Autor Wątek: Ascaso Dream - dodanie PID  (Przeczytany 6915 razy)

Offline TK Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream; Aeropress; Hario V01; GAT 3tz; tygielek
  • Młynek: MSJ; Rhinowares; stare ręczne stożki
Ascaso Dream - dodanie PID
« dnia: 05 Lipiec 2017, 15:00:47 »
Czy na forum jest ktoś kto dodawał PID do ekspresu Ascaso Dream?

jedyne informacje jakie znalazłem są z coffeegeek, ale z roku 2013 i starsze.

@Janusz sugerował, że @Krakus może się wypowiedzieć w temacie. @Krakus  - czy możesz coś doradzić?
Pewnie są użytkownicy Dream'ów, którzy byliby zainteresowani taką modyfikacją.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Ascaso Dream - dodanie PID
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lipiec 2017, 15:20:41 »
Pytanie, o czym rozmawiamy. Na dzień dzisiejszy Ascaso w Dreamie ma trzy rozwiązania:
1) Regulacja temperatury bimetalem, sterowanie ekspresu przełącznikami, bez jakiegokolwiek wyświetlacza.
2) Elektroniczna regulacja temperatury, sterowanie ekspresu z płytki sterującej temperaturą, nastawianie temperatury DIP-switchem, bez jakiegokolwiek wyświetlacza.
3) Elektroniczna regulacja temperatury, sterowanie ekspresu z płytki sterującej temperaturą, nastawianie temperatury i preinfuzji klawiszami, z wyświetlaczem siedmiosegmentowym. Nie wiem, czy Dream będzie maił przepływomierz, Steel go ma.

Żeby bardziej namieszać, w wersji 3) zmieniono grupę z rozmiaru wewnętrznego sitek 57 mm na 58 mm (jak w Steelu Prof)

O ile przejście z wersji 1 do wersji 2 jest wykonalne (kosztuje, o ile wiem, jakieś 500 - 600 zł) - sam widziałem, jak Grzegorz to robił, o tyle przejście do wersji 3 wydaje się niewykonalne (a przynajmniej mało opłacalne). Zakładając nawet, że pozostawicie sobie starą grupę (57mm), to nie wiem, ile będzie kosztowała elektronika (pewnie sporo, skoro różnica między ekspresami wynosi jakieś 1500 zł), ponadto trzeba by robić przeróbki mechaniczne obudowy.

Żadnemu z producentów nie opłaca się upgrade starego sprzętu, woli sprzedać nowy. Podejrzewam zatem, że ceny części do przeróbki będą ustawione na tyle zaporowo, żeby się to nie opłacało, a i tak pewnie zapomniałem jeszcze o jakichś drobnostkach (lub nie drobnostkach).

Na koniec - Dream PID kosztuje 4000 zł - za tu można już kupić taniego HX-a.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lipiec 2017, 15:23:15 »
4) Można też dołożyć "klasycznego" chińskiego pida za niedużą kasę.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lipiec 2017, 15:42:41 »
Nie, nie można. To nie bojler, gdzie należy / wystarczy stabilizować jego temperaturę i będzie dobrze. To termoblok - rzuć sobie okiem tutaj jak wygląda temperatura termobloku w trakcie ekstrakcji, a jak temperatura wody.

Offline TK Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lipiec 2017, 15:47:05 »
Pytanie, o czym rozmawiamy. Na dzień dzisiejszy Ascaso w Dreamie ma trzy rozwiązania:
1) Regulacja temperatury bimetalem, sterowanie ekspresu przełącznikami, bez jakiegokolwiek wyświetlacza.
2) Elektroniczna regulacja temperatury, sterowanie ekspresu z płytki sterującej temperaturą, nastawianie temperatury DIP-switchem, bez jakiegokolwiek wyświetlacza.
3) Elektroniczna regulacja temperatury, sterowanie ekspresu z płytki sterującej temperaturą, nastawianie temperatury i preinfuzji klawiszami, z wyświetlaczem siedmiosegmentowym. Nie wiem, czy Dream będzie maił przepływomierz, Steel go ma.

Żeby bardziej namieszać, w wersji 3) zmieniono grupę z rozmiaru wewnętrznego sitek 57 mm na 58 mm (jak w Steelu Prof)

O ile przejście z wersji 1 do wersji 2 jest wykonalne (kosztuje, o ile wiem, jakieś 500 - 600 zł) - sam widziałem, jak Grzegorz to robił, o tyle przejście do wersji 3 wydaje się niewykonalne (a przynajmniej mało opłacalne). Zakładając nawet, że pozostawicie sobie starą grupę (57mm), to nie wiem, ile będzie kosztowała elektronika (pewnie sporo, skoro różnica między ekspresami wynosi jakieś 1500 zł), ponadto trzeba by robić przeróbki mechaniczne obudowy.

Żadnemu z producentów nie opłaca się upgrade starego sprzętu, woli sprzedać nowy. Podejrzewam zatem, że ceny części do przeróbki będą ustawione na tyle zaporowo, żeby się to nie opłacało, a i tak pewnie zapomniałem jeszcze o jakichś drobnostkach (lub nie drobnostkach).

Na koniec - Dream PID kosztuje 4000 zł - za tu można już kupić taniego HX-a.

Mój Dram to wersja 2 z PID swich (takie 4 przełączniki wewnątrz ekspresu)
Nowy Dram PID odpada - zdecydowanie za drogo jak na ten moment dla mnie, nawet jeżeli bym sprzedał swój aktualny.
Tak czy inaczej - dziękuję za odpowiedź

@Bacek - a jak kosztowna i skomplikowana jest taka operacja i czy znasz kogoś, kto to przetestował?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lipiec 2017, 15:53:17 »
@Bacek - a jak kosztowna i skomplikowana jest taka operacja i czy znasz kogoś, kto to przetestował?
Rzuć okiem na mojego posta powyżej - tego się nie da zrobić, niestety.

Słowo PID w nazwie nowego Dreama jest mylące - pewnie w środku finalnie siedzi jakiś algorytm PID, ale obok niego jest mnóstwo innego regulowania.

Offline TK Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lipiec 2017, 16:05:54 »
Rzuć okiem na mojego posta powyżej - tego się nie da zrobić, niestety.

Słowo PID w nazwie nowego Dreama jest mylące - pewnie w środku finalnie siedzi jakiś algorytm PID, ale obok niego jest mnóstwo innego regulowania.

Czyli raczej nic z tego nie będzie. Jak się nie ma co się lubi....
I pomyśleć, że jeszcze niecały rok temu śmiałem się, z tego jak na WOK przesadzają z tym co może być w ekspresie.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lipiec 2017, 16:16:14 »
Jak się nie ma co się lubi....
Jasne, też bym chciał być piękny, młody i bogaty.

Masz fajny ekspres i jeszcze fajniejszy młynek. Jak chcesz coś w ekspresie zmienić, to dołóż OPV, więcej nie ruszaj - i ciesz się dobrą kawą.
« Ostatnia zmiana: 05 Lipiec 2017, 16:20:28 wysłana przez Krakus »

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lipiec 2017, 17:00:47 »
TK a jakiego tego Dream masz na bloku czy z bojlerem?

Offline TK Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lipiec 2017, 17:13:18 »
Źle sie wyraziłem - cieszę sie nim i to bardzo. Czasami nawet 5 razy dziennie. Strzały wychodzą bardzo dobre (jak dla mnie). Oczywiście chciałoby sie więcej, ale jest naprawdę dobrze.
Jak się nie ma co się lubi....

Jak chcesz coś w ekspresie zmienić, to dołóż OPV, więcej nie ruszaj - i ciesz się dobrą kawą.

Czy możesz coś więcej powiedzieć? Jaki koszt - gdzie to zrobic? Jak szeroka jest możliwość nastawi ciśnienia?

Offline TK Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lipiec 2017, 17:14:50 »
TK a jakiego tego Dream masz na bloku czy z bojlerem?

Termoblock

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lipiec 2017, 17:21:33 »
Czy możesz coś więcej powiedzieć? Jaki koszt - gdzie to zrobic? Jak szeroka jest możliwość nastawi ciśnienia?
Koszt około 100 - 120 70 zł. Robisz to sam (jak umiesz wymienić np. prowadnice w szufladzie - to sobie poradzisz). Ciśnienie się ustawia raz i się go nie zmienia - bardzo uspokaja ekstrakcję.
« Ostatnia zmiana: 05 Lipiec 2017, 17:30:50 wysłana przez Krakus »

Offline TK Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lipiec 2017, 17:35:22 »
Koszt około 100 - 120 70 zł. Robisz to sam (jak umiesz wymienić np. prowadnice w szufladzie - to sobie poradzisz). Ciśnienie się ustawia raz i się go nie zmienia - bardzo uspokaja ekstrakcję.
[/quote]

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale po montażu OPV mogę liczyć na dłużej trwające mysie ogonki?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lipiec 2017, 17:54:07 »
ale po montażu OPV mogę liczyć na dłużej trwające mysie ogonki?
Z mojego doświadczenia - tak. Przeróbka jest dość prosta i nie uszkadza ekspresu - na upartego zawsze można ją przywrócić do stanu pierwotnego.

Ale największy wpływ na mysie ogonki ma NPF - wtedy wszystko ślicznie widać. I świeża, dobra kawa, oczywiście.

Offline TK Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lipiec 2017, 18:32:27 »
To jeszcze pytanie czy nie narusza to gwarancji - być może @Janusz się wypowie.

Jeżeli nie - to przy tych kosztach myślę, że warto byłoby spróbować. Odezwę się jeszcze na priv, gdy się zdecyduję.

quote]Z mojego doświadczenia - tak. Przeróbka jest dość prosta i nie uszkadza ekspresu - na upartego zawsze można ją przywrócić do stanu pierwotnego.

Ale największy wpływ na mysie ogonki ma NPF - wtedy wszystko ślicznie widać. I świeża, dobra kawa, oczywiście.
[/quote]

A to nie jest tak, że NPF "mówi" o tym czy dystrybucja kawy jest poprawna czy nie? Nie mam doświadczenia - po prostu tak kojarzę z wiedzy forumowej.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi