Autor Wątek: Bezzera BZ07, Isomac TEA - pytanie przed zakupem  (Przeczytany 3301 razy)

Offline Fugazus

• Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Nuova Simonelli Grinta
Bezzera BZ07, Isomac TEA - pytanie przed zakupem
« dnia: 10 Lipiec 2017, 19:25:18 »
Cześć,
Jako, że tak rozglądam się za jakąś używką - mam pytanie. Zastanawiam się nad kupnem Bezzery BZ07, która ma taki mały lub wielki defekt a mianowicie. Bojler się rozgrzewa, ale w momencie robienia espresso nie ma ciśnienia - gość z którym korespondowałem napisał, że najprawdopodobniej do wymiany jest pompa lub "expansion valve" napisałem w oryginale bo nie chciałbym cwaniaczyć, że się znam na angieleskim technicznym - google tłumacz podpowiedział, że to zawór rozprężny - nie wiem tylko czy coś takiego jest w expresie.
Drugi temat to Isomac TEA - pierwsza generacja, sprawny i odwapniony, ale mało informacji w necie.

Macie pewnie spore doświadczenie z takimi sprzętami ile może kosztować naprawa takiej Bezzery i jak z częściami do Bezzery i Isomaca. Bezzera chyba sporo mniejsza ma jakiś Bezzerowską grupę a`la E61 załączaną guzikiem,a nie dźwignią i wymiennik HX. Isomac Tea ma grupę E61 oraz HX i jest chyba większy.

Nie wiem czy to nie za wymagające maszyny na początek - ale każdy tu pisze, że i tak się przesiada na coś lepszego więc może się rzucę na głęboką wodę. Młynek poluje na Rancilio, ale może coś innego wpadnie uciekło mi kilka perełek jak byłem na wakacjach - ale pewnie coś ustrzelę.

Z góry dzięki za okazaną pomoc.

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Bezzera BZ07, Isomac TEA - pytanie przed zakupem
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lipiec 2017, 10:15:17 »
Nie ma ciśnienia (czyli manometr pokazuje zero) i nie leci kawa, ale pracuje pompa,
czy nie ma ciśnienia czyli nie pracuje pompa,
czy nie ma ciśnienia bo nie leci kawa a manometr wskakuje na 12 bar?

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lipiec 2017, 11:08:28 »
Pompa to koszt około 50zł zawór OPV pewnie podobnie. Włącznik pompy (przy dźwigience grupy w Isomac) kilka złotych kosztuje. Z tego co pamiętam to chyba nic więcej tam się nie może zepsuć  ;)

Offline KiT

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lipiec 2017, 11:11:24 »
jeszcze kamień... już widziałem ekspress tak zakamieniony, że nie leciało.... w sumie to sam nie wiem co lepsze. Odkamienianie takiego stanu czy wymiana pompy za parę złotych, ja wolę to drugie...

Offline Fugazus

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lipiec 2017, 20:29:37 »
Dzięki za pomoc. Dopytam o pompę. Tam jak widzę są 2 manometry jeden chyba z bojleram który się rozgrzewa i buduje ciśnienie 1,2 bar

Offline KiT

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lipiec 2017, 13:58:59 »
W BZ07 to jest chyba jeden manometr. Dwa raczej są w konstrukcjach dwuboilerowych i HX tylko. Więc piszesz o Isomac TEA teraz, tak?

Offline Fugazus

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lipiec 2017, 18:36:29 »
Cześć,
Cena końcowa aukcji przekroczyła mój zapał do remontu. Bezzera poszła za jakieś 1600 a Isomac za 2400. Isomac był bez defektów, ale mało o nim udało mi się znaleźć informacji. Mojej żonce najbardziej podoba się Nuova Simonelli Musica - tylko mój budżet to tak najlepiej z 1500 więc się raczej nie zmieszcze :) Przyczaję się na jakiegoś Isomac`a albo ECM Casa IV (ostanio poszła za 1500 po remoncie z gwarancją na 1 rok) - więc się zmieszcze. HX będzie musiał poczekać bo sporadycznie coś schodzi koło 2 tys. a jeszcze młynka trzeba sobie sprawić.

Offline KiT

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lipiec 2017, 09:19:57 »
dobry HX to będzie zakup na najbliższe 30 lat....
a jaki masz budżet na młynek?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Lipiec 2017, 16:23:47 »
HX https://www.kaffee-netz.de/index.php?threads/104572/

Ale nie ukrywam że za takie pieniądze to polujesz na okazję lub decydujesz się remontować.

Okazje się trafiają. Rzadko ale się trafiają.
« Ostatnia zmiana: 18 Lipiec 2017, 16:25:57 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi