Autor Wątek: Czy rozmiar ma znaczenie - część druga.  (Przeczytany 19032 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Czy rozmiar ma znaczenie - część druga.
« Odpowiedź #60 dnia: 29 Czerwiec 2017, 10:49:51 »
To chyba tylko elektroniczny przełącznik... To sterowanie przepływem jest elektroniczne.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2017, 11:09:43 wysłana przez Antonio »

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #61 dnia: 29 Czerwiec 2017, 11:15:56 »
To samo zrobię zaworem z pokrętłem. Wstawię dodatkowy manometr i mam to samo. Dodatkowo, plus mojego rozwiązania jest taki, że nie ma co się popsuć.

Jest to zawór od ECM Casa. Czy ten zawór pary wytrzyma ciśnienie 15 bar?

http://www.atp-czesci.pl/zawory-wody-pary/41073-complete-giotto-tap-1348055.html
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #62 dnia: 29 Czerwiec 2017, 11:57:22 »
może podejdę do nich z sitkiem i kawą
Uważaj tylko, żeby Ci zęba z rozpędu nie wyrwali.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #63 dnia: 29 Czerwiec 2017, 15:07:41 »
Coś na plus takiej dystrybucji/ubicia?
Tak jak napisałem wcześniej, to ciekawe doświadczenie, ubicie w sitku jest bardzo równe i za każdym razem takie samo. Crema? Wydaje mi się taka sama a smaku kawy na 100% nie rozróżniłbym. Ja nie z tych, co potrafią wyczuć czy po plantacji kawy chodził pies czy koza. Jak dla mnie, moja ciekawość została zaspokojona. Poddanie kawy w kolbie wibracji moim zdaniem powoduje bardzo dobrą dystrybucję i ubicie. Nie na darmo wykorzystuje się wibracje do zagęszczania betonu czy przy produkcji pustaków, a ze skali mikro w protetyce. Próbowałem ze szlifierką oscylacyjną z regulacją i z pompą wibracyjną z ekspresu. Nie było to jakieś superkomfortowe, bo te sprzęty są przewidziane do czegoś innego, może gdybym miał dostęp do stolika protetycznego to bym go używał do tego celu. Jednak dla mnie 200zł za eksperyment to za dużo.

Czy ten zawór pary wytrzyma ciśnienie 15 bar?
Z tym uważaj, bo możesz się zdziwić 15 bar to nie są żarty. Zawór może wytrzymać, a może też pęknąć i jakiś fragment może zrobić ziazi.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #64 dnia: 29 Czerwiec 2017, 15:23:57 »
To samo zrobię zaworem z pokrętłem. Wstawię dodatkowy manometr i mam to samo. Dodatkowo, plus mojego rozwiązania jest taki, że nie ma co się popsuć.
Czekamy na relacje. Szczerze mówiąc, też zdziwiłem się trochę, że ta dźwigienka w DC Mina jest tylko elektronicznym switchem. Ciekawe jak działa sam mechanizm?

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #65 dnia: 29 Czerwiec 2017, 18:11:36 »
Z tym uważaj, bo możesz się zdziwić 15 bar to nie są żarty. Zawór może wytrzymać, a może też pęknąć i jakiś fragment może zrobić ziazi.
Zdaje sobie z tego sprawę. Mimo to wszelkie ostrzeżenia w tej materii są zawsze mile widziane.
Wspomniałem o tym zaworze z ECM{ekspres sprzedałem, klient jest bardzo zadowolony z zakupu}, bo ten konkretnie typ idealnie pasuje w budowę Gaggia jaką mam.
Wykręcam kolanko{jest ono wklejone w grupę} i w to miejsce wstawiam  ten zawór. Mało tego, do wyboru mam jeszcze możliwość osadzenia go tak, że pokrętło regulacyjne mogę mieć od przodu lub od góry.
Gdybym chciałbym wstawić manometr, to trójnik plus 2 kolanka sprawę montażu załatwią.
Wszystko przemawia za tym, żeby ten zawór zamontować, mimo, że smak kawy jest ok.
Co nam to da:
1/ Możliwość odczytu ilości wody która została dostarczona prosto do sitka z kawa. Czyli czas plus ustawienie pokrętła w stosownym miejscu. Trzeba zrobić podziałkę.
2/ Możliwość płynnej regulacji ciśnienia. Na pompie ustawiamy 15 bar, i mały zakres od 0 do 15 bar.
3/ Zawór otwarty na stałe, ekspres działa tak jakby go nie było.
Daje nam to wszystko pełną kontrolę nad ekstrakcją.

Czekamy na relacje. Szczerze mówiąc, też zdziwiłem się trochę, że ta dźwigienka w DC Mina jest tylko elektronicznym switchem. Ciekawe jak działa sam mechanizm?

Ja stawiam, że jest tam pełno rzeczy zbędnych, które będą przedstawiane jako coś niezbędnego, genialnego, polepszającego smak kawy w każdym calu.
Mało tego, można tak zbajerować ludzi, że cena za ten ekspres o tak "mądrze" przemyślanej konstrukcji stanie się w pewnym rodzaju okazją dla kupującego.
Już widzę te niekończące się  kolejki {jak za czasów PRLu} ludzi chętnych kupić ten ekspres.
Jedno mnie jeszcze ciekawi. Z własnych odczuć smakowych, doszedłem do wniosku, że kawa z HX jest lepsza w smaku niż ta z bojlera z grzałka w  środku.
Czy Wasze spostrzeżenia co do smaku kawy  są podobne do moich?

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #66 dnia: 29 Czerwiec 2017, 19:59:46 »

że ta dźwigienka w DC Mina jest tylko elektronicznym switchem. Ciekawe jak działa sam mechanizm?

Elektrozawór z iglicą w poprzek kanału dolotowego wody do grupy. Może to zadziałać.  :mhh: Bez udziału prądu, iglica zamyka przepływ wody siła sprężyny umieszczonej z tyłu. Zakładamy robi ruch w lewo.
Iglica otwiera przepływ wody proporcjonalnie do wartości dostarczonego prądu na potrzeby działania elektromagnesu.
Czyli, mniejsze natężenie prądu, elektromagnes wymusi ruch iglicy w prawo o wartość np.2 mm. Jeszcze więcej prądu do elektromagnesu iglica idzie bardziej w prawo o wartość  4mm. Zwiększy się tym sposobem ilość wody dostarczanej do sitka z kawą.
Potencjometr elektroniczny, :mhh: czy go idzie zaprogramować, :mhh: żeby mógł on zmniejszyć lub zwiększyć napięcie dostarczone prosto do elektromagnesu. :mhh:

Na elektronice nie znam się. Podałem tylko to do wiadomości, żeby osoba co ma pojęcie o tym mogła tą "myśl" rozwinąć lub wsadzić prosto do kosza.

« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2017, 20:08:27 wysłana przez Tedi »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #67 dnia: 29 Czerwiec 2017, 20:19:49 »
No nie... tak prosto to chyba nie jest zbudowane. To sterowanie jest cyfrowe, więc ten układ musi być nieco bardziej inteligentny. To, co zasugerowałeś byłoby banalnie proste; tak jak piszesz: zawór z gałką. Nie jest to jednak takie proste i najwyraźniej istnieją ku temu powody. Regulacja przepływu zaczęła się niejako od premiery amerykańskiego Slayera kilka lat temu. W tejże maszynie mamy zaledwie dwa-trzy stopnie/przekroje do wyboru. Przy małej średnicy woda powoli wpływa do ciastka -- jest to swoistą preinfuzją. Przy większej średnicy dajemy już pełny przepływ i ciśnienie osiąga nominalną wartość. W przypadku Slayera użytkownik ma do dyspozycji tzw. paddle czyli dźwigienkę przesuwaną od lewej do prawej strony (od zamkniętej do otwartej drogi). Przekrój w środkowym położeniu jest odpowiednio dobrany, by woda w tej fazie preinfuzji zwilżyła dostatecznie kawowe ciastko...

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #68 dnia: 29 Czerwiec 2017, 21:28:30 »
Antonio, moja ostatnia wypowiedź nie jest o zaworze z gałką.
Nie wiem jak to nazwać,  :mhh: ok. "Elektromagnes z zaworem  iglicowym sterowany  natężeniem prądu"
Jak to rozwiązanie by zadziałało właściwie to masz z automatu pełny zakres regulacji przepływu wody do sitka z kawą regulowany elektronicznie. :mhh:

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #69 dnia: 29 Czerwiec 2017, 22:04:12 »
Nie ma sensu gdybać -- lepiej zapytać producenta :).

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #70 dnia: 30 Czerwiec 2017, 18:02:43 »
Wibrator dotarł  :) Nieduża rzecz a cieszy, chyba kanały odeszły w niepamięć, 2 espresso i równy przepływ, jeszcze kwestia dostosowania grubości mielenia, ale jest równo, po weekendzie testów opiszę szerzej.

Offline Mader Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
« Odpowiedź #71 dnia: 30 Czerwiec 2017, 18:15:34 »
Daj fotkę tego wibratora dentystycznego.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #72 dnia: 30 Czerwiec 2017, 18:42:26 »
To ten?

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #73 dnia: 30 Czerwiec 2017, 19:24:00 »
Tak niecałe 200 zł

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #74 dnia: 30 Czerwiec 2017, 19:46:58 »
Doszedł następny gadżet. Jak się sprawdza to super. Ja już nie mam miejsca.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi