Autor Wątek: Młynki od Chińczyka  (Przeczytany 253208 razy)

Offline Krzychu304 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio s24
  • Młynek: hendi 208878/quamar m80, eureka atom 75
Odp: Młynki od Chińczyka
« Odpowiedź #690 dnia: 01 Październik 2024, 12:17:37 »
Ali ma taką politykę że w cenie uwzględniają vat etc. i do 150 euro pośredniczą w jego poborze.
Dostałem 431zł zwrotu na pokrycie opłat celnych/vatu, więc zgaduję że będę musiał oddać celnikom te 431zł+jakaś raczej nie wielka oplata manipulacyjna.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #691 dnia: 01 Październik 2024, 12:22:55 »
O! kręciłem takim u Gorana :) Działa to całkiem fajnie i sprawnie - szybko, ale to też zależy od konkretnych żaren w środku.
« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2024, 12:37:16 wysłana przez krystians »

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #692 dnia: 01 Październik 2024, 13:18:57 »
Ten u Gorana jest ali? Też kręciłem i nie odgadł bym pochodzenia.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #693 dnia: 01 Październik 2024, 17:11:23 »
Ali ma taką politykę że w cenie uwzględniają vat etc. i do 150 euro pośredniczą w jego poborze.
Dostałem 431zł zwrotu na pokrycie opłat celnych/vatu, więc zgaduję że będę musiał oddać celnikom te 431zł+jakaś raczej nie wielka oplata manipulacyjna.

U, to kawał młyna,  początkowo też o nim myślałem, ale ostatecznie odpuściłem.
Chciałem uniknąć użerania się z urzedem celnym i "extra" dodatkowych opłat..

Proszę daj znać potomnym jak sprawa się zakończy, mam nadzieję, że wszystko będzie ok!
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #694 dnia: 01 Październik 2024, 17:21:21 »
Goran jak próbowałem ten jego młyn miał założone fabryczne żarna, do przelewu to mieli mega szybko i bardzo lekko.

Offline wacek_1984

• Ekspres: Aeropress, FP, V60
  • Młynek: Kingrinder K6
« Odpowiedź #695 dnia: 01 Październik 2024, 17:47:41 »
Mieliłem i ja, tylko na rozpęd się cofnąć i jedziesz z koksem, mieli ekspresowo i leciutko.  @ranGo gdzieś kupił te cudo?:D

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #696 dnia: 01 Październik 2024, 20:18:50 »
W Craig Lyn Design Studio już od dawna nie można kupić HG-1, który mi się podobał ze względu na prostotę i vintage look który daje srebrne koło zamachowe. Od dwóch lat jestem u nich na poczekaniu na odnowiony HG-1, ale brak wiadomości. W tym czasie, nie trafiłem na żaden HG-1 z drugiej ręki.

Po wymianie żaren ItallMill 83mm na Mazzera w młynku Malwani kolegi z forum, zdecydowałem się zamówić chińczyka i najwyżej wymienić żarna, jeżeli będzie taka potrzeba. Młynek dostarczony dosyć szybko, kurierem UPS. UPS załatwia wszystkie formalności celne. Należy dać im uprawnienia do odprawy, podesłać fakturę zakupu ( koszt urządzenia i koszt transportu ) i należności zapłacić kurierowy przy dostarczeniu paczki. Koszt firmy spedycyjnej to około 80 zł, w sumie VAT+spedycja wychodzi mniej niż naliczony VAT przez Alliexpres.

Młynek jest solidnie wykonany, swoje waży, w komplecie z żarnami ItallMill-identyczne jak w Malwani Luvi, mieli szybciutko. Można zamówić wersje, trochę droższa, z żarnami Mazzera. W tej chwili, młynek jest ustawiony pod przelew. Zmiana na espresso jest bezproblemowa.

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
« Odpowiedź #697 dnia: 02 Październik 2024, 21:21:01 »
@ranGo , miałeś robić jakąś "garażową" wyprzedaż, masz zamiar się pozbywać jakiś młynków, czy coś mi umknęło?
 :sciana:

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #698 dnia: 02 Październik 2024, 21:53:50 »
Dwa młynki poszły w prywatne ręce, a dwa do dwóch „konkurencyjnych” palarni ;) Wszystkie młynki zostały odebrane osobiście.

« Odpowiedź #699 dnia: 02 Październik 2024, 21:55:26 »
Damn it.

Czyli umknęło ;(

Offline Krzychu304 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio s24
  • Młynek: hendi 208878/quamar m80, eureka atom 75
« Odpowiedź #700 dnia: 16 Październik 2024, 18:49:18 »
Młynek dzisiaj dojechał, było male opóźnienie(powinien jechać tydzień max dwa, a nie trzy), ale przynajmniej cło wyniosło "zaledwie" 150zł więc całość zamknęła się w 2026zł(brałem tą droższa opcje z żarnami mazzera).

Pierwsze wrażenia po wyjęciu z pudełka;
Młynek jest dosyć masywny sprawiając wrażenie solidnego.
Żarna są ostre, nie noszą śladów zurzycia i wydają się być nowe. Obawiałem się że chińczyk może próbować przyoszczędzić montując używane żarna, nowe żarna mazzera kosztują ~1000 złociszy.
Jakość wykonania jest na ogół dobra, ale występują niewielkie luzy na gwincie żarna zewnętrznego(mój quamar, który ma mocowanie tego samego typu ma identyczny luz), ośce żarna wewnętrznego i dość znaczny luz na korbce. Nie jestem pewien czy to normalne czy nie, gdybym zapłacił 3 razy więcej za oryginalnego webera byłbym o o zły, ale w tym budżecie wydaje mi się to akceptowalne(choć najpewniej nadal to rozbiorę i spróbuje usunąć te luzy).
W porównaniu do innych młynków ręcznych które miałem, kalita kh3 i comandante c40(jakieś 6 lat temu, miałem go w sumie przez tydzień, po czym go zwróciłem z powodu bicia na żarnach) jest zdecydowanie znacznie lepiej.
Fajnym smaczkiem jest oryginalna instrukcja od webera, a irytującą drobnostką brak pokrywki od blind shakera.

Pierwsze wrażenia po chwili zabawy;
Ma skokową regulacje stopnia zmielenia o dość drobnym skoku.
Samo ustawienie mielenia było dość intuicyjne, nie dzieją się żadne czary(*złowrogo spogląda w kierunku eureki), a po 5 probie mam wrażenie ze udało mi się złapać odpowiednią grubość przemiału pod espresso.
Jakość przemiału wydaje się być dobra, kawa oczywiście smakuje trochę inaczej niż na pozostałych młynkach, ale to wymaga większej ilości testów.
Trzeba pobawić się trochę z dystrybucją, inaczej będzie problem z kanałowaniem.
Retencja niestety wstępuje i młynek trzeba każdorazowo wymiatać po mieleniu kawy.
Kręcenie korbką jest niestety zbyt ciężkie, aby można nazwać je komfortowym, ale zmielenie porcji jasno palowej kawy pod espresso jest jak najbardziej wykonalne.

Offline fiks Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X, Chemex, AeroPress, FP, Drip, Moka Pot
  • Młynek: Turin Sk40, Timemore S3, Wilfa Svart
"Equality is a myth to protect the weak. Some of us are strong in the Force, others are not. Only a fool believes otherwise.”

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #702 dnia: 07 Listopad 2024, 09:24:25 »
Musiałbyś poszukać, ktoś na forum go miał.

« Odpowiedź #703 dnia: 07 Listopad 2024, 10:00:27 »
Hej, też się nad nim zastanawiałem, wydaje mi się, że @Lokomisiek  miał go w profilu jak zaglądałem na pchli targ ;)

Przepraszam, że tak wywołuję do tablicy.

Offline Lokomisiek Mężczyzna

• Ekspres: Flair 58, V60, Aeropress
  • Młynek: Sculptor 078s, MHW3-bomber R3
« Odpowiedź #704 dnia: 07 Listopad 2024, 12:11:20 »
Tak, mam ten młynek. Konstrukcja przemyślana, ale aluminium z jakiego jest zrobiony to raczej nie jest wysoka półka. Kubek raz mi spadł i się wgniotł kołnierz lekko- działa tak jak wcześniej, ale mnie denerwuje.

Mieli szybko i pod espresso spoko jeśli ktoś lubi duże body i ogrom czekolady… więc dla mnie nie byłby to pierwszy wybór, ale espresso mi smakuje. Wstrzelenie się w przemiał też nie sprawia problemu, ale nie pamiętam dokładnie jaka była różnica pomiędzy klikami.

Używam go głównie do aeropressu w pracy, próbowałem też pod przelew mielić, ale zapychał mi V60 i wydaje mi się że przemiał nie był zbyt równy- można się bawić meshami do odsiewania, ale to już dla mnie trochę za dużo zachodu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi