylko dwie opcje, stawiam na:
- smak - kupuję lepszy kolbowy ze spieniaczem + fajny młynek
- wygoda - automat, załóżmy, że wspomniana Jura, ale smak będzie zawsze pozostawiał wiele do życzenia?

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Lipiec 2017, 12:07:23 »
Kup dobry (dla wygody może być opcja dozowania na czas) młynek za ok 2000, za resztę ekspres. Do tego zapas różnej kawy z eurocafe.com.pl lub mastroantonio.pl
Ekspres np. Ascaso Steal Uno prof, u Janusza z forum może jakiś rabacik jeszcze, chociaż widzę na stronie ascaso jest wietrzenie magazynów.
Do tego młynek Forenzato F4 E nano (akurat taki mam, nie jest za duży do domu, i fajnie wygląda). Dobrać można jakieś fajne szklanki termiczne boduma, tamper, termometr i dzbanuszek do spieniania. Kwota wydana, wszyscy będą szczęśliwi :). Dodam, że ja też kawy nie piłem przez 30 ponad lat, do czasu zakupu dobrej kawy, młynka i ekspresu, kiedyś mi śmierdziała spalenizną i nie tykałem.
« Ostatnia zmiana: 27 Lipiec 2017, 12:11:40 wysłana przez tom517 »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Lipiec 2017, 14:15:53 »
ale smak będzie zawsze pozostawiał wiele do życzenia
Na tym forum są głównie maniacy ludzie, którzy mają ekspresy kolbowe, więc prawie żaden z nich się nie przyzna, że kawa z automatu może być dobra. Jest inna niż z ekspresu, ale nadal dobra. Pytanie, co Twojemu mężowi bardziej odpowiada.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Lipiec 2017, 14:19:38 »
@ Krakus, jest przeciętna i nijaka i to pod warunkiem, że z mlekiem, czarnej nie dotknąłbym kijem  :ohyda:
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Lipiec 2017, 14:23:15 »
Ale ekspres cisnieniowy nie zrobi 220 ml smacznej kawy, nie do tego sluzy. Jak ma byc w miare latwo o takie ilosci to albo americano(ale najpierw musialby sprobowac w kawiarni przed kupnem czy mu to smakuje), albo np Moccamaster i mlynek Wilfa. 80 ml z kolby przy 16 g kawy już smaczne nie jest, a boje się myslec co by było przy 220 ml. Na takie kubki to alternatywa zostaje... A zestaw jw plus czajnik plus dripper plus aeropress plus jakas kawa na testy(swieze, jasno palone single) wyjdzie ok 2000 zl. I bedzie duzo mozliwosci eksperymentow. A gdyby pokombinowac, to wejdzie w to jeszcze podstawowa kolba i mlynek, np zestaw od Janusza...
« Ostatnia zmiana: 27 Lipiec 2017, 14:25:46 wysłana przez siewcu »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi