Z tym uważaj, bo możesz się zdziwić 15 bar to nie są żarty. Zawór może wytrzymać, a może też pęknąć i jakiś fragment może zrobić ziazi.
Zdaje sobie z tego sprawę. Mimo to wszelkie ostrzeżenia w tej materii są zawsze mile widziane.
Wspomniałem o tym zaworze z ECM{ekspres sprzedałem, klient jest bardzo zadowolony z zakupu}, bo ten konkretnie typ idealnie pasuje w budowę Gaggia jaką mam.
Wykręcam kolanko{jest ono wklejone w grupę} i w to miejsce wstawiam ten zawór. Mało tego, do wyboru mam jeszcze możliwość osadzenia go tak, że pokrętło regulacyjne mogę mieć od przodu lub od góry.
Gdybym chciałbym wstawić manometr, to trójnik plus 2 kolanka sprawę montażu załatwią.
Wszystko przemawia za tym, żeby ten zawór zamontować, mimo, że smak kawy jest ok.
Co nam to da:
1/ Możliwość odczytu ilości wody która została dostarczona prosto do sitka z kawa. Czyli czas plus ustawienie pokrętła w stosownym miejscu. Trzeba zrobić podziałkę.
2/ Możliwość płynnej regulacji ciśnienia. Na pompie ustawiamy 15 bar, i mały zakres od 0 do 15 bar.
3/ Zawór otwarty na stałe, ekspres działa tak jakby go nie było.
Daje nam to wszystko pełną kontrolę nad ekstrakcją.
To samo zrobię zaworem z pokrętłem. Wstawię dodatkowy manometr i mam to samo. Dodatkowo, plus mojego rozwiązania jest taki, że nie ma co się popsuć.
Czekamy na relacje. Szczerze mówiąc, też zdziwiłem się trochę, że ta dźwigienka w DC Mina jest tylko elektronicznym switchem. Ciekawe jak działa sam mechanizm?
Ja stawiam, że jest tam pełno rzeczy zbędnych, które będą przedstawiane jako coś niezbędnego, genialnego, polepszającego smak kawy w każdym calu.
Mało tego, można tak zbajerować ludzi, że cena za ten ekspres o tak "mądrze" przemyślanej konstrukcji stanie się w pewnym rodzaju okazją dla kupującego.
Już widzę te niekończące się kolejki {jak za czasów PRLu} ludzi chętnych kupić ten ekspres.
Jedno mnie jeszcze ciekawi. Z własnych odczuć smakowych, doszedłem do wniosku, że kawa z HX jest lepsza w smaku niż ta z bojlera z grzałka w środku.
Czy Wasze spostrzeżenia co do smaku kawy są podobne do moich?