Autor Wątek: Breville VCF046X Prima Latte - czy warto?  (Przeczytany 20766 razy)

Offline bartom78

• Ekspres: Kenwood kMix ES 021
  • Młynek: Severin KM 3874
Breville VCF046X Prima Latte - czy warto?
« dnia: 03 Lipiec 2017, 09:05:39 »
Witam wszystkich forumowiczów!
Zamierzam przesiąść się z kawiarki na ekspres kolbowy, jednakże chciałbym, aby był wyposażony w zasobnik na mleko z funkcją automatycznego spieniania. Chyba najpopularniejszy na rynku jest De'Longhi EC 850.M. jednak znalazłem coś takiego jak Breville VCF046X Prima Latte, na dodatek jest do wyrwania teraz za 168€ na Amazonie. Pytanie czy w tej klasie i półce cenowej będzie to lepsze rozwiązanie?

Od razu powiem, że przeczytałem masę wątków na tym forum o ekspresach kolbowych i zdaję sobie sprawę, że powinienem pójść w stronę podstawowych modeli Ascaso lub Gaggia, niestety na tą chwilę budżet mi nie pozwala, a z drugiej strony pijemy dużo mlecznych kaw i chciałbym funkcje automatycznego spieniania. Ten Breville wyszedłby mnie jakieś 710zł a jak czytałem opinie na forach amerykańskich to całkiem dobrą kawkę robi.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Breville VCF046X Prima Latte - czy warto?
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lipiec 2017, 09:22:00 »
Co zaoszczędzisz czasu na automatycznym spienianiu to po tygodniu stracisz na ciągłym czyszczeniu tych zasobników/podajników i spieniaczy. Szczególnie jak tych kaw wiele dziennie nie będzie. Lepiej rurka w karton w najgorszym wypadku a najlepiej para w mleko.
« Ostatnia zmiana: 03 Lipiec 2017, 09:24:59 wysłana przez Bacek »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lipiec 2017, 09:47:12 »
Moim zdaniem będziesz żałował, jeśli cenisz sobie smak kawy. Ja świadomie oddałem swój ekspres automatyczny teściowej, ponieważ nie spełniał moich oczekiwań co do smaku kawy, ona o tym wie, ale chyba traktuje to jak niegroźne dziwactwo. Mogłem zabrać go do biura, ale w biurze wolę kawiarkę i jeśli ktoś życzy sobie mleczną, to spieniam mleko frenchpressem. To idealne narzędzie do spieniania, kilka machnięć góra dół i mleko spienione, później trochę gorącej wody, kropla ludwika, kilka machnięć góra dół i narzędzie umyte. Ja w biurze, nietypowo mam małą kuchenkę gazową, więc kupiłem sobie spieniacz metalowy firmy GAT, w którym mogę bezpośrednio podgrzać mleko, a później spienić. Do domu, kupiłbym jakiś plastikowo szklany bez elementów metalowych samego dzbanka, żebym mógł wrzucić go do mikrofali.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lipiec 2017, 09:53:42 »
Też jestem za spienianiem "para w mleko". Wszystko co musisz zrobić po spienianiu to puścić trochę pary/wody żeby oczyścić rurkę i przetrzeć gąbką póki świeże.
Spieniania nauczyć się łatwo.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Lipiec 2017, 09:54:39 »
spieniam mleko frenchpressem.
Dasz radę spienić jak do capu?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lipiec 2017, 11:25:20 »
spieniam mleko frenchpressem.
Dasz radę spienić jak do capu?

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline WitekN Mężczyzna

• Ekspres: AVX BLACK
  • Młynek: Fio F4E nano, Xeoleo 50, MYM54, 1Zpresso JE-Plus, E55pro
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lipiec 2017, 13:01:18 »

Offline bartom78

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lipiec 2017, 19:27:09 »
A wracając do tego Brevilla i pomijając automatyczne spienianie mleka. Czy uważacie, że aż tak liche będzie espresso z niego? Np w porównaniu do tego Delonghi 850?
Możecie wytłumaczyć początkującemu  jakie są podstawowe różnice takiego ekspresu vs. np. Gaggia Classic czy ASCASO Basic?

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lipiec 2017, 19:41:59 »
Espresso to najpierw kawa a potem mlynek. U Ciebie młynek szału nie robi(do alternatyw jest Ok) Jak do tego dolozy sie slaby ekspres to wyjdzie cos podobnego co wychodzi z automatów.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lipiec 2017, 20:24:35 »
Wszystko co musisz zrobić po spienianiu to puścić trochę pary/wody żeby oczyścić rurkę i przetrzeć gąbką póki świeże.
Zdecydowanie w odwrotnej kolejności. ;)

Offline bartom78

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Lipiec 2017, 20:31:18 »
A taki zestaw Graef Pivalla, 16 barów + Młynek CM 702 nadal daleko od wspomnianych klasyków?

Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L11 przy użyciu Tapatalka

Offline bartom78

« Odpowiedź #11 dnia: 04 Lipiec 2017, 17:53:11 »
Czy brak odpowiedzi na temat ekspresu firmy Graef znaczy, że nie warto interesować się tym modelem?

W międzyczasie znalazłem na włoskim amazonie Gaggie Classic za 183€, ten nowy model.
Odpuścić sobie poprzednie wynalazki i kupić Gaggie Classic?

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Lipiec 2017, 18:07:55 »
Kolba z automatycznym spienianiem mleka? WTF? Oczy krwawią...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi